Najlepsza ryba na grilla. Wolna od zanieczyszczeń, lekkostrawna i bez ości
Grillowanie ryb to zdecydowanie sposób na to, aby letnie spotkania przy ruszcie były zdrowe i smaczne. Kiedy wybierasz odpowiedni gatunek, weź pod lupę także wartości odżywcze - wśród wielu ryb warto zwrócić uwagę na sandacza. Dowiedz się, jakie ma właściwości i jak przyrządzić go na grillu.
Białe, pełne delikatności mięso właściwie pozbawione ości, niska zawartość tłuszczu i wyjątkowy smak - wszystko to sprawia, że sandacz jest jedną z najlepszych ryb, także na grilla. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto po niego sięgać.
Świadomość konsumentów rośnie, dlatego nic dziwnego, że dokładnie przyglądamy się produktom, po które sięgamy. Jeżeli chodzi o ryby, sporo wątpliwości budzi ich zanieczyszczenie rtęcią. Na szczęście są także bezpieczne wybory - należy do nich sandacz.
Badania w tym temacie udowodniły, że nie kumuluje on w swoim ciele dużych ilości metali ciężkich. W porównaniu do niektórych gatunków ryb, takich jak chociażby makrela, sandacz zawiera minimalne ilości rtęci. Jest to ryba bezpieczna także dla dzieci czy kobiet w ciąży. Jedyne przeciwwskazanie do jego spożywania to ewentualna alergia pokarmowa.
Sprawdź także: Najlepsze ryby na grilla. Jak przyprawić i grillować ryby?
Sandacz jest nie tylko bezpieczny do spożycia, ale także niezwykle wartościowy. To przede wszystkim chuda ryba o niskiej zawartości tłuszczu - to więc bardzo dobry wybór w przypadku w przypadku osób, które chcą dbać o linię i stosują dietę lekkostrawną. Na uwagę zasługuje także fakt, że sandacz jest bardzo dobrym źródłem białka, więc sięgać po niego powinny szczególnie osoby aktywne fizycznie.
W delikatnym mięsie sandacza znajduje się także witamina B12 wspierająca prawidłowe działanie układu nerwowego oraz produkcję czerwonych krwinek. Nie bez znaczenia jest także obecność witaminy D uczestniczącej w szeregu procesów w organizmie - jest cenna m.in. z punktu widzenia układu immunologicznego . Jest także wykorzystywana w leczeniu chorób skóry czy zapobieganiu i leczeniu depresji.
Ryba ta zawiera również m.in. selen, fosfor czy wapń. Dzięki termu ma korzystny wpływ chociażby na układ nerwowy, pracę tarczycy czy tempo przemiany materii, a także może działać antynowotworowo.
Jak przyrządzić sandacza z grilla? Filet najlepiej przygotować bez skóry. Natrzyj go mieszanką oliwy z oliwek, czosnku i ulubionych przypraw, dobrze sprawdzi się tymianek, rozmaryn oraz dodatek soku z cytryny. Rybę w takiej marynacie odłóż na około godzinę zanim zaczniesz grillować z obu stron. Ryby grillujemy krótko, więc 5 minut z każdej strony powinno wystarczyć.
Sandacz z grilla doskonale smakuje z dodatkiem świeżych warzyw, posypany dodatkowo koperkiem czy natką pietruszki.
Źródła: poradnikzdrowie.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nasze prababcie dodawały do rosołu, my traktujemy jak chwast. Pomaga na niestrawność i przeziębienie
Warzywo wszech czasów. Chroni serce i naczynia krwionośne, działa jak antybiotyk
Kasza, którą jemy zbyt rzadko. Ma mnóstwo białka, dba o serce i wzrok