Reklama
Reklama

Najlepsza część indyka, ma dużo żelaza i cynku. Seniorzy i osoby na diecie redukcyjnej powinni jadać regularnie

Zamiast piersi wybierz udziec z indyka. Mięso to jest znacznie bogatsze w cenne składniki mineralne wspierające układ krążenia. Jest niskokaloryczne i łatwe w przygotowaniu. To wszystko sprawia, że błyskawicznie wyczarujesz pyszne i zdrowe danie z udźcem z indyka dla całej rodziny.

Udziec z indyka - ciemne, zdrowe mięso

Spożycie mięsa jako źródła wartościowego białka jest zalecane przez dietetyków i zajmuje swoje miejsce wraz z rybami i jajami w piramidzie zdrowego żywienia. Jednocześnie żywieniowcy przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem czerwonego mięsa wieprzowego i wołowego, które są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Te spożywane w nadmiarze przyczyniają się do wzrostu cholesterolu LDL we krwi i odkładania się blaszki miażdżycowej.  

Dużą część spożywanego mięsa w diecie Polaków stanowi drób. Zapominamy jednak, że obok kurczaka jest również indyk nie tylko pierś z indyka, ale także udziec. Mięso to zawiera znacznie mniej tłuszczu niż czerwone. Stanowi jednak ważne źródło nie tylko pełnowartościowego białka, ale również cennych składników mineralnych i witamin, których próżno szukać w piersi z kurczaka. Jest zatem wyborem idealnym pomiędzy  piersią z kurczaka czy indyka a czerwonym mięsem.  

Reklama

Za włączeniem udźca z indyka przemawia również fakt jego łatwej obróbki i szerokiego zastosowania kulinarnego. Podobnie jak pierś z kurczaka jest łatwa w przygotowaniu i stanowi podstawę wielu ekspresowych dań dla całej rodziny.  

Czy udziec z indyka jest zdrowy?

Najchętniej kupowaną częścią indyka zazwyczaj jest pierś. Jest ona bogatszym źródłem białka niż udziec z indyka i zawiera mniej tłuszczu. Jednak pod względem zawartych składników mineralnych jest uboższa.  

Udziec z indyka na tle innych mięs jest bogatym źródłem magnezu, fosforu, potasu - składników ważnych dla zachowania prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Wpływają one na utrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Udziec z indyka do swojej diety powinni włączyć szczególnie seniorzy, zastępując nim czerwone gatunki mięs. Mięso to dostarcza także niewielkiej ilości witaminy D wpływającej na odporność organizmu i niezbędnej do utrzymania zdrowych kości.  

Przeczytaj też: Zdrowsze od kurczaka - 22 g protein na 100 mięsa. Jest lekkostrawne i niskokaloryczne

Mięso z udka indyka nie zawiera węglowodanów, a 100 g mięsa dostarcza 19,4 g pełnowartościowego białka zawierającego aminokwasy egzogenne stanowiące podstawowy budulec tkanek. Zawartość tłuszczu plasuje się na poziomie 2,8 g, w tym zawarte są kwasy nasycone i cenne dla zdrowia kwasy nienasycone: jedno i wielonienasycone - głównie z rodziny omega-6.  

Warto także wspomnieć o wartości energetycznej tego gatunku mięsa. Udziec z indyka dostarcza ok. 1 kcal na 1 g mięsa. Ostateczna liczba kalorii w dużej mierze zależy od sposobu przygotowania. Mięso to jednak najlepiej smakuje poddane krótkotrwałej obróbce termicznej w wysokiej temperaturze. Smażone na patelni grillowej bez tłuszczu jest doskonałą propozycją dla osób na diecie redukcyjnej.

Co zrobić z udźca indyka?

Mięso z udźca indyka jest niezwykle łatwe w obróbce. Nie wymaga długiego marynowania czy rozbijania włókien, ponieważ ma niską zawartość tkanki łącznej. To sprawia, że wystarczy krótka obróbka termiczna w wysokiej temperaturze, aby uzyskać soczyste i miękkie mięso. Warto pamiętać, że zbyt długie smażenie czy pieczenie sprawia, że mięso z indyka staje się twarde i suche.  

Udziec z indyka stanowi podstawę wielu dań. Szybko i prosto możesz wyczarować pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Udziec z indyka wyśmienicie smakuje duszony z warzywami w sosie na bazie pomidorów z oliwkami, kaparami i czerwoną papryką. Danie to wprowadzi do twojej kuchni odrobinę śródziemnomorskiego klimatu.  

Z udźca indyka możesz szybko upiec domową, aromatyczną wędlinę. Zapiekany w piekarniku równie dobrze sprawdzi się jako danie główne polane ciemnym sosem z dodatkiem pieczonych ziemniaczków. 

Warto pamiętać o możliwości mielenia mięsa z udźca indyka. Ta forma mięsa otwiera przed tobą kolejne sposoby wykorzystania go w kuchni. Możesz przygotować z niego pyszne zapiekanki makaronowe, klopsiki czy domowe burgery.  

Źródło: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ten smaczny napój działa jak odkurzacz w tętnicach. Przyspiesza metabolizm i buduje odporność

Zdrowa alternatywa dla tłustej wieprzowiny. Polacy nie doceniają, a świat robi na różne sposoby

​Pierwszorzędny sposób na suszenie żurawiny. Długo zachowa świeżość, nie będzie pleśnieć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: indyk