Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki
Ten grzyb zasłużył sobie na miano najzdrowszego grzyba świata. Choć nie znajdziemy go w Polskich lasach, to często spotkamy go na półkach większych marketów czy podczas azjatyckich wydarzeń w sklepach. Koniecznie włącz je do swojej diety, bo wspierając serce czy układ odpornościowy jak nic innego. Możesz zrobić z nich zupę czy wyborne pierożki.
Najzdrowszym grzybem na świecie nazywany jest shiitake, czyli twardnik japoński. Spotkać go można zarazem pod nazwami takimi jak twardziak jadalny, pieczarka chińska, pieczarka dębowa. Naturalnie występują one w Japonii, Chinach, Wietnamie, Korei Południowej i Tajlandii. Natomiast w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie tego cennego grzyba hoduje się na martwych kłodach drzewnych.
Z tego powodu grzybów shiitake nie zbierzemy samodzielnie, ale można je nabyć w większych marketach, sklepach azjatyckich lub ze zdrową żywnością, lub przez internet. Najczęściej sprzedawane są w postaci suszonej, ale można też zakupić świeże okazy. Używane są w kuchni oraz jako suplement diety wspierający zdrowie.
Właściwości leczniczych shiitake wykorzystywane już w tradycyjnej medycynie azjatyckiej. Dzięki swojemu działaniu na organizm szybko zdobyły popularność. Do dziś wyciąg z nich sprzedawany jest w postaci suplementu.
Sprawdź także: Gulasz z grzybów z piekarnika. Przepis przywiozłam z Budapesztu
Grzyby shiitake swoje właściwości dla zdrowia zawdzięczają m.in. bogactwu antyoksydantów, takich jak polifenole, ergotioneina, ryboflawina, fitosterole. Do tego spożywanie ich uzupełni zapotrzebowanie na witaminę B5, B3, B6, B9, D. Z minerałów dostarczy miedzi, potasu, fosforu, magnezu, wapnia i sodu.
Shiitake mają silne właściwości antyoksydacyjne, które zahamują działanie wolnych rodników. Tym samym wpłyną na organizm przeciwzapalnie, wspierając odporność. Złagodzą zarówno dolegliwości skórne w postaci trądziku, zbyt wysokiej aktywności gruczołów łojowych, jak i objawy przeziębień i grzyby. W przyszłości zmniejszą ilość ataków patogenów i ograniczą ilość zachorowań, nawet w okresie jesienno-zimowym.
Przeciwutleniające działanie twardnika japońskiego znajdzie swoje zastosowanie również w walce z nowotworami. Regularne przyjmowanie grzyba, który zawiera cenny lentinan, zahamuje rozrost komórek nowotworowych i pomoże w niszczeniu już tych powstałych.
Grzyby shiitake powinny przyjmować również osoby, które chcą zadbać o swoje serce i cały układ krążenia. Związki zawarte w nich uelastycznią tętnicę, zmniejszając ryzyko wystąpienia jej uszkodzeń i zapewniając lepszy przepływ krwi. Uregulują zbyt wysoki poziom cholesterolu, chroniąc przed rozwojem miażdżycy, niewydolności serca, udaru czy zawału.
Co więcej, jedzenie shiitake poprawi pamięć i koncentrację. Poskutkuje to między innymi łatwiejszym przyswajaniem nowych informacji i możliwością osiągania lepszych wyników w szkole lub pracy. Osoby starsze za to będą mniej narażone na wystąpienie zaburzeń poznawczych.
Grzyby shiitake głównie spotykamy w daniach kuchni azjatyckiej, ale mogą być one wykorzystywane w bardzo wszechstronny sposób. Przede wszystkim już ich niewielki dodatek wzbogaci aromat zup, nawet rosołu czy tradycyjnej grzybowej, sosów do pieczeni i gulaszów.
Z shiitake można przygotować pyszny farsz do pierożków japońskich gyoza czy nawet naszych tradycyjnych pierogów. Grzyby urozmaicą smak i teksturę przeróżnych sałatek, dań makaronowych lub tych z ryżem. Dobrze skomponują się z wołowiną, wieprzowiną lub grillowanym tofu. Z przypraw warto je połączyć z czosnkiem, chili czy tymiankiem.
Źródło: wylecz.to, biozdrowy.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Czym różni się dżem od konfitur? Co jest lepsze i zdrowsze?
Jak rozpoznać słodkie i bezpestkowe pomarańcze? Kilka prostych wskazówek, które ułatwią zakupy