Możesz pić nawet przed snem. Herbata pełna antyoksydantów, wskazana przy cukrzycy
Herbatę oolong można nazwać chińskim skarbem, bo łączy wyjątkowy smak z bogactwem prozdrowotnych właściwości. W składzie kryje silne przeciwutleniacze, które wspierają serce, pomagają w walce z cukrzycą i doskonale relaksują. Dowiedz się, jak parzyć oolong i jakie są rodzaje tego napoju.
Po herbatę oolong możesz sięgać nawet do trzech razy dziennie. Wypita wieczorem nie pobudzi, tylko uspokoi i wyciszy. To azjatycka herbata, która korzystnie wpłynie na pracę serca i jelit. Przekonaj się, jak ją parzyć.
Nazwa herbaty oolong, zwanej też ulung, pochodzi od słowa "Wu-long", które w języku chińskim oznacza czarnego smoka. Właśnie dlatego nazywana jest często smoczą herbatą. Po wysuszeniu jej liście nabierają wyjątkowego koloru, dzięki któremu określa się ją również mianem niebieskiej lub turkusowej herbaty. Smakuje kwiatowo, lekko owocowo lub orzechowo.
Proces produkcji herbaty, wywodzącej sę z południowo-wschodnich Chin, ma pięć etapów. Napar parzy się z wiecznie zielonego krzewu Camellia sinensis. Na początku zbiera się liście i pąki rośliny (najlepiej te większe i starsze), po czym następuje ich kilkukrotne więdnięcie i wstrząsanie (dzięki czemu uwolnią się naturalne soki). Liście poddaje się jeszcze fermentacji - oolong to tzw. herbata półfermentowana, dlatego proces utleniania w pewnym momencie zostaje zatrzymany. Niektóre rodzaje herbaty oolong wymagają jeszcze skręcania i lekkiego zwijania liści oraz ich prażenia. Zmienia to cierpki posmak napoju i czyni go łagodniejszym dla żołądka.
Smocza herbata ma wiele rodzajów, które różnią się od siebie krajem pochodzenia (produkuje się ją w Chinach, Japonii, Nepalu, Wietnamie, Indiach czy na Sri Lance) lub stopniem oksydacji (może być niski, średni lub wysoki). Można wyróżnić trzy najważniejsze typy - jasne, ciemne i tzw. feniksy. Jasne przypominają nieco herbatę zieloną - są delikatne w smaku. Ciemne są dłużej fermentowane i przez to kojarzą się z mocniejszymi herbatami czerwonymi. Feniksy, czyli dan cong, aromatem są pośrodku jasnych i ciemnych naparów.
Większość herbat ma pozytywny wpływ na organizm, także ta smocza. Jakie są właściwości oolong? Przede wszystkim to skarbnica antyoksydantów, ale też witamin i minerałów. W jej skład wchodzą m.in. witaminy A, C, E i te z grupy B oraz magnez, wapń, fosfor i cynk. Zawiera też teinę, jednak w niewielkim stężeniu, dlatego jest delikatna i tak bardzo nie pobudza. Można więc pić ją wieczorem, bez obaw o sen. Choć smocza herbata jest bezpieczna, a stężenie dodającej energii substancji jest niewielkie - wciąż powinny na nią uważać osoby, które nie mogą przyjmować kofeiny lub są na nią wrażliwe.
Antyoksydanty przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się organizmu i wzmacniają jego prawidłowe funkcjonowanie. Oolong wspiera również układ pokarmowy - reguluje mikroflorę bakteryjną jelit, usprawnia procesy trawienne i przyspiesza spalanie tłuszczu. Pomaga również w walce z cukrzycą typu 2. Jest wskazana w diecie odchudzającej, aby lepiej kontrolować wagę.
Niebieska herbata dba o układ sercowo-naczyniowy. Działanie przeciwutleniające naparu spowalnia rozwój wielu chorób, w tym miażdżycy, nadciśnienia, udaru mózgu czy nowotworów.
Minerały w oolongu cechują się właściwościami przeciwpróchniczymi - hamują wzrost bakterii w jamie ustnej i regulują procesy remineralizacji szkliwa.
Liście smoczej herbaty są bardzo charakterystyczne. Mają ciemne, niemal czarne brzegi, ale ich środek zachowuje niebiesko-zieloną barwę. Choć po suszeniu wydają się niewielkie, to tak naprawdę są mocno poskręcane i pozwijane. Dlatego już łyżeczka, czyli 5 gramów suszu, wystarcza, żeby przygotować esencjonalny napar.
Jak parzyć herbatę oolong? W Chinach wykorzystuje się do tego specjalne naczynia - gaiwan lub czajniczek yixing - które pozwalają wydobyć esencję w krótkim czasie. Możesz jednak przyrządzić smoczy napar bez użycia tradycyjnego sprzętu. Po prostu zagotuj 250 ml wody i odłóż do lekkiego ostygnięcia (do ok. 90 stopni Celsjusza lub 98 stopni, gdy oolong ma wysoki stopień oksydacji i był prażony). Następnie wsyp łyżeczkę suszu do szklanki i zalej wodą. Przykryj i odstaw na ok. 2-4 minuty. Przecedź i wypij. Najwyższej jakości oolongi można parzyć wielokrotnie, choć z każdym razem ich smak będzie nieco delikatniejszy.
Gdzie kupić niebieską herbatę? Dostępna jest w herbaciarniach i większych supermarketach. Można ją także zamówić przez internet. Cena za 100 gramów suszonych liści waha się od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych, w zależności od jej rodzaju.
Źródło: terazgotuje.pl, doz.pl
Zobacz też:
Mało znany zamiennik ziemniaka. Ma dużo błonnika, wspiera pracę serca i utrzymanie prawidłowej wagi
Odmładza, oczyszcza organizm i działa jak balsam na serce. Koreanki piją na potęgę
Mało znane, dlatego w sklepie omijamy. Przekąska dla serca, dobry wzrok i odchudzanie