Na straganach sprzedają jako pietruszkę. Może popsuć smak sałatki jarzynowej
W polskiej kuchni pietruszka jest jednym z najważniejszych warzyw — nie wyobrażamy sobie bez niej niedzielnego rosołu czy świątecznej sałatki. Wiele osób nie wie jednak, że w sklepach można się łatwo naciąć i zamiast niej kupić pasternak — warzywo o podobnym wyglądzie, ale całkowicie innym smaku. Z tego powodu podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, aby nie popełnić tej pomyłki.
W sklepie można łatwo się pomylić — nie przeczytamy etykiety, nie zwrócimy uwagi na wygląd warzywa. W efekcie możemy mieć do czynienia z całkiem innym aromatem, który nie będzie dobrze komponował się ze smakiem dobrze znanych nam potraw. Z tego powodu podpowiadamy, jak odróżnić pietruszkę od pasternaka.
Pietruszka i pasternak są niezwykle do siebie podobne. To rośliny, które należą do rodziny selerowatych — mają biały korzeń spichrzowy oraz liście odziemne. Jeśli jednak wiemy, czego szukać, łatwo je od siebie rozróżnimy. Główną różnicą, która nabiera znaczenia w kuchni, jest ich smak. Pasternak jest słodszy i łagodniejszy od lekko ostrej pietruszki. W dawnych czasach używano go nawet do słodzenia. Jego smak przekłada się również na skład warzywa — w pasternaku znajdziemy dwa razy więcej cukru niż w pietruszce, co dodatkowo przekłada się na kaloryczność.
Można wyczuć też różnicę w zapachu — aromat pietruszki ma w sobie charakterystyczne orzechowe nuty. Z kolei pasternak pachnie po prostu słodkawo. Jego aromat jest też o wiele słabszy, często ledwie wyczuwalny.
Zobacz także: "Owoc bogów" do chrupania nie tylko dla seniorów. Wygładza zmarszczki, działa przeciwzapalnie i pobudza jelita do pracy
Smak i zapach to nie wszystko. Rozróżnimy te dwa warzywa również po wyglądzie — wystarczy wiedzieć, na co zwrócić uwagę. Najprościej jest spojrzeć na nać — liście pasternaka są jaśniejsze i mają włoski. Z kolei pietruszka ma ciemniejsze i błyszczące pędy, pozbawione włosków. Jednak w sklepach często mamy do czynienia z samym korzeniem. Co wtedy?
Drobne różnice można też zauważyć w korzeniu. Pasternak jest większy od pietruszki — to nie jest jednak żaden wyznacznik. W sklepie łatwo jest znaleźć warzywa o najróżniejszej wielkości. Z tego powodu warto spojrzeć na końcówkę warzywa. U pasternaka jest ona najczęściej wklęśnięta i ma charakterystyczną czarną obwódkę. Z kolei nasady liści pietruszki są szersze niż pasternaka.
Nawet jeśli znamy te różnice, możemy ostatecznie nie wiedzieć z czym mamy do czynienia w sklepie. Z tego powodu pomocne mogą być etykiety, a także pomoc uczciwych sprzedawców.
Warto pamiętać, że oba warzywa są zdrowe i powinny znaleźć miejsce w naszej diecie. Każde z nich ma swoje zalety i wady. Pietruszka ma odrobinę więcej witamin niż pasternak i niższą kaloryczność. W jej składzie znajdziemy witaminę A, C, wapń, magnez, i żelazo. Jednak pasternak zawiera więcej błonnika i mniej sodu. Z kolei zawartość witaminy B6 w obu warzywach jest porównywalna.
Źródło: trocheinnacukiernia.home.blog, dietetycy.org.pl
Zobacz też:
Lepsze niż ciepła woda z miodem z rana. Metabolizm rusza z kopyta, jelita pracują książkowo
Nie czuć jej ani tranem, ani mułem, nie ma też ości. To najlepszy i najzdrowszy wybór na wigilię
Są teraz w każdym supermarkecie. Są niskokaloryczne, lekkostrawne, idealne dla cukrzyków i sercowców