Reklama
Reklama

Nie przepłacaj za dorsza. W Lidlu możesz kupić tanią rybę - smaczną i bardzo zdrową

Ryby powinny być obecne w diecie niemalże każdego człowieka. Wynika to z faktu, że dostarczają one do organizmu cennych kwasów omega-3 i omega-6, których brakuje w innych pokarmach. Zamiast przepłacać za dorsza czy łososia sięgnij po tańszą, a równie wartościową rybę. Jest pyszna i bardzo zdrowa.

Flądra to zdecydowanie niedoceniana ryba, którą można spotkać w naszym Morzu Bałtyckim. Przez to wielu osobom wydaje się mniej wartościowa, co jest nieprawdą. To prawdziwa skarbnica niezbędnych składników odżywczych.

Sprawdź także: Zamiast dusić z cebulą, blenduję i dodaję śmietany. Rodzina uwielbia te placki

Flądra - zdrowa i tańsza niż inne ryby

Chcąc zjeść rybę, kierujemy się nie tylko smakiem, wartościami, ale także ceną. Niejednokrotnie wydaje nam się, że wybierając droższe gatunki, będą one lepsze jakościowo i będą miały więcej witamin czy cennych kwasów. Do takich właśnie okazów należą chętnie wybierany dorsz i łosoś.

Równie zdrowa i smaczna jest flądra, a przy tym jej cena jest znacznie niższa. W Lidlu flądrę można kupić już od 24,99 zł za kilogram. Przy tym za dorsza trzeba zapłacić co najmniej 39,99 zł za kilogram. Jeszcze droższy jest łosoś atlantycki, którego ceny oscylują w granicach 49,99 zł za kilogram.

Nie warto więc przepłacać za dorsza czy łososia i dlatego wybierz flądrę. Ma wybitny smak, ale też szereg właściwości dla zdrowia. Do tego jest naprawdę niskokaloryczna.

Dlaczego warto jeść flądrę?

Flądra jest rybą, która dostarczy do organizmu bogactwo fosforu, potasu, wapnia, magnezu, selenu, a z witamin uzupełni witaminy z grupy B, witaminę A, D, E. Uzupełni również zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Flądra zarazem obfituje w białko, a 100 g ryby zawiera aż 12 g składnika.

W efekcie flądrę warto jeść, gdyż będzie ona wyjątkowym wsparciem dla serca i jego prawidłowej pracy. Obniży poziom zbyt wysokiego cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz ciśnienie tętnicze. To przyczyni się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak m.in. niewydolność serca, miażdżyca, zawał, udar. Do tego może uchronić od rozwoju cukrzycy typu 2.

Ponadto flądra zwiększy odporność organizmu. Wpłynie przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo, dbając o dobry wygląd cery, ale także o dobrą pracę mózgu. Regularne jedzenie ryby poprawi pamięć i uczenie się nowych rzeczy. Poprawi samopoczucie, zmniejszy uczucie stresu i zapobiegnie wystąpieniu stanów lękowych i depresyjnych.

Flądra z piekarnika – przepis

Flądra z piekarnika to jeden z najlepszych sposobów na podanie tej ryby. W takiej formie najlepiej wykorzystamy fakt, że ma ona niską zawartość tłuszczu i nie dodamy jej zbędnych kalorii poprzez m.in. smażenie. Podczas takiej obróbki termicznej nabiera świetnego aromatu i wychodzi naprawdę soczysta. Koniecznie wypróbuj.

Składniki:

  • 4 flądry,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • sok z cytryny,
  • płatki migdałowe.

Rybę myjemy i oczyszczamy z ości, łusek i wszystkich części niejadalnych. Następnie każdą z fląder natrzyj oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą i pieprzem cytrynowym. Ułóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Flądrę piecz przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Po tym czasie obsyp ją płatkami migdałowymi i piecz kolejne 10 minut. Ryba powinna być miękka i złocista.

Pieczoną flądrę podawaj z ulubionymi dodatkami. Dobrze skomponuje się z pieczonymi ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw.

Źródło: medonet.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność

Te jajka są najlepsze dla małych dzieci, seniorów i alergików. Mają cztery razy więcej karotenu niż kurze

Chude, pełne białka i zdrowsze od drobiu. Na szlacheckich stołach nigdy go nie brakowało

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | dania obiadowe