O niebo lepsza od popularnej matchy. Ma karmelowo-orzechowy smak, wycisza i wspiera serce
Coraz więcej osób szuka ciekawych alternatyw dla klasycznej kawy i herbaty. Od jakiegoś czasu furorę robi matcha, jednak nie wszyscy potrafią przekonać się do jej specyficznego, nieco trawiastego smaku. Ciekawym napojem, który z pewnością zasmakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom, jest hojicha. Sprawdź, jakie ma właściwości, oraz jak patrzyć hojichę.
Uwielbiasz herbaty i z chęcią przygotowujesz je zgodnie z tradycyjnymi metodami? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj hojichę. Wyróżnia ją przyjemny smak, w którym można wyczuć orzechowo-karmelowe nuty. Podpowiemy ci, jak parzyć hojichę, oraz jak jej picie wpływa na organizm.
Zastanawiasz się, czym jest hojicha? To zielona herbata w wersji prażonej, zazwyczaj przygotowuje się ją z gatunków bancha oraz sencha. Jej nazwa pochodzi od słowa "hoji-cha", co oznacza właśnie "paloną herbatę". Produkowana jest z późniejszych łodyżek liści, które suszy się, a następnie praży. Pochodzi z Japonii, jednak w odróżnieniu od innych tamtejszych herbat, popularność zyskała dopiero na początku XX wieku. Charakteryzuje ją zdecydowanie mniej gorzki i słodszy smak niż w przypadku matchy. Jak smakuje hojicha? Można wyczuć w niej karmelowo-orzechowe nuty.
W składzie hojichy obecne się katechiny, które działają antyoksydacyjnie, pomagają neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników. Ponadto zmniejszają stany zapalne, działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Katechiny wykazują również działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu zmniejszają ryzyko infekcji, oraz próchnicy, oraz mają korzystny wpływ na układ krążenia. Warto jednak wspomnieć, że w porównaniu z klasyczną zielną herbatą i matchą, hojicha ma znacznie mniejszą zawartość antyoksydantów, jednak również może być zdrowym uzupełnieniem codziennej diety.
Regularne picie hojichy pomaga regulować ciśnienie krwi, zbić zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu, oraz wesprzeć pracę serca i stań naczyń krwionośnych. Dodatkowo przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi, dobrze sprawdzi się w diecie cukrzyków i osób z insulinoopornością. Korzystnie wpływa także na układ nerwowy, zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i Parkinsona. Ponadto herbata ta pozytywnie wpływa na trawienie, wspiera metabolizowanie tłuszczów.
Ta odmiana herbaty dostarcza również wspierającej zdrowie oczu witaminy A, oraz pomagającej dbać o układ immunologiczny witaminy C. Obecne są tu także składniki mineralne, takie jak potas, który reguluje ciśnienie krwi, wapń i fosfor, które dbają o mocne kości i zęby, oraz fluor, wzmacniający szkliwo zębów. Należy jednak pamiętać, że są to raczej śladowe ilości.
Hojicha będzie dobrym wyborem dla osób, które nie przepadają za pobudzającym działaniem herbaty. Podczas prażenia zmniejsza się ilość teiny, dzięki czemu napój ten ma jedynie delikatne działanie dodające energii.
Parzenie hojichy nie jest skomplikowane. Wystarczy, że łyżeczkę suszu, ok. 5 g, zalejesz gorącą wodą, ok. 250 ml. Zazwyczaj zaleca się, aby była w temperaturze od 75 do 90 stopni. Parzyć należy ją do jednej do trzech minut, w zależności od tego, jak intensywny chcemy otrzymać napar. Warto wspomnieć, że ten sam susz można zalewać do trzech razy. Gotową herbatę można przecedzić, podawać ją z mlekiem, dosłodzić miodem, lub dodać do niej plaster cytryny.
Źródła: terazgotuje.pl, ouritsumatcha.pl
Zobacz też:
Chrup, dodawaj do sałatek lub ciężkostrawnych potraw. Chroni wątrobę i serce, poprawia wzrok