Reklama
Reklama

Napój, który robi porządek w jelitach i przynosi ulgę. Pij rano, gdy chcesz zrzucić wagę

W świecie dietetyki coraz więcej mówi się o tym, jak istotne jest dbanie o jelita. Jeśli chcesz pozbyć się wzdęć, czuć się lekko i mieć płaski brzuch, musisz zwrócić uwagę na to, co jesz. Do produktów, które doskonale wspierają układ pokarmowy, należą fermentowany nabiał i nasiona lnu pospolitego. Sprawdź, dlaczego kefir z siemieniem lnianym to idealne połączenie i jak przygotować ten prozdrowotny napój.

Kefir z siemieniem lnianym to połączenie, które jest świetnym przykładem tego, że aby odżywiać się zdrowo, wcale nie trzeba wydawać fortuny. Przygotowanie tego napoju jest również banalnie proste, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet kulinarny nowicjusz. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie ma właściwości, oraz jak pić kefir z siemieniem lnianym.

Dlaczego warto pić kefir?

W składzie kefiru znajdują się cenne bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację, przez co napój ten zaliczany jest do naturalnych probiotyków. Wspiera mikroflorę jelitową, przez co pomaga dbać o odporność organizmu.

Reklama

Kefir jest również źródłem białka, które jest podstawową substancją budulcową organizmu, oraz zapewnia prawidłową pracę mięśni. Warto dodać, że spożywanie produktów bogatych w proteiny pomaga wydłużyć uczucie sytości po posiłku, dzięki czemu mamy mniejszą ochotę na sięganie po przekąski pomiędzy posiłkami. Każdy, kto był na diecie, z pewnością wie, że to właśnie podjadanie często niweczy efekty odchudzania.

Warto dodać, że w kefirze znajdziemy również witaminy z grupy B, które między innymi wspierają układ krążenia, układ nerwowy, czy procesy metaboliczne. Obecna jest tu także witamina K, która wpływa na prawidłową krzepliwość krwi, oraz wspiera układ kostny. Napój ten zawiera również wapń, który wzmacnia kości i zęby, oraz magnez, wspierający pracę mózgu i serca.

Sprawdź także: Pij rano zamiast siemienia lnianego. Osłania żołądek i daje uczucie sytości, wspiera serce i trzyma cukier w ryzach

Kefir z siemieniem lnianym to idealne połączenie

Dodatek siemienia lnianego do kefiru sprawia, że napój ten staje się prawdziwą prozdrowotną bombą. Nasiona lnu pospolitego przede wszystkim cenione są za obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które doskonale wpływają na układ krwionośny. Pomagają dbać o pracę serca, chroniąc je przed chorobami, oraz zbijają zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Siemię lniane ma również działanie przeciwzapalne, spowalnia przedwczesne starzenie, oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Jest również źródłem witamin A, tych z grupy B, C, D, E i K, oraz składników mineralnych, takich jak: magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo, czy cynk.

W siemieniu lnianym znajduje się także błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie, poprawia perystaltykę jelit, zapobiega wzdęciom i gazom. Co więcej, błonnik wpływa na sytość oraz usprawnia metabolizm. Składnik ten pomaga także stabilizować poziom cukru i cholesterolu we krwi. Warto dodać, że siemię lniane wykazuje również działanie osłaniające, pomaga łagodzić podrażnioną błonę śluzową. Dlatego polecane jest w przypadku stanów zapalnych gardła, a nawet przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym, takich jak refluks. Co więcej, w siemieniu lnianym obecne są fitoestrogeny, które wspierają zdrowie hormonalne kobiet, między innymi łagodząc dolegliwości związane z menopauzą.

Regularne picie kefiru z siemieniem lnianym nie tylko pozwoli zadbać o prawidłowe trawienie, zdrowie jelit, czy wesprzeć układ sercowo-naczyniowy. Napój ten będzie także dobrym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej, ponieważ świetnie podkręca metabolizm, jest niskokaloryczny, oraz sycący. W porcji zawierającej 250 ml kefiru oraz 20 g siemienia lnianego znajduje się jedynie 236 kcal.

Jak pić kefir z siemieniem lnianym?

Przygotowanie kefiru z siemieniem lnianym jest banalnie proste, jednak warto pamiętać o kilku kwestiach. Przede wszystkim nie zapomnij o zmieleniu nasion lnu. W tej formie składniki odżywcze zawarte w siemieniu są lepiej przyswajalne. Zmiel je tuż przed wsypaniem do kefiru. Nie należy przechowywać zmielonego siemienia, ponieważ traci ono swoje właściwości.

Przepis na kefir z siemieniem

Do szklanki wlej 250 ml kefiru, następnie wsyp 20 g zmielonego siemienia i dobrze wymieszaj, odstaw na kilka minut.

Na bazie tego napoju możesz również zrobić zdrowy koktajl, wystarczy dorzucić do niego ulubione owoce. Najlepiej sprawdzą się truskawki, maliny, borówki, lub jagody. Możesz także postawić na połączenie banana, masła orzechowego i kakao.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wystarczy łyżeczka dziennie, by wzmocnić serce i wątrobę, pozbyć się zmęczenia. Seniorzy powinni jeść regularnie

To jeden z najzdrowszych napojów świata. Dba o stan kości, serca, pomaga schudnąć

Najzdrowsze mięso, które chroni serce i nie ma antybiotyków. Eksportujemy do Niemiec, sami rzadko jemy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje