Niesłusznie omijamy w sklepie. Ma mnóstwa białka, wapnia i dobrych tłuszczy, dobrze działa na krążenie
Chałwa to słodycz o długiej historii, popularność zdobył praktycznie na całym świecie. Dzisiaj w sklepach znajdziemy jego różne rodzaje, które charakteryzują się użyciem innych składników, a tym samym inną wartością odżywczą. Przekonaj się, jakie właściwości zdrowotne w sobie kryje. Podpowiemy ci, w jaki sposób znaleźć najzdrowszą chałwę.
Prawdziwa chałwa przygotowywana jest z naturalnych produktów, którym zawdzięcza wysoką zawartość składników odżywczych. Dzięki temu w naszej diecie może być nie tylko słodką przekąską, ale również sposobem na wzmocnienie naszego organizmu i wsparciem jego prawidłowego funkcjonowania.
Niezależnie od rodzaju, głównym składnikiem chałwy są rośliny oleiste, jak sezam, słonecznik, orzechy czy mak. Wykazują one wiele cennych właściwości. Przede wszystkim są źródłem zdrowych tłuszczów roślinnych, w tym wielonienasyconych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają w obniżeniu złego poziomu cholesterolu we krwi, pomagają w regulowaniu ciśnienia oraz mają korzystny wpływ na zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Mogą również zmniejszać w przyszłości występowanie chorób układu krwionośnego.
Nasiona oleiste oprócz tłuszczy, zawierają również białko roślinne oraz błonnik. Dzięki temu chałwa wspiera zdrowie naszego układu pokarmowego oraz zwiększa uczucie sytości po posiłku. Jest również cennym źródłem energii, które doda nam siły po treningu czy w pracy.
Chałwa ma spory wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie, ze względu na zawartość witaminy E oraz antyoksydantów. Spowalnia procesy starzenia oraz łagodzi stany zapalne. Często dodawany jest do niej miód, dzięki czemu je właściwości przeciwzapalne są dodatkowo wzmocnione. Z kolei witaminy z grupy B oraz magnez wspierają działanie układu nerwowego i funkcjonowanie mięśni. Natomiast spora dawka wapnia wpływa na zdrowie kości i zębów.
Zobacz także: Mnóstwo potasu, wapnia, witaminy C i wyjątkowo pachnie. Łatwo pomylić z mandarynką
Chałwa pomimo bogactwa składników odżywczych, powinna być produktem, który spożywamy z umiarem. Wynika to z wysokiej kaloryczności oraz wysokiej zawartości cukru. Przez to, jedzenie jej w dużych ilościach może prowadzić do zwiększenia masy ciała oraz nagłych skoków cukru we krwi. Warto też pamiętać, że zawiera sporo tłuszczu. Nawet jeśli jest zdrowy, jego nadmiar w diecie może prowadzić do nadwagi i problemów zdrowotnych.
Warto ograniczyć ilość chałwy do małych porcji. Dziennie można postawić na jedną łyżeczkę lub dwie, aby nie przekroczyć dziennego zapotrzebowania kalorycznego oraz ograniczyć ilość cukru, którą spożywamy.
Wybierając chałwę, należy zwrócić uwagę na jej skład. Często produkty na sklepowych półkach kryją w sobie mnóstwo niezdrowych dodatków w postaci konserwantów, ulepszaczy smaku czy słodzików. Skład słodycza powinien być prosty i zawierać jedynie nasiona, naturalne cukry i tłuszcze oraz bakalie. Taka chałwa będzie miała pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
W sklepach możemy dostać wiele rodzajów chałwy. Jednym z najpopularniejszych jest chałwa sezamowa. Jak mówi nazwa, jej głównym składnikiem jest sezam, dzięki któremu zawiera sporą dawkę wapnia, witaminy E oraz antyoksydantów. Dzięki temu ma pozytywny wpływ na zdrowie kości i zębów oraz wygląd naszej skóry. Dodatkowo łagodzi stany zapalne, zmniejsza stres oksydacyjny oraz spowalnia proces starzenia organizmu.
Mniej popularna, ale równie smaczna jest chałwa słonecznikowa. Jej plusem jest na pewno to, że z łatwością można przygotować ją samodzielnie. Nasiona słonecznika kryją w sobie witaminę E, magnez, selen i błonnik. Ma również sporą dawkę białka roślinnego. Zawiera jednak mniej wapnia niż chałwa sezamowa. Pomimo tego będzie miała pozytywny wpływ na nasz organizm, szczególnie na zdrowie serca i układu krwionośnego oraz wygląd skóry, włosów i paznokci.
W sklepach można się spotkać z chałwą orzechową, której smak jest bardziej charakterystyczny, ze względu na użyte składniki. Orzechy mają w sobie nie tylko cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, ale również minerały jak magnez, żelazo, fosfor i cynk oraz witaminy z grupy B i witaminę E. Dzięki temu mają działanie przeciwzapalne, wpływają pozytywnie na układ nerwowy oraz zdrowie mięśni.
W niektórych sklepach dostępna jest chałwa z makiem, która wyróżnia się smakiem. Dzięki temu dodatkowi jest źródłem wapnia, żelaza i magnezu. Jeśli dostaniemy produkt o nie zbyt dużej zawartości cukru, będzie on równie zdrowy, co klasyczna chałwa.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mamy na pęczki, za darmo, a nie jemy. Szkoda, bo dobrze działa na poziom cukru, serce i kości
Niedoceniana, bo mało znana. Chroni wątrobę, serce i kości dla seniorów powinna być obowiązkowa