Babcia zawsze miała ten sok w kredensie. Dziś wiem, że pomaga na serce, wątrobę i uspokaja
Żółte owoce pigwy zbieramy w Polsce na przełomie września i października. Są bardzo twarde, więc nie nadają się do spożywania na surowo. Natomiast doskonale sprawdzą się do przygotowania soku o cennych właściwościach zdrowotnych, który wspomoże naszą odporność w sezonie jesienno-zimowym. Nasze babcie doskonale znały jego wartość. Jak zrobić sok z pigwy i jakimi właściwościami charakteryzuje się ten owoc?
Pigwa jest cennym źródłem witamin A, B i C oraz minerałów takich jak miedź, żelazo, fosfor, potas, sód czy cynk. Ponadto jest bogata w przeciwutleniacze, które chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami. Dzięki tak bogatemu składowi, sok z jej owoców wyróżnia się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwbakteryjnymi, przeciwwirusowymi oraz przeciwgrzybiczymi. Sok z pigwy wzmacnia odporność i zapobiega rozwojowi infekcji o różnych podłożach.
Jego profilaktyczne spożywanie zaleca się w celu ochrony przed chorobami układu krążenia oraz nowotworami. Dzięki dużej zawartości polifenoli sok z pigwy przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego. Ponadto związki te mają również działanie przeciwnowotworowe i obniżają aktywność komórek raka szyjki macicy, jelita grubego i wątroby.
Sprawdź także: Rewelacyjna konfitura z nietypowego owocu. Ze słodką bułeczką lub serem pleśniowym smakuje wybitnie
Naturalny sok z owoców pigwy przyczynia się również do regeneracji wątroby oraz wspomaga proces detoksykacji i usuwania metali ciężkich z organizmu. Dodatkowo korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego - uspokaja, wycisza i łagodzi stany depresyjne.
Sok z pigwy warto wprowadzić do diety odchudzającej, ponieważ owoc ten przyspiesza przemianę materii. Dzięki wysokiej zawartości pektyn sok z pigwy obniża poziom cholesterolu oraz reguluje poziom glukozy we krwi.
Nawet dojrzałe owoce pigwy są bardzo twarde i stosunkowo suche, ale na szczęście do zrobienia z nich soku - podobnie jak nasze babcie - nie potrzebujemy sokowirówki. Wystarczy przygotować duży garnek o grubym dnie, świeże owoce pigwy i kilka korzennych przypraw dla smaku.
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy,
- 1 kg cukru,
- 1-2 kory cynamonu,
- 3 nasiona kardamonu,
- 3 goździki suszone.
Przygotowanie domowego soku z pigwy:
Owoce pigwy kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do garnka i dokładnie zasypujemy cukrem. Możemy przemieszać owoce, aby równomiernie pokryły się cukrem. Tak przygotowaną pigwę gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zacznie puszczać sok (ok. 1 godzinę). Uzyskany syrop przelewamy przez sitko i umieszczamy w słoikach lub szklanych butelkach i gotowe.
Chrupiące śniadanie w stylu greckim. Robię kilka razy w tygodniu, bo uzależnia
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni