"Owoc węża" ratuje oczy i zmniejsza poziom cukru. Za granicach zajadają, u nas patrzymy z rezerwą
Ten owoc nawet wśród nieznanych, egzotycznych owoców wygląda dziwnie i niepokojąco. Nie ma się więc czemu dziwić, że nie jest on chętnie wybierany w sklepie. Za granicą natomiast robi furorę, a to przede wszystkim za sprawą jego właściwości. Działa cuda na oczy i zmniejsza poziom cukru tak dobrze, jak nic innego.
Owoc, który zdobywa ogromną popularność za granicą to salak, nazywany również owocem węża. Pochodzi on z Azji, a konkretnie z regionów Południowo-Wschodnich, czyli jest to m.in. Indonezja, Malezja, Tajlandia. Owoce rosną na palmach i zebrane są w kiściach.
Swoją alternatywną nazwę salak zawdzięcza nietypowemu wyglądowi, a konkretnie temu, że jego skóra przypomina skórę węża. Pod nią kryje się jasnożółty miąższ, który otacza niejadalne pestki. Poza tym owoc jest niewielkich rozmiarów i ma okrągły kształt.
Smak owocu wężowego jest słodki, ale podczas jedzenia wybijają się też nuty kwasowe. Aromatem może nieco przypominać mieszankę banana, jabłka, ananasa i cytrusów.
Oprócz ciekawego wyglądu i smaku salak wyróżnia się szeregiem właściwości zdrowotnych. Owoc zawdzięcza je bogactwu witaminy C oraz A. Jedzenie go uzupełni zapotrzebowanie na wapń, fosfor, żelazo. Dodatkowe działanie zawdzięcza antyoksydantom w postaci flawonoidów.
Regularne spożywanie salaku może znacząco poprawić odporność organizmu. Bogactwo przeciwutleniaczy zadziała przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Owoc zmniejszy ryzyko rozwoju chorób wirusowych, przeziębień czy gryp. Pomoże także podczas przechodzonych infekcji i pozwoli na szybszy powrót do zdrowia.
Co więcej, salak ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi. To za sprawą związku, jakim jest pterostylben. Składnik ten aktywuje kompleksy wyczulone na tłuszcz, przez co skutecznie unormuje poziom glukozy i pomoże w utrzymaniu go. Dodatkowo może zredukować wysoki poziom lipidów.
Wysoka zawartość beta-karotenu sprawia, że owoc węża ma właściwości wspierające zdrowie oczu. Ten antyoksydant dostarczany do organizmu w dużej ilości zmniejszy szanse na rozwój zwyrodnienia plamki żółtej. Uchroni zarazem od innych chorób oczu, szczególnie tych uwarunkowanych wiekiem.
Jedzenie salaku zarazem pozytywnie wpłynie na pracę układu pokarmowego. Błonnik w owocu poprawi funkcjonowanie jelit, przyspieszając metabolizm i zapobiegając zaparciom. Poprawi skład mikrobioty jelitowej i zadba o jej równowagę.
Salak należy obierać ze skóry i może być on jedzony na surowo, jako przekąska. Jego miąższ jest w konsystencji bardzo soczysty i chrupiący. Należy pamiętać o tym, aby nie jeść pestki, która znajduje się w środku.
Jeśli nie chcemy owocu jeść samodzielnie, to salak z powodzeniem można wykorzystać jako element deserów jak np. owoce z bitą śmietaną, deser lodowy czy sałatka owocowa. Do tego z powodzeniem wzbogaci on domowe koktajle czy drinki.
Źródło: zywienie.abczdrowie.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Żadne serki czy wędliny. Teraz z menu nie wychodzi u mnie pasta do chleba z pieczonych buraków
Zapomnieliśmy o tym warzywie. Poprawia pamięć, na stłuszczoną wątrobę działa jak balsam