Nazywany jest czarną śliwką. Superowoc na cukrzycę, dobre trawienie i odporność
Ten niewielki, ciemny owoc może być porównany do dobrze znanej nam śliwki. Ma jednak ostry i słodki smak oraz mnóstwo cennych składników odżywczych, którymi wyróżnia się spośród innych owoców. Przekonaj się, jakie ma właściwości oraz dowiedz się, gdzie możesz kupić go w Polsce.
Owoce egzotyczne zaskakują smakiem oraz zawartością składników odżywczych. Poznaj śliwkę z Azji, która wzmocni twój organizm na wiele sposobów.
Jamun to owoc, który znany jest również pod takimi nazwami jak, śliwka jawajska, czarna śliwka czy jambul. Jest to wiecznie zielone drzewo tropikalne, które pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Rośnie bardzo szybko, a w wielu regionach świata gatunek ten uważany jest za inwazyjny. Powszechnie uprawia się go w regionach tropikalnych i subtropikalnych na całym świecie.
Owoce jamunu przypominają wyglądem niewielką ciemną śliwkę. Mają ostry, ale słodki lub lekko kwaśny smak. Mogą być jedzone na surowo albo przerabiane na sosy, dżemy, galaretki, sorbety czy syrop.
Zobacz także: Teraz jest często w promocji. Ten niepozorny owoc chroni przed wirusami i bakteriami
Jamun to ciekawy owoc, który cechuje się niską zawartością kalorii. W 100 g ma on ok. 60-70 kcal. Zawiera dodatkowo mnóstwo cennych składników odżywczych, dzięki którym wzmacnia nasze zdrowie.
W owocu znajdziemy błonnik oraz związki takie jak jambolina i kwas elagowy, które mają pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi. Zapobiegają jego nagłym skokom, zwiększają wrażliwość na insulinę i łagodzą obawy cukrzycy typu 2.
Błonnik dodatkowo przyczynia się do właściwej pracy układu pokarmowego. Wspomaga trawienie i stymuluje pracę jelit. Jego spożywanie może pomóc w uporaniu się z zaparciami, wzdęciami oraz gazami. Z kolei jego właściwości ściągające sprawiają, że jest on skuteczny w leczeniu biegunki.
Czarna śliwka zwiększa również odporność ze względu na obecność witaminy C i przeciwutleniaczy. Przyspiesza zwalczanie infekcji oraz zapewnia ochronę przed ich wystąpieniem. Dodatkowo owoc chroni komórki naszego organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, spowalnia proces starzenia i działa przeciwnowotworowo.
Jamun działa również na układ krwionośny. Wynika to z zawartości potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Z kolei zawartość błonnika pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Antyoksydanty zmniejszają stan zapalny i chronią naczynia krwionośne przed uszkodzeniami, jednocześnie zmniejszając ryzyko chorób serca.
Jamun dodatkowo poprawia wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci, wzmacniając je. Pozwala również zadbać o smukłą sylwetkę, przez to, że ma mało kalorii i dużo błonnika. Może być zdrową, słodką przekąską, dzięki której szybko będziemy syci.
Niestety jamun w Polsce nie cieszy się dużą popularnością i dość ciężko będzie go dostać w sklepach stacjonarnych czy supermarketach. Z łatwością jednak znajdziemy sklepy internetowe, które specjalizują się w produktach egzotycznych z innych kultur. Warto zwrócić uwagę nie tylko na świeże owoce, ale również różne formy jamunu. Często sprzedawcy oferują go w formie suszonej, liofilizowanej albo sproszkowanej.
W większych miastach można znaleźć sklepy spożywcze, które specjalizują się w produktach azjatyckich. W ich ofercie czasami będzie można znaleźć owoc jamun w różnych formach.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ma lekko orzechowy smak i ziarnistą konsystencję. Mało znana kasza na dobre trawienie i dużo energii
Kosztuje kilka złotych i pomaga nie tylko na żołądek. Niezawodna przy migrenach
Duża białka, mało tłuszczu i niepowtarzalny smak. Zdrowa, ale rzadko kupowana ryba