Reklama
Reklama

Bardzo zdrowa, choć zapomniana ryba. Ma sporo białka, delikatny smak i nie rozpada się przy smażeniu

Halibut nie jest pierwszym wyborem, kiedy sięgamy po rybę na obiad. Ten zapomniany gatunek skrywa w sobie mnóstwo cennych kwasów omega-3, witamin i minerałów, a do tego jest niskokaloryczny. Bez przeszkód mogą sięgać po nią także osoby na diecie redukcyjnej. Nie wiesz, jak go przygotować? Mamy dla ciebie prosty przepis na halibuta w sosie porowym. Spróbuj i na stałe wprowadź halibuta do swojej diety.

Zapomniana ryba wraca na stoły

Halibut niegdyś cieszył się dużą popularnością, jednak z czasem został wyparty przez łososia i mintaja. Dziś ponownie zwracamy na niego uwagę — głównie ze względu na wysoką wartość odżywczą mięsa, które dostarcza niewiele kalorii, a jednocześnie jest bogate w cenne składniki. 

Wyróżnia się trzy gatunki halibuta: 

Reklama
  • halibut pacyficzny - głównie występuje w północnym Pacyfiku; 
  • halibut czarny - znany również jako niebieski lub grenlandzki występuje w okolicach Grenlandii;  
  • halibut atlantycki - gatunek ten zagrożony jest wyginięciem. Występuje w północnym Atlantyku;  

Halibut jest rybą drapieżną, z tego względu ma większe ryzyko kumulacji rtęci. Zaleca się jego spożywanie w umiarkowanej ilości. Powinny uważać na niego głównie kobiety w ciąży oraz dzieci.  

Czy halibut jest zdrowy?

Spoglądając na wartości odżywcze mięsa halibuta, można jednoznacznie powiedzieć, że należy on do zdrowych ryb. W przeciwieństwie do śledzi czy łososi jest chudą rybą. Jego mięso dostarcza przede wszystkim pełnowartościowego białka.  

Przeczytaj też: Zapomniana, a taka smaczna. Ryba lepsza od dorsza, delikatna, prawie nie ma ości

Pomimo małej zawartości tłuszczu zawiera dużą ilość cennych dla zdrowia kwasów omega-3. Jedna porcja halibuta zaspokaja w 21 proc. dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Kwasy omega-3 są silnym przeciwutleniaczem, pomagają wyciszyć stany zapalne w organizmie i chronią przed wieloma chorobami przewlekłymi. Ponadto są nieocenione w prewencji chorób serca i układu krążenia - obniżają ciśnienie i działają przeciwmiażdżycowo.  

Halibut jest także ważnym źródłem selenu. Jedna porcja tej ryby pozwala w pełni pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Podobnie jak kwasy omega-3 selen jest silnym przeciwutleniaczem.  

W mięsie halibuta znajduje się spora ilość witaminy B12 pomagającej utrzymać układ nerwowy w dobrym stanie, a także niacyny, która między innymi pomaga obniżyć cholesterol. Ponadto dostarcza m.in. fosforu, potasu, a także witaminy B6, witaminy D czy kwasy foliowego.  

Halibut w sosie porowym - przepis

Zaleca się spożywanie dwóch porcji ryb w tygodniu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby co jakiś czas zagościł w diecie właśnie halibut. Doskonale smakuje w formie smażonej, gotowanej na parze czy pieczonej w piekarniku. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne danie z halibuta w sosie porowym.  

Składniki 

  • filet z halibuta, 
  • plaster masła, 
  • czosnek granulowany, 
  • imbir mielony, 
  • zioła prowansalskie, 
  • sól i pieprz. 

Składniki na sos porowy: 

  • 1 duży por, 
  • 1/3 szklanki bulionu, 
  • 3 łyżki śmietany, 
  • 2 żółtka, 
  • plaster masła, 
  • gałka muszkatołowa, 
  • pieprz biały, 
  • sól do smaku. 

Jak przygotować halibuta w sosie porowym?

  1. Przepis warto zacząć od przygotowania sosu porowego. W tym celu pokrój por na krążki i zeszklij je na maśle, podsmażając na patelni.  
  2. Por zalej następnie bulionem i duś pod przykryciem, aż nieco zmięknie.  
  3. Następnie dodaj śmietanę i przyprawy, po czym zagotuj.  
  4. Sos zdejmij z kuchenki i dodaj do niego żółtka, energicznie mieszając.  
  5. Kiedy sos jest już gotowy, warto zająć się rybą. Oczyszczonego halibuta oprósz solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, imbirem i ziołami prowansalskimi. Warto najpierw zrobić sobie mieszankę przypraw, a następnie natrzeć nią rybę z obu stron.  
  6. Przyprawione filety ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.  
  7. Na wierzch ryby połóż kawałek masła i wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 st. Celsjusza. Piecz od 15 do 20 min.  

Na talerz wylej nieco sosu porowego i ułóż na nim gotowe filety z halibuta. Danie możesz podawać z ziemniakami w formie purée

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl 

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | obiad | obiad przepisy