Nazywany jest tańszym dorszem. Mięso ma chude, delikatne, bogate w białko i minerały
Ryby powinniśmy jeść nie tylko w piątek. Mają sporo białka, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. W sklepowych lodówkach tuż obok dorsza, miruny, czy łososia często można znaleźć mintaja. W poniższym artykule sprawdzimy, dlaczego warto jeść tę rybę, oraz jak ją przyrządzić, aby smakowała najlepiej.
Jeśli szukasz lekkostrawnej, chudej ryby, która sprawdzi się do smażenia, pieczenia, a także przygotowania smacznych potrawek, mintaj będzie idealnym wyborem. Dużym atutem jest fakt, że jest łatwo dostępny w większości popularnych sieci supermarketów. Przez wielu smakoszy mintaj uważany jest za tańszy zamiennik dorsza. Ponadto nie tylko smakuje świetnie, ale i korzystnie wpływa na zdrowie.
Czym charakteryzuje się mintaj? Ryba ta należy do rodziny dorszowatych, spotkać ją można przede wszystkim w północnych wodach Pacyfiku. Gatunek ten żyje w dużych stadach, żywi się głównie planktonem. Przeważnie osiąga długość ok. 45 cm oraz półtora kilograma wagi, co ciekawe, największe osobniki potrafią dorastać nawet do 80 cm. Charakterystyczną cechą mintaja jest oliwkowo-szary grzbiet oraz ciemne cętki. Jego mięso jest białe, kruche, delikatne i lekko słodkawe, będzie dobrym wyborem dla osób, które preferują chude ryby. Mintaj jest popularny niemal na całym świecie, co roku łowi się ponad trzy miliony ton tego gatunku.
Mintaj, podobnie jak inne ryby z rodziny dorszowatych, zawiera sporo białka, które jest niezbędną substancją budulcową organizmu. Warto dbać o to, aby w codziennym jadłospisie znajdowała się odpowiednia ilość protein, ponieważ wpływają one na przeróżne procesy metaboliczne, pomagają regenerować się mięśniom, a także odpowiadają za sytość.
W mięsie mintaja obecne są także zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które przede wszystkim wspierają zdrowie układ krążenia, poprawiają pracę serca, zbijają wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów. Kwasy omega-3 korzystnie działają także na układ nerwowy, czy kondycję skóry, włosów i paznokci. Obecne są w niej także witaminy i minerały, między innymi:
- witamina A, która wspiera prawidłowe widzenie, chroni oczy przed chorobami, a także działa przeciwutleniająco,
- witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego działania układu nerwowego, krążenia, hormonalnego, a także uczestniczą w procesach metabolicznych,
- witamina D, wspiera odporność organizmu, wzmacnia kości i zęby,
- potas, który między innymi reguluje ciśnienie krwi,
- magnez, wspiera pracę mózgu, serca i mięśni,
- selen, który działa antyoksydacyjnie, wspiera odporność i pracę tarczycy,
- wapń i fosfor, które wzmacnia układ kostny.
Jeżeli szukasz ryby, która będzie idealnym wyborem dla osób na diecie odchudzającej, mintaj będzie strzałem w dziesiątkę. To chuda ryba, która w 100 g zawiera jedynie 75 kcal. Przygotowana w piekarniku lub na parze nasyci cię na długo, dostarczy wielu składników odżywczych, a także świetnie wpasuje się w dietetyczny posiłek.
Zastanawiasz się, co zrobić z mintaja? Jego delikatne, białe mięso świetnie smakuje zarówno w chrupiącej panierce, pieczone w piekarniku, jak i w przeróżnych potrawkach czy zupach rybnych.
Przygotowanie panierowanych filetów mintaja jest bardzo proste. Wystarczy umyte i osuszone kawałki ryby przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Do panierowanej ryby najlepiej smakują frytki lub gotowane ziemniaki z koperkiem, oraz surówka z białej lub kiszonej kapusty.
Jeśli wolisz wersję bardziej dietetyczną, zrób mintaja z piekarnika. Kawałki ryby natrzyj oliwą z oliwek, a następnie przypraw solą, pieprzem, dodaj także suszoną natkę pietruszki i odrobinę czosnku przeciśniętego przez praskę. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. Gotową rybę podaj z lekką sałatką lub gotowanymi warzywami, np. fasolką szparagową, brokułem i marchewką, oraz ziemniakami z piekarnika.
Filety z mintaja będą doskonale smakować w rybnej potrawce w sosie pomidorowym. Do głębokiej patelni wlej nieco oliwy, podsmaż na niej pokrojoną cebulę, paprykę, cukinię i czosnek. Dorzuć kawałki ryby, przypraw wszystko solą, słodką papryką, pieprzem, oregano i bazylią. Wlej passatę pomidorową, duś przez około kwadrans. Podawaj ze świeżym pieczywem lub ryżem.
Źródła: terazgotuje.pl, zywienie.medonet.pl
Zobacz też:
Łagodny w smaku, przyspiesza spalanie i poprawia trawienie. Zbyt rzadko używamy w polskiej kuchni
Łyżka dziennie chroni wzrok i regeneruje stawy. Dobry olej dla seniorów i dbających o serce