Miksuję jarmuż i gruszkę ze specjalnym dodatkiem. To najlepszy koktajl na oponkę na brzuchu
Kefir to produkt, który większość osób ma w lodówce. Zwykle jemy go solo lub w połączeniu z owsianką, orzechami i owocami. Okazuje się jednak, że można z powodzeniem wykorzystać go do wielu dań. Co zrobić z kefiru? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej.
Kefir to jeden z podstawowych składników, który większość osób zawsze ma w swojej lodówce. Jest on na tyle charakterystyczny i smaczny, że chętnie sięgamy po niego na przykład wtedy, gdy zmagamy się z dużym pragnieniem. Nierzadko łączymy go również z rozmaitymi owocami, dodajemy do owsianki zamiast mleka lub wykonujemy na jego bazie chłodnik. Dlaczego warto regularnie sięgać po ten przetwór i co zrobić z kefiru oprócz zupy i opcji śniadaniowych?
Kefir od wieków wytwarzany jest z mleka pitnego w górskim regionie Tybetu i Kaukazu i to właśnie stamtąd oryginalnie pochodzi ten orzeźwiający przysmak. Pozyskuje się go w procesie fermentacji mlekowo-alkoholowej w obecności ziaren kefirowych. Już jego jedna szklanka potrafi ugasić pragnienie i dostarczyć cały wachlarz substancji odżywczych. Co daje picie kefiru? Odpowiedź brzmi - całkiem sporo.
Po pierwsze kefir jest produktem niskokalorycznym, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w menu osób dbających o swoją linię. W 100 g tego pokarmu znajduje się około 51 kcal, w tym prawie 5 g węglowodanów, ok. 3,5 g białka oraz 2 g tłuszczu. Może on poszczycić się niskim indeksem glikemicznym, który sprawia, że delektujące się nim osoby nie są narażone na nagłe skoki cukru we krwi. To właśnie dlatego jest on bezpieczny dla pacjentów borykających się z insulinoopornością i cukrzycą typu 2.
W kefirze znajduje się wiele witamin i minerałów, w tym potas, fosfor, magnez, wapń oraz witaminy A, D i te z grupy B. Warto także wspomnieć o jego właściwościach probiotycznych. Niestety bardzo trudno jest obliczyć faktyczną liczbę szczepów bakteryjnych w danej porcji kefiru. Jednak wystarczy zagłębić się w doniesienia ze świata nauki, które jasno wskazują na jego pozytywny wpływ na stan mikroflory bakteryjnej.
Co daje picie kefiru? Pokarm ten jest polecany osobom, którym zależy na włączeniu naturalnych substancji prebiotycznych do swojej diety. Okazuje się, że zawiera on związek zwany kefiranem. Ale nie tylko - w jego wnętrzu kryją się także bakteriostatyczne związki chemiczne. Ponadto kefir poprawia perystaltykę jelit, zmniejsza poziom złego cholesterolu, normalizuje ciśnienie krwi oraz usprawnia gospodarkę węglowodanową.
Jeśli do głowy przyszła ci tylko owsianka z owocami, to wiedz, że produkt ten ma ci znacznie więcej do zaoferowania. Co zrobić z kefiru? Możesz z niego wyczarować nie tylko pyszne placki i naleśniki, ale także ciasto czy prozdrowotny koktajl. Poniżej znajdziesz najlepsze przepisy z użyciem kefiru.
1. Koktajl z jarmużem i gruszką
Fani fit przekąsek z pewnością docenią potencjał kefiru, który można z łatwością wykorzystać w rozmaitych koktajlach. Jedną z ciekawszych propozycji jest ten na bazie jarmużu i gruszki. Do jego wykonania potrzebujesz - oprócz tytułowych składników - śliwek, nasion chia oraz świeżego szpinaku. Wypłucz szpinak i jarmuż, a następnie usuń z nich zdrewniałe łodyżki. Obierz gruszkę, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój ją na kawałki. Usuń pestki ze śliwek i pokrój owoce na ćwiartki. Umieść wszystkie komponenty w czaszy blendera kielichowego. Wsyp do niego garść nasion chia i wlej mocno schłodzony kefir. Blenduj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej i zadowalającej cię konsystencji. Zaserwuj koktajl od razu po jego przyrządzeniu.
