Ostrożnie z tą rybą, bo zawiera rtęć. Często jemy zamiast łososia
Ryby powinny znaleźć się w diecie każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie. Stanowią one doskonałe źródło białka oraz zawierają mnóstwo cennych kwasów tłuszczowych. Jedną z ryb, która coraz częściej gości na naszych talerzach, jest miecznik. Gatunek ten charakteryzuje się oryginalnym smakiem, jednak okazuje się, że należy uważać z jego spożyciem, a to ze względu na wysoką zawartość rtęci.
Miecznik, nazywany również włócznikiem, to ryba należąca do rodziny włócznikowatych, która najczęściej bytuje w ciepłych i umiarkowanych wodach oceanicznych. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej górnej szczęce, mającej postać długiego wyrostka, która wyglądem przypomina miecz.
Miecznik jest ceniony z uwagi na swoje oryginalne walory smakowe. Konsystencja mięsa tej ryby może przypominać cielęcinę. W smaku jest łagodne i lekko słone. Miecznika można spożywać w formie grillowanej, pieczonej czy smażonej.
Jak większość ryb, miecznik jest doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka (około 23 g na 100 g produktu). Co więcej, zawiera witaminę D oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają funkcjonowanie między innymi układu krążenia, układu odpornościowego oraz mózgu.
Niestety, jak wskazują liczne badania, w mięsie mieczników mogą kumulować się spore ilości niebezpiecznej dla zdrowia rtęci. Wobec tego lepiej spożywać go sporadycznie (raz na 1-2 tygodnie) i zamiast niego sięgać po ryby zawierające mniej szkodliwych związków. Mowa tutaj między innymi o pstrągu tęczowym, łososiu dzikim czy sardynce.
Co istotne, rtęć skumulowana w miecznikach może w szczególności zagrażać małym dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym matkom. Osoby te powinny wykluczyć specjał ze swojego jadłospisu.
Przeczytaj też: W Szwecji to ekskluzywny produkt, my nie doceniamy. Polska "królowa jezior" nie ma toksyn, ani ości
Okazjonalne spożycie miecznika nie powinno przynieść negatywnych skutków. W jaki sposób najlepiej przygotować rybę? Jak już zostało wcześniej wspomniane, najpopularniejsze metody to grillowanie, pieczenie oraz smażenie.
Decydując się na upieczenie miecznika w piekarniku, warto go doprawić nie tylko solą i pieprzem, ale również świeżymi ziołami (oregano, natką pietruszki), czosnkiem oraz niewielką ilością soku z cytryny. Jeśli chodzi o smażenie - przed obróbką dobrze jest obtoczyć miecznika w panierce. W przypadku miecznika z grilla, można zaserwować go z ulubioną sałatką przygotowaną ze świeżych warzyw.
Choć miecznik nie zawiera zbyt wielu ości, przed rozpoczęciem gotowania warto dokładnie obejrzeć rybę. Dzięki temu można uniknąć przykrej niespodzianki w trakcie jedzenia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Błonnik, żelazo, białko. Jedz, gdy masz wysoki cukier, kłopoty z jelitami i odchudzasz się
Francuzi uwielbiają, my podchodzimy z rezerwą. Jest delikatny, wyrazisty i ma dużo białka
Zielony hit z bazarków smakuje jak migdały. Poprawia wzrok i wygląd skóry, pomaga w odchudzaniu