Reklama
Reklama

Mało kto wie, że w polskich ogródkach rośnie "kaukaski szafran". Dobra na stres i odporność, pasuje do mięs i warzyw

Aksamitki to pomarańczowo-czerwone kwiaty, które zdobią wiele polskich ogrodów. Co ciekawe, mieszkańcy Gruzji mają dla nich inne zastosowanie, wykorzystują suszone płatki aksamitek do przyprawiania dań. Co ciekawe, "kaukaski szafran" nie tylko potrafi wzbogacić smak potraw, ale i kryje w sobie cenne właściwości wspierające zdrowie.

Nie wszyscy miłośnicy kwiatów i ogrodnictwa wiedzą, że popularne aksamitki, które doczekały się niejednego zabawnego pseudonimu (śmierdziuszki, kopciuszki, turki), można jeść. Mają ciekawe walory smakowe, dlatego wykorzystuje się je w kuchni, a z ich płatków można przyrządzić leczniczy napój, lub ususzyć je na przyprawę. Sprawdź, jakie właściwości ma aksamitka i jak robi się "kaukaski szafran". 

Aksamitka, czyli "kaukaski szafran" 

Suszone płatki aksamitek nazywane są "kaukaskim szafranem" oraz szafranem imeretyńskim, przyprawa ta popularna jest w krajach Kaukazu, przede wszystkim w Gruzji. Jest ciekawym zamiennikiem oryginalnego szafranu, czyli suszonych słupków krokusów. Również nadaje daniom intensywnego żółto-pomarańczowego koloru, a jednocześnie nie kosztuje fortuny, jak prawdziwe szafranowe nitki.  

Reklama

Jakie właściwości ma aksamitka? 

Aksamitka ma szerokie działanie wspierające zdrowie. Przede wszystkim może być pomocna w sezonie jesienno-zimowym, kiedy znacznie częściej dopadają nas przeziębienia i grypa. Płatki aksamitki wspierają układ oddechowy, pomagają pozbyć się kaszlu, oraz wykazują działanie wykrztuśne. W kwiatowych płatkach kryją się również substancje wspierające prawidłowe widzenia, takie jak luteina, kwercetyna i rutyna, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób oczu. Substancje te należą do silnych antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszają stres oksydacyjny, korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, a także zmniejszają stany zapalne, działają przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo.  

Ponadto płatkom aksamitki przypisuje się właściwości zwalczające bakterie i grzyby, dzięki czemu mogą być pomocne podczas infekcji układu pokarmowego i moczowego. Co ciekawe, napar z aksamitki może ukoić zszargane nerwy, a nawet zadziałać przeciwdepresyjnie.  

Sprawdź także: Za granicą to drogi delikates, u nas kosztują niewiele. Owoce, które chronią serce, leczą anemię i podnoszą odporność

Aksamitka w kuchni - do czego używać? 

"Kaukaski" szafran ma ziołowo-kwiatowy smak z wyczuwalnymi owocowymi nutami. Przyprawę z aksamitki bez problemu zrobisz w domu. Będziesz potrzebować jedynie płatków kwiatów. W Gruzji zbiera się je jesienią po pierwszych przymrozkach. Niska temperatura ma pozytywnie wpływać na kwiatowy aromat. Poleca się suszenie całych główek kwiatów, a następnie, gdy całkiem wyschną, należy oberwać z nich płatki i rozdrobnić je palcami na proszek.  

Do czego używać aksamitki w kuchni? Szafran imeretyński pasuje zarówno do dań mięsnych, rybnych, jak i gotowanych, smażonych, czy pieczonych warzyw. Pysznie będzie smakować wraz z jesiennymi zupami, do dań z ryżem, oraz marynat.  

Płatki aksamitki można wykorzystać do przygotowania prozdrowotnego naparu. Wystarczy łyżkę płatków wsypać do kubka, zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut do zaparzenia.  

Innym sposobem na wykorzystanie kwiatów jest przygotowanie nalewki z aksamitki. Sporą ilość płatków należy wrzucić do słoika i zalać je dwa razy większą ilością wódki. Następnie poleca się zakręcić słoik i odstawić w ciemne miejsce na dwa tygodnie. W międzyczasie nie można zapomnieć, aby potrząsać słoikiem. Po tym czasie nalewkę z aksamitki należy przecedzić i zlać do czystej butelki. Taki specyfik pomoże na niestrawność oraz przeziębienie, w przypadku takich dolegliwości zalecane jest dodanie pięciu mililitrów nalewki do odrobiny wody.  

Źródła: terazgotuje.pl, obliczagruzji.monomit.pl  

Zobacz też:

Każdy powinien mieć w kuchni. Kojąca dla serca i skołatanych nerwów, pomaga w odchudzaniu i trawieniu

Jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, reguluje cukier, chroni serce. Jedz na surowo, marynuj, dodawaj do potraw

Owoc szczęścia lada chwila znów pojawi się w sklepach. Kup, bo wspomaga serce, obniża ciśnienie i cholesterol

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki