Reklama
Reklama

"Owoc węża" ratuje oczy i zmniejsza poziom cukru. Za granicach zajadają, u nas patrzymy z rezerwą

Ten owoc nawet wśród nieznanych, egzotycznych owoców wygląda dziwnie i niepokojąco. Nie ma się więc czemu dziwić, że nie jest on chętnie wybierany w sklepie. Za granicą natomiast robi furorę, a to przede wszystkim za sprawą jego właściwości. Działa cuda na oczy i zmniejsza poziom cukru tak dobrze, jak nic innego.

Owoc, który zdobywa ogromną popularność za granicą to salak, nazywany również owocem węża. Pochodzi on z Azji, a konkretnie z regionów Południowo-Wschodnich, czyli jest to m.in. Indonezja, Malezja, Tajlandia. Owoce rosną na palmach i zebrane są w kiściach.

Swoją alternatywną nazwę salak zawdzięcza nietypowemu wyglądowi, a konkretnie temu, że jego skóra przypomina skórę węża. Pod nią kryje się jasnożółty miąższ, który otacza niejadalne pestki. Poza tym owoc jest niewielkich rozmiarów i ma okrągły kształt.

Smak owocu wężowego jest słodki, ale podczas jedzenia wybijają się też nuty kwasowe. Aromatem może nieco przypominać mieszankę banana, jabłka, ananasa i cytrusów.

Sprawdź także: Nie kupujemy w sklepie, bo nie znamy. A to wybitny owoc - reguluje ciśnienie, obniża cholesterol i redukuje stres

Jakie właściwości ma salak?

Oprócz ciekawego wyglądu i smaku salak wyróżnia się szeregiem właściwości zdrowotnych. Owoc zawdzięcza je bogactwu witaminy C oraz A. Jedzenie go uzupełni zapotrzebowanie na wapń, fosfor, żelazo. Dodatkowe działanie zawdzięcza antyoksydantom w postaci flawonoidów.

Regularne spożywanie salaku może znacząco poprawić odporność organizmu. Bogactwo przeciwutleniaczy zadziała przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Owoc zmniejszy ryzyko rozwoju chorób wirusowych, przeziębień czy gryp. Pomoże także podczas przechodzonych infekcji i pozwoli na szybszy powrót do zdrowia.

Co więcej, salak ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi. To za sprawą związku, jakim jest pterostylben. Składnik ten aktywuje kompleksy wyczulone na tłuszcz, przez co skutecznie unormuje poziom glukozy i pomoże w utrzymaniu go. Dodatkowo może zredukować wysoki poziom lipidów.

Wysoka zawartość beta-karotenu sprawia, że owoc węża ma właściwości wspierające zdrowie oczu. Ten antyoksydant dostarczany do organizmu w dużej ilości zmniejszy szanse na rozwój zwyrodnienia plamki żółtej. Uchroni zarazem od innych chorób oczu, szczególnie tych uwarunkowanych wiekiem.

Jedzenie salaku zarazem pozytywnie wpłynie na pracę układu pokarmowego. Błonnik w owocu poprawi funkcjonowanie jelit, przyspieszając metabolizm i zapobiegając zaparciom. Poprawi skład mikrobioty jelitowej i zadba o jej równowagę.

Jak jeść salak?

Salak należy obierać ze skóry i może być on jedzony na surowo, jako przekąska. Jego miąższ jest w konsystencji bardzo soczysty i chrupiący. Należy pamiętać o tym, aby nie jeść pestki, która znajduje się w środku.

Jeśli nie chcemy owocu jeść samodzielnie, to salak z powodzeniem można wykorzystać jako element deserów jak np. owoce z bitą śmietaną, deser lodowy czy sałatka owocowa. Do tego z powodzeniem wzbogaci on domowe koktajle czy drinki.

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Mało kto wie, że ze "świętego owocu Himalajów" robi się olej. Dobrze działa na odporność, krążenie i układ oddechowy

Obłędnie pyszna jajecznica z rydzami. W sezonie nie wychodzi ze śniadaniowego menu

Cukrzycy mogą jeść bez obaw. Mięsisty owoc dobrze stymuluje układ odpornościowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce