Reklama
Reklama

Pomysł na sobotni obiad lub grilla. Wyśmienite burgery bez bułki

Szukasz ciekawego pomysłu na sobotni obiad? A może chcesz przygotować niebanalne danie z grilla? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na burgery bez bułki. Kotlet z soczystej mielonej wołowiny, smaczny sos, dodatek świeżych warzyw, oraz batata, jako alternatywa dla pieczywa, tworzy wyjątkowo pyszne i sycące danie. Smakuje jak z dobrej restauracji.

Burgery bez bułki, natomiast z batatami, to idealny sposób na ograniczenie produktów mącznych w diecie, bez konieczności porzucania ulubionego dania, czyli oczywiście. Taka potrawa świetnie sprawdzi się dla osób, które nie tolerują glutenu. Mięso wychodzi soczyste, oraz dobrze doprawione, świetnie komponuje się ze słodyczą upieczonych batatów. Burgery możesz przygotować na obiad, rodzinną imprezę, a nawet na grilla. 

Sprawdź także: Złociste, lekkie i chrupiące. Prosty przepis na placki z cukinii

Reklama

Przepis na burgery bez bułki 

Poniżej znajdziesz podstawową listę składników, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby eksperymentować z innymi ulubionymi dodatkami. Burgery możesz podać z plastrem sera cheddar, pieczarkami, czy ulubionymi warzywami. 

Składniki na kotlety: 

  • 500 g mielonej wołowiny dobrej jakości, 
  • 1 mała cebula, 
  • 1 łyżka ketchupu, 
  • 1 łyżka sosu BBQ, 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • ½ łyżeczki cebulki granulowanej. 

Dodatkowo: 

  • 1 duży batat,
  • 1 duży pomidor, 
  • 4 plasterki boczku wędzonego, 
  • 4 liście sałaty,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
  • oliwa lub olej do smażenia.

Składniki na sos:

  • 50 ml ketchupu, 
  • 50 ml sosu BBQ.

Jak zrobić burgery bez bułki? 

Przygotuj kotlety. Cebulę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. W dużej misce wymieszaj mieloną wołowinę i wszystkie pozostałe składniki. Całość dobrze wymieszaj rękoma do uzyskania gładkiej, formowalnej konsystencji. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Uformuj z masy dwa płaskie kotlety i smaż je przez 4 minuty z każdej strony lub do osiągnięcia odpowiedniego stopnia wysmażenia. Kotlety możesz także położyć na grill, będą potrzebować od 4 do 6 minut, z każdej strony. Odłóż kotlety na talerz i pozwól im odpocząć. 

Przygotuj sos. W niewielkiej miseczce wymieszaj ketchup z sosem BBQ na jednolity sos. 

Przygotuj burgery. Batat pokrój na plastry o sporej grubości ok. 2-3 cm, bez obierania. Posmaruj je oliwą i posyp solą oraz pieprzem. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 35 minut lub do miękkości i chrupkości skórki. Wyjmij bataty i posmaruj je z jednej strony przygotowanym sosem. Boczek podsmaż na suchej patelni aż będzie lekko chrupiący. Na plaster ziemniaka z sosem połóż listek sałaty, następnie kotlet, 1-2 plasterki pomidora i 2 plasterki boczku. Na wierzchu połóż plaster batatu, stroną posmarowaną sosem skierowaną do dołu. Burgery bez bułki złącz długimi wykałaczkami. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zrób tę zapiekankę na obiad w weekend, każdy poprosi o dokładkę. To będzie celebracja we włoskim stylu

Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Kotleciki rybne warte spróbowania

Najprostsza zapiekanka na świecie. Jej skład to samo dobro, będziesz często robić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne