Reklama
Reklama

Każdy senior powinien używać. Chroni serce, dba o kości i obniża wysoki cholesterol

Małe i niepozorne ziarenka mają w sobie prawdziwą moc. Sezam to produkt, który osoby po 60. roku życia powinny włączyć do codziennej diety. Dlaczego? Bo świetnie wspiera pracę serca, chroni kości i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Przy tym jest smaczny i może posłużyć jako dodatek do wielu dań. Warto odkryć jego prozdrowotne działanie.

Sezam to jeden z najstarszych, uprawianych przez człowieka produktów spożywczych. Znany był już w starożytnym Egipcie, Indiach i Chinach, a dziś ceni się go zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Zawiera cenne składniki odżywcze, które wpływają korzystnie na zdrowie układu krążenia, kostnego czy nerwowego. Zwłaszcza seniorzy mogą odczuć korzyści z jego regularnego spożywania. Powinni używać go jak najczęściej, tym bardziej że łatwo włączyć go do codziennej diety. To doskonały dodatek do kanapek, sałatek, a nawet deserów.

Jak powstaje sezam?

Sezam uprawia się głównie w krajach o ciepłym klimacie, m.in. w Indiach, Chinach czy Meksyku. Roślina oleista osiąga do 1,5 metra wysokości i ma charakterystyczne zielone torebki, w których dojrzewają nasiona. Kiedy torebki pękają - zwykle na skutek wysuszenia - z wnętrza wysypują się drobne ziarenka, które zbiera się i suszy. 

Reklama

Istnieją różne odmiany sezamu - najczęściej spotykane to sezam biały i czarny. Biały ma delikatniejszy, słodkawy smak, miękką konsystencję i najczęściej trafia do wypieków oraz past. Czarny - który jest bardziej chrupiący i aromatyczny - pojawia się w wyrazistych daniach kuchni azjatyckiej. Czarny sezam jest też używany w medycynie naturalnej. 

Sezam można również podzielić na ten łuskany i niełuskany. Pierwszy z nich pozbawiony jest osłonki, natomiast drugi - z pozostawioną łuską - ma więcej błonnika pokarmowego i wapnia. Z nasion sezamu tłoczy się zdrowy olej sezamowy - bardzo ceniony w kuchni i kosmetyce.

Na co pomaga jedzenie sezamu?

Sezam to prawdziwe bogactwo składników, które mają dobroczynny wpływ na organizm. Szczególnie dobrze działają na zdrowie osób starszych. Przede wszystkim zawierają dużo białka, wapnia, fosforu i magnezu, które wspierają układ kostny i zapobiegają osteoporozie

W tym kuchennym dodatku można też znaleźć nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym omega-6), które regulują zbyt wysoki poziom cholesterolu, wspomagają pracę serca i dbają o lepszą kondycję naczyń krwionośnych. Lignany sezamowe wykazują działanie przeciwzapalne, opóźniają starzenie się organizmu i pomagają regulować poziom hormonów (co jest kluczowe dla kobiet w okresie menopauzalnym). Wykazują też potencjał przeciwnowotworowy. Co ciekawe, regularne spożywanie sezamu może poprawić pamięć i koncentrację, a także wspierać zdrowie skóry i włosów

Ze względu na zawartość błonnika sezam usprawnia trawienie i może zapobiegać uporczywym zaparciom (dość częstym w podeszłym wieku). To także produkt o niskim indeksie glikemicznym (IG = 35), więc jest bezpieczny dla diabetyków.

Trzeba jednak pamiętać, że sezam może uczulać. Osoby z alergiami pokarmowymi powinny zachować szczególną ostrożność. Sezam jest też bardzo kaloryczny, dlatego nie wolno przesadzać ze spożywanymi porcjami. Nadmiar może obciążać układ trawienny.

Sezam w kuchni - zastosowanie

Sezam to składnik, który z łatwością wkomponować w codzienne posiłki. Można go dodać do sałatek, kanapek czy zup. Warto pamiętać, że wiele z jego składników odżywczych jest nawet lepiej przyswajalnych, gdy ziarna są lekko zmielone lub podprażone

Sezam świetnie sprawdzi się w wypiekach - chlebach, naleśnikach, a nawet ciastach i deserach (np. batonach zbożowych). Nadaje daniom lekko orzechowy, przyjemny smak. Warto połączyć go też z jogurtem i miodem, tworząc zdrowe śniadanie. Będzie pysznym składnikiem owsianek lub koktajli owocowo-warzywnych.

Z sezamu przygotowuje się również pastę tahini, czyli nieodłączny element hummusu czy dodatek do kawy i wielu dań kuchni bliskowschodniej. W Azji czarnych ziarenek używa się do napojów mlecznych i deserów, w tym nawet lodów. Nasiona stosuje się też do panierowania.

Olej sezamowy z kolei wspaniale podkręci smak każdego dania typu stir-fry, sałatek lub marynat do mięs. Dla seniorów sezam to nie tylko zdrowy, ale też uniwersalny produkt, który wzbogaci aromat codziennych potraw.

Źródło: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl

Zobacz też:

Nazywana jest herbatą Inków. Wspomaga trawienie, chroni przed miażdżycą i oczyszcza organizm

Zdrowy zamiennik cukru. W Ameryce Południowej leczyli nią cukrzyce, działa też przeciwzapalnie

Znienawidzona kasza wraca do polskiej kuchni. Dobra na odchudzanie i przy cukrzycy, chroni przed miażdżycą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | przyprawy