Reklama
Reklama

Najniebezpieczniejszy ser na świecie. Dla Sardyńczyków to rarytas, Unia go nie chce

Sardynia słynie nie tylko z pięknych widoków, ale też ze smacznej, niezwykle aromatycznej kuchni. Jeden z jej przysmaków to ser casu marzu, jednak od 20 lat jego produkcja jest zakazana. Dlaczego zyskał miano najniebezpieczniejszego sera na świecie? Powód wprawia w osłupienie.

Na świecie występuje ponad 5000 rodzajów sera. Jednym z nich jest casu marzu, który był wytwarzany w Sardynii już 500 lat temu. Uznawano go za rarytas, jednak 20 lat temu Unia Europejska zakazała jego produkcji. Zyskał miano najniebezpieczniejszego sera na świecie, dlatego w tej kategorii wpisał się również do księgi rekordów Guinnessa

Casu marzu - "żywy" ser prosto z Sardynii

Casu marzu możemy nazwać "żywym" serem. Żeby zrozumieć tę nazwę, należy przyjrzeć się procesowi jego powstawania. Z czego zatem powstaje ten wyrób?

Reklama

Casu marzu powstaje z mleka owczego. Dodatkowo wprowadza się do niego muchówki sernicy pospolitej. Owady te składają w produkcie swoje jaja, z których wylęgają się larwy. W trakcie ich żerowania dochodzi do przemiany związków organicznych. 

"Żywy" ser zyskuje wtedy charakterystyczny smak i zapach. Wiele osób porównuje go do gorgonzoli

Sprawdź także: Czym się różni burrata od mozzarelli?

Jak jeść casu marzu, żeby się nie zatruć?

Casu marzu powinniśmy jeść z żywymi larwami muchówki sernicy pospolitej. Martwe larwy na serze są znakiem, że wyrób jest nieświeży, a podczas jego produkcji coś poszło nie tak. W tym przypadku możemy być pewni zatrucia.

Niestety do zatrucia mogłoby dojść, nawet jeśli jedlibyśmy ser według powyższych zaleceń. Właśnie dlatego jego produkcja została zakazana

Unia zakazuje sera z larwami

Produkcję sera z larwami zakazano już w 1962 roku, a w XXI wieku taką decyzję podjęła również Unia Europejska. Dlaczego?

Zjedzenie casu marzu może spowodować poważne problemy zdrowotne. Mowa o wymiotach, bólach brzucha, a nawet krwawych biegunkach lub niebezpiecznej chorobie pasożytniczej. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jest w nim najwięcej życiodajnej witaminy. Jedz, by poprawić pamięć, chronić serce i stawy

Alternatywa dla serka wiejskiego. Ma więcej białka, dla seniorów obowiązkowy

Już dojrzewają na drzewach. Mają delikatny miąższ, są soczyste, bez kwaśnych nut, na mus do naleśników idealne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ser