Mało kto wie, że sok z tych owoców obniża cukier i ciśnienie. Dobrze go pić w trakcie przeziębienia
Jagoda kamczacka to owoc o charakterystycznym kształcie i słodko-kwaśnym smaku. Choć jagody kojarzą nam się najczęściej z przetworami (na przykład dżemami), wiele osób decyduje się na zrobienie z nich przepysznego soku. Taki napój może być niezwykle zdrowy, a to za sprawą cennych substancji zawartych w owocach. Poznaj przepis na sok z jagody kamczackiej i dowiedz się, jakie ma właściwości.
Jagoda kamczacka pochodzi z północno-wschodniej Azji. Owoce przybierają postać podłużnych jagód pokrytych niebieskim nalotem. Wysokość krzewów, z których zbierane są owoce, zwykle nie przekracza 2 m. Ich smak jest słodko-kwaśny, z wyczuwalną delikatną goryczką. To sprawia, że jagody kamczackie są często wykorzystywane w kulinariach, jako dodatek do jogurtów, koktajli, owsianek czy musli. Owoce mogą być również spożywane na surowo w formie zdrowej przekąski.
Wiele osób przygotowuje pyszny sok z jagody kamczackiej. Jakie właściwości wykazuje tego rodzaju napój? Należy zaznaczyć, że jagody kamczackie zawierają wiele prozdrowotnych związków. Owoce są pełne witamin i minerałów takich jak między innymi witamina C, witamina K, witamina A, witaminy z grupy B, magnez, potas czy miedź. Odpowiednia podaż wymienionych związków jest niezwykle ważna w kontekście prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Co więcej, sok z jagody kamczackiej może wykazywać właściwości przeciwzapalne. Wynika to z obecności związków fenolowych w rzeczonych owocach. Z tego względu warto pić ów napój w trakcie przeziębienia. Jagody kamczackie zawierają również antyoksydanty redukujące liczbę wolnych rodników, których nadmiar może powodować uszkodzenia komórek. Dodatkowo regularne spożywanie jagody kamczackiej (w rozsądnych ilościach) może zmniejszyć stężenie glukozy we krwi oraz obniżyć poziom złego cholesterolu, a tym samym pozytywnie wpłynąć na ciśnienie.
Przygotowanie domowego soku z jagody kamczackiej nie jest skomplikowane. Zdrowy napój można wykonać w dwóch wersjach – z cukrem lub bez. Zdecydowanie zdrowszy jest ten drugi wariant, który będzie idealny dla cukrzyków. Z kolei wielbiciele słodszych smaków z pewnością wybiorą ten pierwszy.
Co jest potrzebne do przyrządzenia soku z jagody kamczackiej? Przede wszystkim, trzeba zaopatrzyć się w:
- 1 kg owoców,
- 500 ml wody,
- 500 g cukru (jeśli wybieramy wariant soku z cukrem).
Sposób przygotowania jest niezwykle prosty. Wystarczy zagotować wodę i wsypać do niej jagody oraz (opcjonalnie) cukier, a następnie porządnie wymieszać. Całość powinna gotować się na małym ogniu przez mniej więcej 20-25 minut. Po upływie wyznaczonego czasu należy przecedzić płyn przez gęste sitko. Sok można przechowywać w wyparzonych butelkach lub słoikach.
Domowy sok z jagody kamczackiej możemy stosować przy okazji przeziębienia. Zawarte w owocach związki fenolowe wykazują właściwości przeciwzapalne, wobec czego taki napój może wspomóc walkę z chorobą. Sok z jagody kamczackiej można również dodawać do herbaty, słodkich sosów czy deserów.
Źródło: zdrowie.interia.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Żadne serki czy wędliny. Teraz z menu nie wychodzi u mnie pasta do chleba z pieczonych buraków
Zapomnieliśmy o tym warzywie. Poprawia pamięć, na stłuszczoną wątrobę działa jak balsam