Obłędnie pyszna jajecznica z rydzami. W sezonie nie wychodzi ze śniadaniowego menu
Gdy tylko zaczyna się sezon na grzyby, wszyscy zachwycają się jajecznicą z kurkami. Natomiast śniadania nie tylko kurkami stoją. Do tego dania sprawdzą się także przepyszne rydze. Jajecznica z rydzami wychodzi obłędna. Koniecznie spróbuj, póki trwa sezon na te wyjątkowe grzyby.
Sezon na rydze trwa od sierpnia aż do listopada. Ten gatunek grzyba można znaleźć w lasach iglastych, a dokładnie sosnowych lub świerkowych. Najbardziej upodobały sobie podłoża piaszczyste, przez co niekiedy obecne są na skrajach lasów czy w gęstej trawie.
Rydze cenione są za swój wyjątkowy orzechowo-słodkawy smak. Warto jednak pochylić się także nad ich właściwościami dla zdrowia i bogatą zawartością składników. Między innymi rydze dostarczają do organizmu witaminę A, C, D, E oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12). Spośród minerałów uzupełni zapotrzebowanie na cynk, fluor, jod, magnez, fosfor.
W efekcie rydze będą świetne dla osób, które cierpią na niedobory witaminy D. Grzyby również zadbają o układ nerwowy i złagodzą objawy wysokiego stresu. Ukoją nerwy, pozwolą się odprężyć i znacząco ułatwią zasypianie. Do tego wesprą pamięć i uczenie się nowych rzeczy.
Rydze wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. W ten sposób mogą zwiększać odporność organizmu na ataki patogenów i pomogą w leczeniu przeziębień i gryp. Właściwości przeciwzapalne to ponadto możliwość złagodzenia objawów reumatoidalnego zapalenia stawów.
Wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że rydze pomogą w obniżeniu poziomu cukru we krwi. Zadziałają przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo, chroniąc nie tylko wygląd skóry, ale też kondycję mózgu.
Prawdziwe złoto, które można zjeść na śniadanie to jajecznica z rydzami. Spróbujesz raz, a popularne kurki od razu pójdą w odstawkę. Gdy tylko zaczyna się sezon, jem ją co najmniej raz w tygodniu. Wychodzi idealnie kremowa, a dodatek grzybów nadaje niepowtarzalnego aromatu. Koniecznie musisz spróbować.
Składniki:
- 3 jajka,
- 2 rydze,
- łyżeczka masła,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
Do miseczki wbij jajka, przypraw je do smaku solą i pieprzem, a następnie dobrze je roztrzep. Rydze dokładnie umyj i pokrój w większe kawałki. Na patelni rozpuść łyżeczkę masła. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wrzuć na niego pokrojone grzyby i przypraw je pieprzem i solą. Podsmażaj je do momentu, aż staną się przyrumienione.
Po tym patelnię ściągnij na chwilę z ognia, aby ostygła. Po odczekaniu na patelnię dodaj jajka, ustaw mniejszy ogień i smaż je, cały czas energicznie mieszając. Całość trzymaj na patelni do otrzymania pożądanej konsystencji.
Gotową jajecznicę z rydzami podawaj od razu po przygotowaniu z ulubionym pieczywem.
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jedz, gdy chcesz zrzucić kilogramy i nabrać odporności. "Smocze oko" to kopalnia witaminy C i potasu
Ma mniej kalorii i więcej białka od kurczaka. To mięso polecają dietetycy
Ryba z polskich wód, o wiele zdrowsza od łososia. Kiedyś chętnie jedzona, dziś zapomniana