Reklama
Reklama

Mało znany, choć to jeden z najzdrowszych soków. Pomaga produkować kolagen, wspiera wątrobę i odporność

Pomarańczowy, jabłkowy, porzeczkowy? Te popularne soki pod względem wartości odżywczych nie mogą równać się z napojem z aceroli. Wciąż niedoceniany owoc to prawdziwa bomba witamin, która w płynnej formie jest nie tylko dobrze przyswajalna przez organizm, ale też pyszna. Nic dziwnego, że ci, którzy już zdążyli go spróbować uznają sok z aceroli za superfood. Przekonaj się, skąd przekonanie o tym, że sam owoc pod różnymi postaciami jest nazywany „owocem zdrowia”.

Sok z aceroli - jeden z najzdrowszych na świecie

Acerola jest niewielkim owocem pochodzącym z rejonów tropikalnych (nazywana nieprzypadkowo wiśnią z Barbados), przede wszystkim Ameryki Południowej i Karaibów. Jej owoce przypominają miniaturowe wiśnie o średnicy około 2 cm, o czerwonym kolorze i przyjemnym kwaskowatym smaku. Choć jej historia sięga odległych wieków, dopiero współczesna medycyna oraz branża spożywcza zaczęły dostrzegać jej niezwykły potencjał.

Sok z aceroli - jak smakuje i gdzie można go kupić?

Naturalny sok z aceroli posiada charakterystyczny, lekko kwaskowy, odświeżający smak. Często porównywany jest do kwaśniejszej wersji wiśni, z lekko cytrusowym akcentem. Można pić go samodzielnie lub mieszać z innymi sokami owocowymi czy warzywnymi dla złagodzenia kwaśnego posmaku.

Reklama

Mimo że acerola nie jest owocem powszechnie znanym, sok z niej można już dziś znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, ekologicznych sklepach internetowych oraz w niektórych supermarketach na półkach z produktami ekologicznymi. Warto zwracać uwagę, by wybierać soki tłoczone na zimno, bez dodatku cukru i konserwantów, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych.

Wartości odżywcze soku z aceroli

Największym skarbem aceroli jest jej niezwykle wysoka zawartość witaminy C. W 100 gramach świeżych owoców znajduje się aż od 1500 do 4500 mg witaminy C, czyli wielokrotnie więcej niż w cytrynie czy pomarańczy. W soku z aceroli stężenie tej witaminy jest również bardzo wysokie - jedna szklanka soku może pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

Poza witaminą C, sok z aceroli zawiera również witaminę A, witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez, fosfor, wapń, żelazo, cenne flawonoidy i polifenole. Taka kompozycja składników sprawia, że acerola nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie, samopoczucie, a nawet urodę.

Sok z aceroli - właściwości zdrowotne

Wzmacnianie odporności

Regularne picie soku z aceroli wzmacnia układ odpornościowy dzięki potężnej dawce witaminy C. Witamina ta stymuluje produkcję białych krwinek, chroni organizm przed infekcjami, pomaga zwalczać przeziębienia i grypę, skracając czas choroby i łagodząc jej przebieg.

Produkcja kolagenu - zdrowa skóra i stawy

Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu - białka odpowiadającego za elastyczność skóry, zdrowie stawów, ścięgien oraz kości. Regularne spożywanie soku z aceroli może więc skutecznie poprawić kondycję skóry, spowolnić procesy starzenia się oraz poprawić mobilność stawów i ich odporność na urazy.

Ochrona i regeneracja wątroby

Wiele badań naukowych wskazuje, że zawarte w aceroli flawonoidy i antyoksydanty wykazują silne właściwości ochronne względem komórek wątrobowych. Sok ten pomaga oczyścić wątrobę, wspiera procesy detoksykacji i regeneracji tego organu, chroniąc go przed uszkodzeniami związanymi z toksynami środowiskowymi.

Działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe

Acerola jest niezwykle bogata w antyoksydanty, które neutralizują szkodliwe wolne rodniki, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek. Długotrwałe spożywanie soku z aceroli może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe oraz choroby układu sercowo-naczyniowego.

Wsparcie układu nerwowego i przeciwdziałanie zmęczeniu

Dzięki obecności witamin z grupy B i minerałów sok z aceroli działa korzystnie na układ nerwowy, pomaga łagodzić stres i poprawia koncentrację. Regularne picie tego soku może także redukować zmęczenie i poprawiać ogólne samopoczucie.

Kto powinien pić sok z aceroli i ile dziennie?

Ze względu na bogactwo składników odżywczych sok z aceroli polecany jest niemal każdemu, a zwłaszcza:

  • osobom z obniżoną odpornością,
  • palaczom, którzy mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C,
  • sportowcom, potrzebującym dodatkowej regeneracji,
  • osobom starszym, którym zależy na zdrowiu stawów i układu odpornościowego,
  • osobom cierpiącym na chroniczne zmęczenie i stres.

Optymalna dawka soku z aceroli wynosi około 50-100 ml dziennie. Ze względu na wysoką koncentrację witaminy C i innych składników odżywczych nawet niewielka porcja soku wystarcza, aby zauważalnie poprawić stan zdrowia.

Sok z aceroli to prawdziwy eliksir zdrowia, który ma niezwykła kompozycję składników odżywczych. W dodatku naprawdę dobrze smakuje i może przysłużyć się naszym organizmom, jako bomba energetyczna.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zapomniana konkurentka pietruszki. Francuzi uwielbiają jej ostry aromat, dodają do ryb i drobiu

Przekąska, którą możesz jeść bez wyrzutów. Reguluje poziom cukru, wspomaga pracę serca i jelit

Najstarsza ryba wędrowna - wyjątkowo smaczna, prawie nie ma ości. Rzadko jemy, bo jest droga

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | napoje