Nie przepłacaj za dorsza. W Lidlu możesz kupić tanią rybę - smaczną i bardzo zdrową
Ryby powinny być obecne w diecie niemalże każdego człowieka. Wynika to z faktu, że dostarczają one do organizmu cennych kwasów omega-3 i omega-6, których brakuje w innych pokarmach. Zamiast przepłacać za dorsza czy łososia sięgnij po tańszą, a równie wartościową rybę. Jest pyszna i bardzo zdrowa.
Flądra to zdecydowanie niedoceniana ryba, którą można spotkać w naszym Morzu Bałtyckim. Przez to wielu osobom wydaje się mniej wartościowa, co jest nieprawdą. To prawdziwa skarbnica niezbędnych składników odżywczych.
Sprawdź także: Zamiast dusić z cebulą, blenduję i dodaję śmietany. Rodzina uwielbia te placki
Chcąc zjeść rybę, kierujemy się nie tylko smakiem, wartościami, ale także ceną. Niejednokrotnie wydaje nam się, że wybierając droższe gatunki, będą one lepsze jakościowo i będą miały więcej witamin czy cennych kwasów. Do takich właśnie okazów należą chętnie wybierany dorsz i łosoś.
Równie zdrowa i smaczna jest flądra, a przy tym jej cena jest znacznie niższa. W Lidlu flądrę można kupić już od 24,99 zł za kilogram. Przy tym za dorsza trzeba zapłacić co najmniej 39,99 zł za kilogram. Jeszcze droższy jest łosoś atlantycki, którego ceny oscylują w granicach 49,99 zł za kilogram.
Nie warto więc przepłacać za dorsza czy łososia i dlatego wybierz flądrę. Ma wybitny smak, ale też szereg właściwości dla zdrowia. Do tego jest naprawdę niskokaloryczna.
Flądra jest rybą, która dostarczy do organizmu bogactwo fosforu, potasu, wapnia, magnezu, selenu, a z witamin uzupełni witaminy z grupy B, witaminę A, D, E. Uzupełni również zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Flądra zarazem obfituje w białko, a 100 g ryby zawiera aż 12 g składnika.
W efekcie flądrę warto jeść, gdyż będzie ona wyjątkowym wsparciem dla serca i jego prawidłowej pracy. Obniży poziom zbyt wysokiego cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz ciśnienie tętnicze. To przyczyni się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak m.in. niewydolność serca, miażdżyca, zawał, udar. Do tego może uchronić od rozwoju cukrzycy typu 2.
Ponadto flądra zwiększy odporność organizmu. Wpłynie przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo, dbając o dobry wygląd cery, ale także o dobrą pracę mózgu. Regularne jedzenie ryby poprawi pamięć i uczenie się nowych rzeczy. Poprawi samopoczucie, zmniejszy uczucie stresu i zapobiegnie wystąpieniu stanów lękowych i depresyjnych.
Flądra z piekarnika to jeden z najlepszych sposobów na podanie tej ryby. W takiej formie najlepiej wykorzystamy fakt, że ma ona niską zawartość tłuszczu i nie dodamy jej zbędnych kalorii poprzez m.in. smażenie. Podczas takiej obróbki termicznej nabiera świetnego aromatu i wychodzi naprawdę soczysta. Koniecznie wypróbuj.
Składniki:
- 4 flądry,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz cytrynowy,
- sok z cytryny,
- płatki migdałowe.
Rybę myjemy i oczyszczamy z ości, łusek i wszystkich części niejadalnych. Następnie każdą z fląder natrzyj oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą i pieprzem cytrynowym. Ułóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Flądrę piecz przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Po tym czasie obsyp ją płatkami migdałowymi i piecz kolejne 10 minut. Ryba powinna być miękka i złocista.
Pieczoną flądrę podawaj z ulubionymi dodatkami. Dobrze skomponuje się z pieczonymi ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw.
Źródło: medonet.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność
Chude, pełne białka i zdrowsze od drobiu. Na szlacheckich stołach nigdy go nie brakowało