Reklama
Reklama

Ta polska ryba ma delikatny smak, mało ości i dużo białka. Na patelni przyrządzisz ją w kwadrans

Jest lekkostrawny, ma niewiele tłuszczu, za to mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Sandacz, bo o nim mowa, doskonale wspiera m.in. pracę układu nerwowego i serca, jest też dobry dla zdrowia tarczycy. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto jeść go jak najczęściej.

Sandacz to szlachetna, lekka i bardzo zdrowa ryba, którą warto jeść przynajmniej raz w tygodniu. Z tego artykułu dowiesz się, w jaki sposób wspiera on organizm.

Sandacz- polska ryba słodkowodna

Sandacz to drapieżna ryba występująca w jeziorach, rzekach oraz zbiornikach zaporowych przede wszystkim na terenie Europy Środkowej. Co ciekawe, sandacz optymalne warunki do życia ma jedynie w czystych zbiornikach wodnych z odpowiednią ilością tlenu. Jego wrażliwość na zmianę jakości wody sprawia, że gdy woda staje się zanieczyszczona, ryba natychmiast szuka dla siebie - w miarę możliwości - innego miejsca. 

Reklama

W Polsce sandacz uznawany jest za jedną z najbardziej cenionych ryb słodkowodnych. Maksymalnie może mieć nawet 120-130 cm długości i kilkanaście kg. Zwykle jednak jego wymiary to około 60 cm i waga około 5 kg.

Sandacz cieszy się popularnością przede wszystkim z uwagi na białe mięso o delikatnym, lekko słodkim smaku. Ma niewiele ości, dzięki czemu - pod kontrolą - można podawać go także dzieciom. 

Czy sandacz to dobra ryba?

Czy sandacz to dobra ryba? Zdecydowanie tak. Jest on źródłem pełnowartościowego białka, które aktywnie wspiera regenerację i budowę mięśni. Dodatkowo, zawiera mniej kalorii i tłuszczu niż wiele innych ryb, ale wciąż dostarcza cennych kwasów omega-3, dzięki czemu pozytywnie działa na pracę mózgu oraz układu sercowo-naczyniowego.

Sandacz to także bogactwo różnorodnych witamin: z grupy B, A i D, E oraz minerałów takich jak m.in. potas, fosfor, selen, jod, magnez czy żelazo.

Zawartość tych składników sprawia, że regularne spożywanie sandacza doskonale działa na układ nerwowy oraz metabolizm, dzięki słodkowodnej rybie można także wzmocnić zdrowie kości oraz wzrok. Osoby, które regularnie włączają ją do swojej diety mają także mniejsze szanse na rozwój cukrzycy, chorób serca oraz tarczycy.

Sandacz - dzięki zawartości witaminy E oraz przeciwutleniaczy chroni komórki organizmu przed działaniem wodnych rodników, dzięki czemu zapobiega powstawaniu nowotworów, spowalnia także starzenie się organizmu. Jest także dobry na odporność.

Sandacz z patelni - przepis

Sandacz z patelni to prawdziwa kulinarna perełka, którą przygotujesz naprawdę szybko. Oto sprawdzony, prosty przepis.

Lista składników:

  • 4 filety sandacza ze skórą,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka masła,
  • sól.

Filety sandacza umyj i osusz. 

Pokrój na porcje, posól.

Sok z cytryny wymieszaj z pieprzem oraz łyżką oleju - polej nim rybę i włóż do lodówki na około 20 minut.

Następnie na patelni rozgrzej masło z resztą oleju. Smaż przez około 7-8 minut ze strony skóry, z drugiej strony przez 3-4 minuty.

Sandacza podawaj z ulubionymi dodatkami - popularną opcja jest podawanie go na sałatce z ulubionych świeżych warzyw, ale także w towarzystwie gotowanych ziemniaków czy frytek.

Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przekąska, którą możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Wspomaga pracę serca i jelit, reguluje poziom cukru

Powinna być w kuchni każdego seniora i osób chorych na serce. Można jeść zamiast ziemniaków lub w wielu potrawach

W PRL-u pił prawie każdy, dziś zapomniany. Szklanka dziennie do obiadu rozrusza jelita i wesprze trawienie

INTERIA.PL