Nazywana jest budyniowym jabłkiem. Syci na długo, zbija wysokie ciśnienie krwi
Dietetycy zachęcają, aby codzienna dieta była urozmaicona i bogata w różnorodne produkty. Dzięki temu łatwiej można dostarczyć potrzebnych organizmowi witamin i minerałów. Zimą w supermarketach znaleźć można ciekawe egzotyczne owoce. Warto od czasu do czasu po nie sięgać, aby poznać nowe smaki. Dziś przyjrzymy się bliżej czerymoji – rajskiemu owocowi. Sprawdzimy, w jaki sposób ją jeść, oraz jakie właściwości ma czeryjoma.
Czerymoja to owoc flaszowca peruwiańskiego, drzewa rosnącego w Ameryce Południowej, zwłaszcza w okolicach Peru. Owoc ten hodowany jest w różnych częściach świata, m.in. w Hiszpanii, Portugalii, Izraelu, oraz w Afryce. Wyglądem przypomina skrzyżowanie jabłka i gruszki, ma budyniową konsystencję, oraz delikatny, słodkawy smak. Skórka owocu jest zielonkawa, może być gładka lub odznaczać się wyraźnymi wypustkami o strukturze, która często przyrównywana jest do gadzich, czy też smoczych łusek. Miąższ czerymoji ma biały kolor, w środku znajdują się także czarne pestki, które nie nadają się do jedzenia. W tym "rajskim owocu" znajduje się sporo cennych wartości odżywczych, dlatego warto sięgnąć po czerymoję, gdy zobaczysz ją na sklepowej półce.
Sprawdź także: Mało kto wie, że to najlepszy owoc na odchudzanie. Dba o serce i jelita
Jabłko budyniowe, jak bywa nazywana czerymoja, to owoc, który zawiera sporo cennych dla zdrowia składników. Jest świetnym źródłem potasu, który między innymi pomaga regulować ciśnienie krwi. W jej składzie obecne są także cenne antyoksydanty, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, oraz zmniejszają negatywne skutki stresu oksydacyjnego. Dodatkowo wykazują działanie przeciwnowotworowe, oraz zmniejszające stany zapalne.
Można znaleźć tutaj także witaminy z grupy B, które między innymi korzystnie wpływają na pracę serca i układ nerwowy; witaminę C, która wspiera odporność organizmu i witaminę E, mającą działanie antyoksydacyjne, oraz dobrze wpływającą na kondycję skóry. W czerymoji znaleźć można także wapń i fosfor, które wzmacniają kości i zęby, oraz magnez, wspierający układ krążenia, nerwowy i mięśniowy. W 100 g owocu jest około 80 kcal, czerymoja jest sycąca, przypisuje się jej także działanie podkręcające metabolizm.
Warto wspomnieć, że czerymoja, chociaż jest smaczna i zdrowa, może nie być najlepszym wyborem dla osób, które borykają się z alergiami pokarmowymi.
Czerymoję najczęściej można upolować w sklepach w listopadzie i grudniu. Można jeść na surowo, świetnie sprawdzi się jako przekąska, np. na drugie śniadanie. Warto pamiętać, że owoce flaszowca peruwiańskiego nie mogą długo leżeć na kuchennym blacie. Po zakupie w miarę możliwości należy w miarę szybko je spożyć, ponieważ jest to owoc szybko dojrzewający. Gotowa do zjedzenia czeryjmoja będzie mieć jędrną, zieloną skórkę z lekkimi, brązowymi przebarwieniami, która lekko ugina się pod naciskiem palca. Umytą czerymoję należy przekroić na pół, a następnie wyjeść miąższ za pomocą łyżeczki. Pestki i skórka owocu nie nadają się do spożycia. Jak smakuje czerymoja? Ma delikatny, słodki smak, przypominający nieco połączenie banana, gruszki i ananasa.
Owoc ten świetnie smakuje także schłodzony w lodówce, przypomina wówczas lody śmietankowe. Czerymoję można dodać do deserów i dań na słodko, np. owsianki, jaglanki, jogurtu z owocami i musli.
Źródła: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl
Zobacz też:
To jedno z najzdrowszych mięs, dobre na wzrok i odporność. Szkoda, że tak rzadko kupujemy
Ma więcej żelaza niż wołowina. Odmładza, odchudza i daje potężnego kopa energii