-->
Reklama
Reklama

Najlepszy dodatek do zielonej herbaty. Chroni przed infekcjami jak żelazna tarcza i pomaga zrzucić kilogramy

Zielona herbata z imbirem zawiera wiele substancji czynnych o pozytywnym działaniu na organizm. Napój ten zwiększa twoją szansę na piękną sylwetkę. Zbuduje także tarczę przeciwko jesienno-zimowym infekcjom.

Zarówno imbir, jak i zielona herbata to prawdziwe bogactwo przeciwutleniaczy o działaniu przeciwzapalnym. Oba produkty przyspieszają także przemianę materii, choć nie w takim samym stopniu. Z kolei razem tworzą napój, który warto włączyć do codziennej diety, aby cieszyć się zdrowiem i piękną sylwetką. Poznaj przepis na zieloną herbatę z imbirem.  

Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

Zielona herbata - w przeciwieństwie do czarnej - nie jest poddana fermentacji, dzięki czemu zachowuje większą ilość przeciwutleniaczy. To właśnie te substancje decydują o pozytywnym działaniu na organizm. Ekstrakty z zielonej herbaty są powszechnym suplementem wśród osób aktywnych fizycznie, ponieważ zwiększają wydolność organizmu i redukują bóle mięśni po intensywnych jednostkach treningowych

Reklama

W zielonej herbacie znajduje się duża ilość polifenoli w tym flawonoidy i katechiny o silnym działaniu przeciwzapalnym. Substancje te mają wpływ na odporność organizmu i chronią przed chorobami przewlekłymi. Pozytywnie oddziałują na układ krwionośny, redukując cholesterol. 

Przeczytaj też: Domowa herbatka na odchudzanie. Wreszcie coś zdrowego, smacznego i skutecznego

W zielonej herbacie znajduje się także kofeina, która wraz z przeciwutleniaczami wpływa na redukcję masy ciała. Substancje te: 

  • zwiększają tempo lipolizy - rozkładu tkanki tłuszczowej i przemiany w energię; 
  • przyspieszają metabolizm - głównie kofeina; 
  • zmniejszają wchłanianie tłuszczów. 

Zielona herbata wspiera trawienie i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Ponadto działa moczopędnie i pomaga usunąć nadmiar wody w organizmie, redukując np. cellulit wodny. W pierwszym etapie odchudzania pozwala zaobserwować szybkie zmiany w wyglądzie i liczbie na wadze, co z pewnością podziała motywująco.

Właściwości zielonej herbaty są poparte licznymi badaniami naukowymi. Warto jednak zaznaczyć, że naukowcy korzystali w nich często z suplementów o dużym stężeniu substancji czynnych.  

Imbir - najlepszy dodatek do zielonej herbaty

Imbir jest od dawna wykorzystywany w medycynie naturalnej, np. ajurwedzie. Zawiera wiele cennych substancji w tym gingerol - substancję o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Po korzeń imbiru chętnie sięgamy właśnie w okresie jesienno-zimowych infekcji. Nic dziwnego, ponieważ imbir: 

Przeczytaj też: Warto teraz zebrać i zrobić zapas. Herbata przyspiesza przemianę materii, działa przeciwzapalnie

  • łagodzi bóle mięśni, stawów i gardła; 
  • ma działanie napotne, jego ostry smak przyjemnie rozgrzewa; 
  • hamuje rozwój wirusów i bakterii.  

Z imbirem dobrze zaznajomione są również kobiety w ciąży, ponieważ pomaga im uporać się z porannymi mdłościami. Korzeń imbiru wpływa także na układ trawienny

  • pobudza wydzielanie śliny i soku trawiennego; 
  • działa żółciopędnie i rozkurczowo, eliminując wzdęcia. 

Imbir może działać także jak termogenik i przyspieszać tempo przemiany materii.  

Zielona herbata z imbirem - przepis

Zielona herbata z imbirem stanowią zatem połączenie idealne. Wspierają odporność organizmu i redukcję masy ciała. Warto jednak pamiętać, że nie jest to cudowny eliksir, który zastąpi kolejną dietę cud. Jednak wraz ze zdrowym stylem życia i odpowiednią dawką aktywności fizycznej będą wspierać twoją walkę o szczupłą sylwetkę. Z kolei w jesienne i zimowe wieczory pomoże złagodzić objawy infekcji i z pewnością uprzyjemni długie, zimne wieczory. W jaki sposób najlepiej przygotować zieloną herbatę z imbirem? 

Świeży korzeń imbiru możesz obrać i pociąć w plasterki, a następnie wraz z liśćmi herbaty zalać ciepłą wodą w temperaturze 70-80 st. Celsjusza. Aby wydobyć jednak z imbiru więcej cennych substancji, smak i rozgrzewające działanie, lepiej zetrzeć go na tarce na grubych oczkach, a następnie wraz z liśćmi herbaty włożyć do zaparzacza i zalać ciepłą wodą. 

Zieloną herbatę najlepiej parzyć przez ok. 2-3 minuty. Jeśli zależy ci przede wszystkim na napoju wzmacniającym odporność organizmu, możesz uzupełnić go o plasterek cytryny i łyżeczkę miodu.  

Zieloną herbatę z imbirem możesz pić nawet trzy razy dziennie. Pamiętaj jednak, że napój ten zawiera kofeinę, dlatego nie pij go zbyt późno, aby uniknąć problemów z zasypianiem.  

Źródło: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Wielozadaniowy sok, po który rzadko sięgamy. Chroni wątrobę, pomaga w odchudzaniu i z problemami ze snem

Używał jej król Władysław Jagiełło. Dobra na bóle reumatyczne, szczypta dodana do mleka pomaga zasnąć

Jedno z najchudszych czerwonych mięs, a jest mało popularne. Warto jeść, gdy bolą stawy i dokucza anemia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: imbir | napoje