2. Pancakes na bazie kefiru
Uwielbiasz puszyste pancakes, ale właśnie zorientowałeś się, że zabrakło ci w domu maślanki? W takim razie wiedz, że do ich wykonania możesz zastosować kefir. Aby cieszyć się ich smakiem, wystarczy, że zmieszasz mąkę, kefir, mleko, jajka, miękkie masło, cukier trzcinowy, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól. Jaki tłuszcz będzie najlepszy do ich smażenia? Tutaj masz pełną dowolność, jednak my polecamy masło klarowane. Jesteś łasuchem, który uwielbia słodki smak? Zaserwuj je z bitą śmietaną, borówkami i fragmentami kolorowej galaretki. Jeśli natomiast gustujesz w pozycjach wytrawnych, postaw na sos czosnkowy lub dressing na bazie oliwy z oliwek oraz koperku, pietruszki lub bazylii.
3. Ciasto drożdżowe na kefirze
Kefir przyjdzie ci z pomocą również podczas cukierniczych zmagań - na przykład do upieczenia domowego ciasta. Aby je wyczarować, wykorzystaj takie składniki jak świeże drożdże, mąka, kefir, masło, rodzynki, cukier, jajka oraz sól morska. Jeśli natomiast chodzi o kruszonkę, to połącz ze sobą mąkę, cukier i masło. Całość oprósz cukrem pudrem i gotowe. Wypiek ten jest niezmiernie prosty i zajmuje nieco ponad godzinę. Doskonale sprawdzi się on do popołudniowej herbaty czy jako dodatek do porannej kawy. Nie lubisz rodzynek? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić je na przykład na kandyzowane owoce. Pamiętaj jednak, aby delikatnie obtoczyć je w mące, zanim dodasz je do ciasta.
4. Babeczki na kefirze z rabarbarem
Co zrobić z kefiru? Na przykład imprezowe babeczki. Jeśli zainteresowała cię ta opcja, podczas najbliższej wizyty w sklepie zaopatrz się w mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, cukier waniliowy, jajka, kefir oraz olej rzepakowy. Pamiętaj również o dodatkach, w tym rabarbarze, cukrze pudrze oraz cynamonie. Realizacja przepisu na te babeczki jest niezwykle prosta, wystarczy połączyć mokre składniki w jednej misce i suche w drugiej. Na samym końcu należy wymieszać zawartość obu naczyń i wypełnić nią papilotki. Każdą babeczkę możesz udekorować kawałkami rabarbaru i lekko oprószyć je cynamonem. Przed podaniem ich gościom należy posypać je obficie cukrem pudrem.
5. Kefirowa pianka
Naszą kolejną propozycją jest kefirowa pianka, czyli puszysty kefir podany z twoimi ulubionymi dodatkami. Sekretem jej wyjątkowej tekstury jest połączenie głównego składnika z galaretką i śmietanką 30%. Masę należy zmiksować, łącząc ze sobą mleczne składniki, i powoli wlewać do nich galaretkę. W kolejnym etapie gotową miksturę przelej do szklanek i wstaw do lodówki, aż do stężenia. Gotowy deser warto polać owocowym musem - na przykład połączeniem zblendowanych truskawek z dodatkiem soku z limonki i mięty.
6. Pszenny chleb na kefirze
Czy wiedziałeś, że kefir nada się do przyrządzenia domowego chleba? Tak, to możliwe. Do jego wyczarowania potrzebujesz tytułowy składnik, mąkę pszenną, cukier, sól, drożdże, olej, jajko oraz mleko. Zaczyn zrobisz z cukru, drożdży i ciepłego kefiru. Odstaw go na kwadrans, a następnie uzupełnij go o mąkę i olej. Wyrób ciasto, które następnie odstawisz do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie krótko je wyrabiaj, włóż do foremki i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Powinno ono podwoić swoją objętość. Roztrzep jajko razem z mlekiem i użyj tej mikstury do posmarowania chleba. Piecz go przez 40 minut w 200 stopniach i gotowe.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Piję codziennie zamiast herbaty. Buduje odporność, oczyszcza jelita, w pasie też jest luźniej
Supernapój dla ciała i umysłu. Wystarczy, że wypijesz szklankę dziennie