Reklama
Reklama

Bardzo zdrowa, choć zapomniana ryba. Ma sporo białka, delikatny smak i nie rozpada się przy smażeniu

Halibut nie jest pierwszym wyborem, kiedy sięgamy po rybę na obiad. Ten zapomniany gatunek skrywa w sobie mnóstwo cennych kwasów omega-3, witamin i minerałów, a do tego jest niskokaloryczny. Bez przeszkód mogą sięgać po nią także osoby na diecie redukcyjnej. Nie wiesz, jak go przygotować? Mamy dla ciebie prosty przepis na halibuta w sosie porowym. Spróbuj i na stałe wprowadź halibuta do swojej diety.

Zapomniana ryba wraca na stoły

Halibut niegdyś cieszył się dużą popularnością, jednak z czasem został wyparty przez łososia i mintaja. Dziś ponownie zwracamy na niego uwagę — głównie ze względu na wysoką wartość odżywczą mięsa, które dostarcza niewiele kalorii, a jednocześnie jest bogate w cenne składniki. 

Wyróżnia się trzy gatunki halibuta: 

Reklama
  • halibut pacyficzny - głównie występuje w północnym Pacyfiku; 
  • halibut czarny - znany również jako niebieski lub grenlandzki występuje w okolicach Grenlandii;  
  • halibut atlantycki - gatunek ten zagrożony jest wyginięciem. Występuje w północnym Atlantyku;  

Halibut jest rybą drapieżną, z tego względu ma większe ryzyko kumulacji rtęci. Zaleca się jego spożywanie w umiarkowanej ilości. Powinny uważać na niego głównie kobiety w ciąży oraz dzieci.  

Czy halibut jest zdrowy?

Spoglądając na wartości odżywcze mięsa halibuta, można jednoznacznie powiedzieć, że należy on do zdrowych ryb. W przeciwieństwie do śledzi czy łososi jest chudą rybą. Jego mięso dostarcza przede wszystkim pełnowartościowego białka.  

Przeczytaj też: Zapomniana, a taka smaczna. Ryba lepsza od dorsza, delikatna, prawie nie ma ości

Pomimo małej zawartości tłuszczu zawiera dużą ilość cennych dla zdrowia kwasów omega-3. Jedna porcja halibuta zaspokaja w 21 proc. dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Kwasy omega-3 są silnym przeciwutleniaczem, pomagają wyciszyć stany zapalne w organizmie i chronią przed wieloma chorobami przewlekłymi. Ponadto są nieocenione w prewencji chorób serca i układu krążenia - obniżają ciśnienie i działają przeciwmiażdżycowo.  

Halibut jest także ważnym źródłem selenu. Jedna porcja tej ryby pozwala w pełni pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Podobnie jak kwasy omega-3 selen jest silnym przeciwutleniaczem.  

W mięsie halibuta znajduje się spora ilość witaminy B12 pomagającej utrzymać układ nerwowy w dobrym stanie, a także niacyny, która między innymi pomaga obniżyć cholesterol. Ponadto dostarcza m.in. fosforu, potasu, a także witaminy B6, witaminy D czy kwasy foliowego.  

Halibut w sosie porowym - przepis

Zaleca się spożywanie dwóch porcji ryb w tygodniu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby co jakiś czas zagościł w diecie właśnie halibut. Doskonale smakuje w formie smażonej, gotowanej na parze czy pieczonej w piekarniku. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne danie z halibuta w sosie porowym.  

Składniki 

  • filet z halibuta, 
  • plaster masła, 
  • czosnek granulowany, 
  • imbir mielony, 
  • zioła prowansalskie, 
  • sól i pieprz. 

Składniki na sos porowy: 

  • 1 duży por, 
  • 1/3 szklanki bulionu, 
  • 3 łyżki śmietany, 
  • 2 żółtka, 
  • plaster masła, 
  • gałka muszkatołowa, 
  • pieprz biały, 
  • sól do smaku. 

Jak przygotować halibuta w sosie porowym?

  1. Przepis warto zacząć od przygotowania sosu porowego. W tym celu pokrój por na krążki i zeszklij je na maśle, podsmażając na patelni.  
  2. Por zalej następnie bulionem i duś pod przykryciem, aż nieco zmięknie.  
  3. Następnie dodaj śmietanę i przyprawy, po czym zagotuj.  
  4. Sos zdejmij z kuchenki i dodaj do niego żółtka, energicznie mieszając.  
  5. Kiedy sos jest już gotowy, warto zająć się rybą. Oczyszczonego halibuta oprósz solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, imbirem i ziołami prowansalskimi. Warto najpierw zrobić sobie mieszankę przypraw, a następnie natrzeć nią rybę z obu stron.  
  6. Przyprawione filety ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.  
  7. Na wierzch ryby połóż kawałek masła i wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 st. Celsjusza. Piecz od 15 do 20 min.  

Na talerz wylej nieco sosu porowego i ułóż na nim gotowe filety z halibuta. Danie możesz podawać z ziemniakami w formie purée

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl 

Zobacz też:

Czekoladowiec ze śliwkową wkładką robię na Wszystkich Świętych. Z jednej porcji to zawsze za mało

Jesienią i zimą gotujemy, żeby się rozgrzać. Nie każdy wie, jak zbawienny ma wpływ na organizm

Ta przekąska znika w kilka sekund. Na każdej imprezie serwuję wiatraczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | obiad | obiad przepisy