Reklama
Reklama

Obłędnie pyszna jajecznica z rydzami. W sezonie nie wychodzi ze śniadaniowego menu

Gdy tylko zaczyna się sezon na grzyby, wszyscy zachwycają się jajecznicą z kurkami. Natomiast śniadania nie tylko kurkami stoją. Do tego dania sprawdzą się także przepyszne rydze. Jajecznica z rydzami wychodzi obłędna. Koniecznie spróbuj, póki trwa sezon na te wyjątkowe grzyby.

Sezon na rydze trwa od sierpnia aż do listopada. Ten gatunek grzyba można znaleźć w lasach iglastych, a dokładnie sosnowych lub świerkowych. Najbardziej upodobały sobie podłoża piaszczyste, przez co niekiedy obecne są na skrajach lasów czy w gęstej trawie.

Rydz - grzyb pełen witamin

Rydze cenione są za swój wyjątkowy orzechowo-słodkawy smak. Warto jednak pochylić się także nad ich właściwościami dla zdrowia i bogatą zawartością składników. Między innymi rydze dostarczają do organizmu witaminę A, C, D, E oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12). Spośród minerałów uzupełni zapotrzebowanie na cynk, fluor, jod, magnez, fosfor.

W efekcie rydze będą świetne dla osób, które cierpią na niedobory witaminy D. Grzyby również zadbają o układ nerwowy i złagodzą objawy wysokiego stresu. Ukoją nerwy, pozwolą się odprężyć i znacząco ułatwią zasypianie. Do tego wesprą pamięć i uczenie się nowych rzeczy.

Rydze wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. W ten sposób mogą zwiększać odporność organizmu na ataki patogenów i pomogą w leczeniu przeziębień i gryp. Właściwości przeciwzapalne to ponadto możliwość złagodzenia objawów reumatoidalnego zapalenia stawów.

Wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że rydze pomogą w obniżeniu poziomu cukru we krwi. Zadziałają przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo, chroniąc nie tylko wygląd skóry, ale też kondycję mózgu.

Jajecznica z rydzami - przepis

Prawdziwe złoto, które można zjeść na śniadanie to jajecznica z rydzami. Spróbujesz raz, a popularne kurki od razu pójdą w odstawkę. Gdy tylko zaczyna się sezon, jem ją co najmniej raz w tygodniu. Wychodzi idealnie kremowa, a dodatek grzybów nadaje niepowtarzalnego aromatu. Koniecznie musisz spróbować.

Składniki:

  • 3 jajka, 
  • 2 rydze, 
  • łyżeczka masła, 
  • sól, 
  • pieprz. 

Sposób wykonania:

Do miseczki wbij jajka, przypraw je do smaku solą i pieprzem, a następnie dobrze je roztrzep. Rydze dokładnie umyj i pokrój w większe kawałki. Na patelni rozpuść łyżeczkę masła. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wrzuć na niego pokrojone grzyby i przypraw je pieprzem i solą. Podsmażaj je do momentu, aż staną się przyrumienione.

Po tym patelnię ściągnij na chwilę z ognia, aby ostygła. Po odczekaniu na patelnię dodaj jajka, ustaw mniejszy ogień i smaż je, cały czas energicznie mieszając. Całość trzymaj na patelni do otrzymania pożądanej konsystencji.

Gotową jajecznicę z rydzami podawaj od razu po przygotowaniu z ulubionym pieczywem.

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obowiązkowy w kuchni. Poprawia trawienie, wspiera odporność, ma sporo witaminy C

​Jest podobny do selera. Ma niewiele kalorii, niski indeks glikemiczny, ma dużo wapnia

Na świecie jedzą ze smakiem, "masło bogów" polecają dietetycy. Polacy odwracają głowę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | śniadania | rydze