Nazywane jest owocem bogów, w Polsce prawie nieznany. Konsystencja jak masełko, a smak niebiański
Jest słodki i ma miękki miąższ, który dosłownie rozpływa się w ustach. Owoc występuje w kilku odmianach, a każda cechuje się innym wyglądem i smakiem. Sapote - nazywane owocem bogów - warto kupić nie tylko ze względu na kulinarną ciekawość. Dostarcza organizmowi składników odżywczych, które dobrze wpływają na zdrowie.
Sapote nazywane jest owocem bogów. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie występuje w kilku odmianach. Ma gładką skórkę i zaokrąglony kształt. W zależności od rodzaju i stopnia dojrzałości charakteryzuje się różnym kolorem - od jasnozielonego po ciemnobrązowy. W środku owocu znajduje się pestka (lub pestki) oraz miękki i kremowy miąższ. Dlaczego warto go jeść? Bo to źródło cennych wartości i wspaniałego, tropikalnego smaku.
Sapote to egzotyczny owoc, który ma kilka odmian. Różnią się one od siebie wielkością, kolorem skórki i miąższu oraz smakiem. Właśnie dlatego, jeśli traficie na różne rodzaje sapote, doświadczycie zupełnie innych wrażeń kulinarnych. Odmiany sapote to:
- czarne sapote - okrągłe owoce o średnicy od 5 do 15 cm. Mają gładką, limonkowo-zieloną skórkę oraz ciemny miąższ z niejadalnymi pestkami. W miarę dojrzewania ich zewnętrzna warstwa marszczy się i ciemnieje. Wnętrze staje się kremowe, miękkie i konsystencją przypomina daktyla. W smaku to połączenie czekolady, śliwek, daktyli, miodu, karmelu i melasy.
- Białe sapote - owalne lub okrągłe owoce, mające od 5 do 10 cm (najmniejsza z odmian). Na początku są zielone lub zielonożółte, a wraz z dojrzewaniem - ich skórka robi się cieńsza i ciemniejsza. Podobnie jak w przypadku czarnego sapote, ich nazwa nawiązuje do koloru miąższu - w tym przypadku jest on biały lub kremowo-żółty. Konsystencją przypomina dojrzałe awokado, dlatego bez problemu miażdży się pod naciskiem. W środku znaleźć można zazwyczaj kilka pestek. Owoce mają delikatny, słodki smak z nutami wanilii, banana, gruszki i karmelu.
- Mamey sapote - okrągłe owoce o średnicy od 7 do 15 cm. Mają eliptyczny kształt i jasnobrązowo - szarawą, szorstką skórkę. W środku są złocistożółte lub pomarańczowe, znajdują się w nich pestki. Młode sapote są chrupiące i twardsze, a te dojrzałe cechują się miękkim i soczystym wnętrzem. W smaku słodko-cierpkie (szczególnie przy pestkach) - da się wyczuć marakuję, morelę, jagody.
- Cricket ball sapote - okrągłe lub podłużne owoce, cechujące się brązową, cienką skórką. Mają do ok. 5 cm średnicy i z zewnątrz - jak sugeruje nazwa - z wyglądu przypominają piłkę do krykieta. Miąższ jest soczysty, w konsystencji zbliżony do gruszki. To słodka, indyjska odmiana o brzoskwiniowym wnętrzu i mocno karmelowym aromacie.
Gdzie kupić sapote w Polsce? Odmianę mamey można zamówić w internetowych sklepach z owocami tropikalnymi. Trzeba pamiętać, że niestety jest to dość droga inwestycja, bo cena jednej sztuki to ok. 75 złotych. Co ciekawe, handel czarnym sapote w Unii Europejskiej jest - póki co - zabroniony. Warto go jednak wypróbować, będąc na wycieczce w Ameryce Środkowej lub Południowej.
Sapote to owoc bogaty w witaminy i minerały. Może uzupełnić dietę w witaminy A, C i E oraz potas, żelazo i wapń. Dodatkowo to cenne źródło błonnika pokarmowego. Wszystkie te składniki wpływają na właściwości sapote.
Jego regularne jedzenie wspiera układ odpornościowy, który zareaguje właściwie w przypadku infekcji. Witamina C to silny antyoksydant, który zwalcza szkodliwe działanie wolnych rodników. Nie tylko zahamuje szybkie starzenie się organizmu, ale też zmniejszy ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych (jak nowotwór, cukrzyca czy miażdżyca). Witamina A z kolei dba o zdrowie oczu i młody wygląd skóry. Substancje wspomagają tworzenie kolagenu, który uelastycznia cerę.
Minerały, których dostarcza, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu serca (m.in. regulując zbyt wysokie ciśnienie) i układu krążenia (zapobiega anemii) oraz wzmacniają mięśnie, kości i zęby. Błonnik pokarmowy usprawnia trawienie i dostarcza organizmowi energii. Przyspiesza też metabolizm i perystaltykę jelit, przeciwdziałając niekomfortowych zaparciom i wzdęciom.
Jak smakuje sapote? W zależności od odmiany jego aromat nieco się różni, ale we wszystkich rodzajach dominuje słodki, maślany smak. Na przykład czarne sapote łączy nuty słodowo-chlebowe i gorzkiej czekolady. Z kolei owoce odmiany mamey sapote są zbliżone do mieszanki aromatów brzoskwini, moreli, pomarańczy i dyni. Wewnątrz egzotycznego owocu kryje się bardzo miękki i aksamitny miąższ o kremowej konsystencji.
Sapote można jeść na surowo. Wystarczy po prostu wydrążyć miąższ łyżeczką. Wnętrze owocu nadaje się też do obróbki - m.in. do przygotowania koktajli, smoothie, napojów, lodów czy deserów. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać go do wypieków lub przetworów.
Niektórzy wykorzystują sapote w kuchni wegańskiej. Zmiksowany miąższ owocu jest pysznym smarowidłem do pieczywa. Może zastąpić masło lub serek, których weganie nie jedzą. Niekiedy dodaje się go też do słodkich potrawek, owsianek lub nawet zup. Zastępuje śmietankę w roślinnych przepisach.
Czarne sapote, ze względu na swój smak i teksturę, nazywane jest czekoladowym puddingiem. W Ameryce przekrawa się owoc na pół i wyjada miąższ łyżeczką. Ma kremową konsystencję, która do złudzenia przypomina czekoladowy krem. Warto wydłubać miąższ owocu do miseczki i zalać go wyciśniętym sokiem z pomarańczy lub sokiem ananansowym. Powstaje zdrowy i obłędnie smaczny deser.
Źródło: terazgotuje.pl, specialtyproduce.com
Zobacz też:
Włosi jedzą w sałatkach i z makaronem. Pomaga kontrolować cukier, ma dużo witamin
W Hiszpanii to prawdziwy przysmak, my nie jadamy. Mają mnóstwo żelaza i dobrego białka
Nasze prababcie dodawały do rosołu, my traktujemy jak chwast. Pomaga na niestrawność i przeziębienie