Reklama
Reklama

Niedoceniane i często mylone z innym warzywo. Ma ogrom witaminy C, oczyszcza organizm i wzmacnia odporność

To warzywo bardzo często omijamy w sklepie, bo mylimy je z innym gatunkiem. Niedoceniane, bo nie wiemy, że kryje w sobie ogrom witaminy C. Oczyści organizm i wzmocni jego odporność. Przygotujesz z niego pyszną surówkę do obiadu czy zupę krem.

Biała rzodkiew to roślina korzeniowa, która od wieków cieszy się dużą popularnością w Azji, a szczególnie w Japonii, Korei czy Chinach. Polacy mogą ją mylić z pasternakiem czy korzeniem pietruszki. Zdecydowanie powinniśmy po nią częściej sięgać, bo to witaminowa bomba.

Biała rzodkiew - witaminy i wartości odżywcze

Biała rzodkiew zawiera bardzo duże ilości witaminy C, wykazującej silne właściwości antyoksydacyjne. Do tego uzupełni zapotrzebowanie na cenną witaminę A oraz witaminy z grupy B - B1, B2, B3, B6, B9. Z minerałów dostarczy cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi. Co więcej, nie sposób nie wspomnieć o jej cennych olejkach eterycznych. 

Warzywo to jest bardzo niskokaloryczne. W 100 g białej rzodkwi jest zaledwie 16 kcal. Do tego ma ona niski indeks glikemiczny, wynoszący 32.

Na co jest dobra biała rzodkiew?

Biała rzodkiew wykazuje właściwości antyoksydacyjne, hamujące szkodliwe działanie wolnych rodników. W efekcie warzywo będzie dobre na stany zapalne, takie jak np. przeziębienia, grypy. Zmniejszy obrzęki, złagodzi przebieg choroby i pozwoli na szybszy powrót do zdrowia. Do tego wzmocni układ odpornościowy i zapobiegnie występowaniu następnych tego typu dolegliwości.

Biała rzodkiew obniży i ustabilizuje poziom cukru we krwi. Z tego powodu świetnie nada się dla osób zmagających się z cukrzycą. Obniżyć może zarazem cholesterol oraz ciśnienie tętnicze.

Jedzenie białej rzodkwi polecane jest, gdy chcemy oczyścić się od środka. Preparaty z korzeniem pomogą w pozbyciu się toksyn czy złogów zalegających w jelitach. Odkazi drogi moczowe i przywróci prawidłową pracę nerek. Ponadto może obniżyć kwaśność moczu, co przyczyni się do złagodzenia pieczenia podczas oddawania moczu.

Biała rzodkiew jest dobra na przyspieszenie metabolizmu i pobudzenie układu trawiennego. Ułatwi trawienie ciężkich, tłustych potraw. Dzięki dużej zawartości błonnika zapobiegnie zaparciom i zadba o regularny rytm wypróżnień. Pozwoli na zachowanie zdrowej flory bakteryjnej jelit.

Błonnik w białej rzodkwi nasyci na długie godziny i zapobiegnie podjadaniu między posiłkami. Ta właściwość w połączeniu z faktem, że warzywo jest niskokaloryczne, może przyczyniać się do wsparcia procesu odchudzania lub utrzymania prawidłowej masy ciała.

Co można zrobić z białej rzodkwi?

Biała rzodkiew na surowo jest bardzo chrupiąca i charakteryzuje się ostrawym smakiem. Aby przygotować ją do zjedzenia, należy ją dokładnie obrać i umyć. Może być spożywana na świeżo lub po obróbce termicznej.

Z surowej białej rzodkwi można zrobić pyszną obiadową surówkę. Korzeń wystarczy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać jogurt grecki lub naturalny, przyprawić do smaku i gotowe. Ze świeżego warzywa można również zrobić zdrowy sok wyciskany.

Białą rzodkiew można dodać do zupy krem z warzyw. Dobrze się skomponuje z cebulą, ziemniakami, porem, czosnkiem i tymiankiem.

Źródło: terazgotuje.pl, ekologia.pl

Zobacz też:

Znalazła się na liście śmieciowego jedzenia. Tymczasem to najpopularniejsze polskie śniadanie

Mają niski indeks glikemiczny i mało węglowodanów. Serce je pokocha

Przypomina lawendę, babcie robiły z niego napar lub syrop na kaszel. Działa antywirusowo i poprawia trawienie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa