Reklama
Reklama

Najzdrowszy sok na świecie. Obniża cukier i przyspiesza metabolizm

To najzdrowszy sok na świecie, ale zarazem jest jednym z najrzadziej pijanych. Wytwarzany jest na bazie aceroli, owocu z Barbadosu. Nie zdajemy sobie sprawy, a zawiera on wysokie ilości naturalnej witaminy C. Działa cuda z wysokim cukrem i spowolnionym metabolizmem.

Acerola - co to za owoc?

Acerola to popularniejsza, nieco potoczna nazwa na roślinę zwaną malpigia granatolistna. Można ją spotkać również pod określeniami nadgwiazdka granatolistna lub wiśnia z Barbados. Naturalnie występuje w południowych obszarach Ameryki Północnej, północnej części Ameryki Południowej oraz na terenie Ameryki Środkowej. 

Owoce acerola są małe, czerwone i charakterystycznie trójdzielne. Ich miąższ jest soczysty, przez co może być wyjątkowo kuszący. Niestety wiele osób rozczaruje się, gdy spróbuje jagód. Acerola ma bardzo kwaśny smak.

Reklama

To jednak nie powinno nas zniechęcać. Choć nie będzie najsmaczniejsza, to jej zdecydowaną zaletą jest skład oraz właściwości dla zdrowia. Przez to przez wieki zdobyła uznanie w medycynie naturalnej, a teraz uznawana jest za superfood. 

Jakie właściwości ma sok z aceroli?

Acerola słynie ze swojej dawki witaminy C. W 100 g świeżych owoców może znajdować się aż 4500 mg witaminy C. Dla zdrowej, dorosłej osoby zalecana dawka tego składnika to od 200 do 250 mg. To jednocześnie ogrom witaminy A, gdyż 100 g jagód uzupełni 750 mg witaminy. Przy tym ma bardzo mało kalorii (32 kcal), cenny błonnik, antocyjnany i flawonole. 

Sok z aceroli na odporność

Acerola wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wywołujących stres oksydacyjny. Tym samym będzie wzmacniać odporność. Zmniejszy się ilość wszelkich zachorowań i infekcji. Ułatwi powrót do zdrowia, zniweluje zmęczenie i przywróci dawne siły. 

Sok z aceroli na wysoki cukier

Indeks glikemiczny aceroli wynosi zaledwie 20, więc jest on niski. Oznacza to, że sok z niej może być bezpiecznie spożywany przez pacjentów z cukrzycą. Napój korzystnie wpłynie na obniżenie zbyt wysokiego stężenia cukru we krwi. Ustabilizuje jego poziom, zapobiegnie wahaniom glikemii, które wywołują nagłe wyrzuty lub spadki energii. 

Sok z aceroli na metabolizm i układ pokarmowy

Przyjmowanie napoju z wiśni z Barbados może pozytywnie przyspieszyć metabolizm organizmu. Pomoże w zrzucaniu zbędnych kilogramów i spalaniu tłuszczu. Ponadto zadba o lepsze trawienie, złagodzi stany zapalne jelit i nie obciąży żołądka. 

Sok z aceroli na zdrowy wzrok i piękny wygląd

Bogactwo witaminy A zadba o prawidłowe działanie narządu wzroku, szczególnie siatkówki oka i jego wierzchnich warstw. Zapobiegnie rozwojowi chorób oczu. Zapewni zdrowy i piękny wygląd włosów, skóry i paznokci. Wygładzi je i wzmocni. 

Kto powinien pić sok z aceroli?

Sok z aceroli powinny pić przede wszystkim osoby starsze. Już niewielka dawka między 30, a 60 ml dziennie wykaże szereg korzyści dla seniora. Podbuduje jego odporność, doda energii do życia i dalszego działania. Ochroni wzrok, poprawi koncentrację i pamięć. 

Napój z amerykańskich jagód będzie doskonałym wsparciem dla osób narażonych na wysoki wysiłek fizyczny czy stres. Powinny po niego sięgać osoby z osłabionym układem immunologicznym lub te, które przechodzą infekcje. 

Do regularnego picia sok z aceroli zaleca się cukrzykom. Ureguluje u nich poziom glukozy, poprawiając stan zdrowia oraz samopoczucie. 

Źródło: wapteka.pl, smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Bałtycki przysmak można zjeść tylko w maju i czerwcu. Ta ryba smakuje jak kurczak, ma niebieskie ości

Pobudza lepiej niż mała czarna. Nie podrażnia żołądka, oczyszcza i wspomaga koncentrację

Wspiera jelita i kości, ma dużo białka. Włosi dodają go niemal do wszystkiego

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje