Reklama
Reklama

Nie kupujemy w sklepie, bo nie znamy. A to wybitny owoc - reguluje ciśnienie, obniża cholesterol i redukuje stres

Nie warto w sklepie omijać owoców i warzyw, których nie znamy. Często są niepozorne i wyglądają dziwnie, a okazuje się, że kryją w sobie moc wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Tak samo jest z granadillą. Nie kupujemy, bo nie znamy, a działa cuda z ciśnieniem, obniża cholesterol czy redukuje stres.

Granadilla – co to za owoc?

Granadillę możemy spotkać również pod nazwami takimi jak m.in. męczennica języczkowata czy passiflora. Owoce pochodzą z północnej części Ameryki Południowej, a hodowane są w Azji Południowo-wschodniej, w Australii czy na niektórych wyspach Oceanu Spokojnego. Stamtąd wysyłana jest w przeróżne regiony świata, co umożliwia jej duża wytrzymałość na transport.

Owoce granadilla są okrągłe, nieduże o barwie żółtej lub pomarańczowej. Pod grubą, twardą skórą kryje się miąższ złożony z licznych ciemnych nasion. Te zaś otoczone są przez galaretowatą lub zmięśniałą osnówkę. Dla wielu może przypominać marakuję, a skojarzenie jest jak najbardziej trafne.

Granadilla i marakuja pochodzą z różnych odmian drzewa męczennicy. Owoce różnią się zarówno wyglądem, jak i smakiem. Marakuja w porównaniu do granadilli jest mniejsza, jej skórka jest ciemnofioletowa, a miąższ żółty. Smak jest natomiast bardziej kwaskowy.

Sprawdź także: W sklepie omijamy, bo nie wygląda zachęcająco. Ten owoc to najlepsze źródło błonnika i protein

Dlaczego warto jeść granadillę?

Granadillę warto jeść ze względu na bogactwo witamin i minerałów, a co za tym idzie, liczne właściwości dla zdrowia. Przede wszystkim jedzenie owocu uzupełni zapotrzebowanie na witaminę A, C, E, K witaminy z grupy B. To też duża zawartość potasu, żelaza, miedzi, magnezu i antyoksydantów.

W efekcie jedzenie granadilli pozytywnie wpłynie na obniżenie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Tym samym ureguluje ciśnienie tętnicze krwi i wesprze prawidłowe funkcjonowanie serca. Uchroni przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego takimi jak m.in. miażdżyca, zawał, udar, niewydolność serca.

Zawartość antyoksydantów sprawia, że granadilla zadziała niwelująco na wolne rodniki. Wykazuje więc właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe. Złagodzi objawy chorób zapalnych, w tym także reumatoidalnego zapalenia stawów. Pomoże zachować zarówno młody wygląd, jak i umysł, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych jak m.in. Alzheimer, Parkinson.

Regularne i częste jedzenie owoców granadilla zadba o układ nerwowy. Zredukuje wysoki stres, pozwoli na wyciszenie organizmu i zmniejszy ryzyko wystąpienia stanów lękowych oraz depresyjnych. Ułatwi zasypianie i pomoże w unormowaniu rytmu dobowego.

Granadilla w kuchni – jak wykorzystać?

Granadilla można zajadać jako samodzielną przekąskę. W tym celu owoc wystarczy przekroić na pół, a jego wnętrze wyjeść łyżeczką. Istotne, aby wybrany okaz był dojrzały, a to rozpoznamy po tym, że granadilla będzie twarda i ciężka.

Poza tym granadillę można wykorzystać na wiele innych sposobów. Miąższ sprawdzi się jako dodatek do drinków, owocowych koktajli czy musów. Z powodzeniem wzbogaci też smak ciasta biszkoptowego z kremem, ciastek czy bezy.

Źródło: terazgotuje.pl, zdrowie.gazeta.pl

Zobacz też:

Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz

Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie

Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce