Codzienny napój nie tylko dla seniorów. Chroni serce, obniża cholesterol i ciśnienie
Ma piękny, rubinowy kolor, rozgrzewa i wykazuje szereg właściwości, zapewniających witalność i dobre zdrowie. Herbata z hibiskusa, a dokładnie napar z jego kwiatów, zapobiega wielu poważnym chorobom. Susz można kupić bez problemu w supermarketach lub zamówić w wielu internetowych sklepach z ekologiczną żywnością.
Hibiskus to krzew, który przyciąga uwagę widowiskowymi kwiatami, złożonymi z pięciu rozłożystych płatków. Jest również nazywany malwą sudańską, naturalnie występuje w Azji i północnej Afryce. Już w starożytności odkryto, że roślina nie tylko pięknie wygląda, ale też wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Napar z kwiatów hibiskusa stosowano w medycynie naturalnej, ponieważ oczyszczał organizm i łagodził stany zapalne. Napój, który parzy się do dziś, cechuje się wyrazistym, kwaśnym, ale przyjemnym smakiem.
Hibiskus nazywano w starożytności "czerwonym złotem faraonów", ze względu na silne prozdrowotne działanie rośliny. W składzie krzewu znajdują się wapń, magnez, błonnik i olejki eteryczne. Ostatnie z nich uspokajają, wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe.
Kwiaty zawierają też liczne kwasy organiczne, w tym cytrynowy, jabłkowy, szczawiowy, winowy i hibiskusowy. Pobudzają one metabolizm i odbudowę uszkodzonego naskórka. Wpływają na zdrowy wygląd skóry, redukują jej przebarwienia.
Hibiskus wykazuje też działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Wszystko za sprawą antyoksydantów, w tym flawonoidów, fenoli i witaminy C. Substancje wzmacniają odporność, odkażają, łagodzą stany zapalne i działają moczopędnie. Hamują również przedwczesne starzenie się organizmu oraz chronią przed rozwojem chorób cywilizacyjnych (np. obniżają ciśnienie i cholesterol, co jest ważne w profilaktyce miażdżycy czy zawałów). Flawonoidy wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i poprawiają ich elastyczność.
Prozdrowotny napar warto pić podczas przeziębienia i grypy. Jego przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wzmacniające odporność właściwości uporają się z uporczywym kaszlem i wysoką gorączką. Hibiskus będzie też pomocny przy problemach skórnych. Złagodzi przebarwienia, stany zapalne i zapobiegnie rozprzestrzenianiu się niedoskonałości.
Na co jeszcze pomaga herbata z hibiskusa? Wesprze wszystkich, którzy chcą się odchudzić. Dzięki błonnikowi usprawni procesy trawienne, przyspieszy metabolizm, oczyści organizm z toksyn i zalegających w jelitach resztek. Ukoi również przewód pokarmowy w przypadku zakażenia. Nie stosuj hibiskusa, jeśli masz niskie ciśnienie, wrzody żołądka lub zaburzenia hormonalne.
Jak parzyć herbatę z hibiskusa? To zdecydowanie najpopularniejszy sposób na wykorzystanie kwiatów. Wystarczy zagotować wodę, a potem odczekać chwilę (żeby jej temperatura zmniejszyła się do ok. 90-95 stopni Celsjusza) i zalać nią kopiatą łyżeczkę suszu. Odstaw napar na ok. 10 minut (pod przykryciem), a potem przecedź go i wypij. W ciągu dnia spożyj maksymalnie dwie szklanki herbaty.
Jak pić herbatkę z hibiskusa? Jeśli jej smak jest dla ciebie zbyt cierpki, możesz nieco dosłodzić napój. Dodaj odrobinę miodu, syropu owocowego lub laskę wanilii. Dla podkręcenia charakterystycznego aromatu użyj plasterka pomarańczy, cytryny albo świeżych liści mięty.
Źródło: terazgotuje.pl, krukam.pl
Zobacz też:
To ważny składnik dobrego ciasta na pizzę. Niektórzy celowo pomijają
Najlepszy olej na stłuszczoną wątrobę. Łyżka dziennie i skończą się problemy z cholesterolem
Ser, który zwiększa gęstość kości, oczyszcza organizm i wspomaga odchudzanie