Reklama
Reklama

„Owoc anioła” dla seniorów. Niezbyt słodki, ma dużo błonnika i mało kalorii, chroni serce i wątrobę

Menu każdego seniora powinno być bogate w różnorodne owoce i warzywa. Taka dieta pozwala dostarczyć cenne składniki odżywcze, które między innymi wspierają układ krążenia, pracę wątroby, czy prawidłowe trawienie. W poniższym artykule przyjrzymy się bliżej egzotycznej papai, która bywa nazywana „owocem anioła”. Sprawdź, jakie ma właściwości, oraz jak jeść papaję.

Soczysty, pomarańczowy miąższ papai kryje w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Te tropikalne owoce świetnie sprawdzają się jako przekąska lub orzeźwiający składnik dań słodkich, jak i wytrawnych. Jakie właściwości ma papaja? Dlaczego "owoc anioła" polecany jest właśnie seniorom? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

"Owoc aniołów", czyli papaja

Papaja, a dokładnie melonowiec właściwy, należy do rodziny melonowcowatych. Owoce te dojrzewają w tropikalnym klimacie krajów Ameryki Środkowej. Co ciekawe, Indianie mieli uważać ją za święty owoc, a dzięki hiszpańskim i portugalskim ekspedycjom papaja została rozpowszechniona na inne kontynenty.

Reklama

Miąższ papai jest soczysty, słodki, ma żółto-pomarańczowy kolor. W środku owoce zawierają sporą ilość drobnych, czarnych pestek, a ich skórka zazwyczaj jest zielona lub żółtawa. Przeciętnie owoce ważą od pół do jednego kilograma, jednak w naturze można spotkać również rekordzistów osiągających nawet sześć kilogramów. Owoce te nie tylko świetnie smakują, są również wykorzystywane w medycynie naturalnej, jako środek wspierający układ krążenia, układ pokarmowy, czy sposób na radzenie sobie z problemami skórnymi.

Jakie właściwości ma papaja?

Intensywny kolor papaja zawdzięcza karotenoidom, barwnikom, które należą do przeciwutleniaczy, mają one właściwości wspierające walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ponadto działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antyoksydacyjnie. Karotenoidy wspierają także narząd wzroku. W papai obecny jest również błonnik pokarmowy, składnik, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Wspiera pracę jelit, poprawia ich mikroflorę, wpływa na sytość, reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Owoce te warto jeść również ze względu na korzystny wpływ na układ krążenia, mają właściwości wspierające pracę serca, oraz pomagające obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi, oraz poziom "złego" cholesterolu we krwi. Ponadto ekstraktowi z papai przypisuje się działanie wspierające wątrobę. Redukują stany zapalne, działają również bakteriobójczo, grzybobójczo, dzięki czemu pomagają pozbyć się infekcji.

Warto dodać, że papaja jest owocem raczej niskokalorycznym, w 100 g zawiera jedynie 47 kcal, dlatego może znaleźć się w jadłospisie osób, które dbają o linię.

W papai znajdziemy, między innymi:

  • witaminę A - korzystnie wpływa na zdrowie oczu, pomaga chronić je przed chorobami, oraz działania przeciwutleniającego,
  • witaminy z grupy B - wspierają prawidłową pracę układu krążenia, układu sercowo naczyniowego, mięśniowego, oraz uczestniczą w wielu procesach metabolicznych,
  • witaminę C - należącą do antyoksydantów, co więcej, wspiera odporność organizmu, jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania żelaza i syntezy koleganu,
  • witaminę E - która nazywana jest witaminą młodości, wspiera kondycję skóry, działa przeciwutleniająco i przeciwstarzeniowo,
  • potas - pomaga regulować ciśnienie krwi, dba o prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową,
  • magnez - wspiera pracę mózgu, serca i mięśni,
  • wapń - pełni w organizmie funkcję budulcową i regeneracyjną, wzmacnia kości i zęby,
  • żelazo - pomaga chronić organizm przed anemią, uczestniczy w transporcie tlenu, wspiera funkcje odpornościowe.

Papaja jest owocem, który warto włączyć do diety seniorów, ze względu na różnorodną zawartość składników odżywczych pomoże kompleksowo zadbać o organizm. Od układu krążenia, przez zdrowie jelit, po układ nerwowy.

Jak jeść papaję?

Zastanawiasz się, w jaki sposób jeść papaję? Owoc wystarczy przekroić na pół, następnie za pomocą łyżeczki wydrążyć z niego pestki, a miąższ obrać ze skórki i pokroić. Można również po usunięciu nasionek, skropić połówki owocu sokiem z cytryny lub limonki i zjeść miąższ łyżeczką.

Papaja sprawdzi się w koktajlach, smoothie, oraz w sałatkach owocowych. Możesz również dodać ją do dań na słodko, na przykład owsianki, musli z jogurtem i owocami, czy jako dodatek do naleśników.

Te egzotyczne owoce, mogą być również ciekawym składnikiem sałatki. Do miski wystarczy wrzucić pokrojonego w kostkę zielonego ogórka, awokado, oraz papaję. Następnie dodać sok z limonki, sos sojowy, odrobinę płatków chili oraz miód. Całość świetnie będzie smakować z dodatkiem posiekanych orzechów ziemnych i kolendry.

Źródła: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl

Zobacz też:

Najczystsza polska ryba, a my o niej zapomnieliśmy. Lepsza i tańsza od dorsza, nie ma ości

W twardej skorupie kryje zdrowotny skarb. Delikatny miąższ chroni serce, jelita i pomaga dobrze spać

Ulubiona kawa 100-latków. Twierdzą, że to sekret ich długowieczności

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce