Owoc z dedykacją dla cukrzyka. Można jeść ze skórką, świetnie obniża cholesterol i pomaga w odchudzaniu
To niewielkich rozmiarów cytrus o wielkiej mocy. Kalamondyna - mieszanka mandarynki i kumkwatu japońskiego - pochodzi z Azji, ale coraz popularniejsza staje się również w Europie. Warto sięgać po ten owoc nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale również z uwagi na prozdrowotne właściwości. Dowiedz się, na co może pomóc kalamondyna.
Ten owoc to prawdziwa witaminowa bomba, po którą zbyt rzadko sięgamy - nie każdy wie o jego istnieniu. Sprawdź, dlaczego warto jeść kalamondynę - możesz hodować drzewko nawet na parapecie w swojej kuchni.
Kalamondyna (Citrofortunella microcarpa) to skrzyżowanie kwaśnej mandarynki i kumkwatu japońskiego. Cytrus ten pochodzi z Chin, od dawna uprawiany jest także m.in. w Indonezji, Wietnamie czy na Filipinach. Uprawy kalamondyny można spotkać aktualnie w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej, jako drzewo orientalne - na Bahamach i Hawajach.
Owoce kalamondyny są niewielkie, mają około 4 cm średnicy i intensywnie pomarańczową skórkę.
Czy owoce kalamondyny są jadalne? Zdecydowanie tak - co ciekawe, śmiało można jeść je bez obierania, razem ze skórką. Warto sięgać po kalamondynę, ponieważ ma ona dużo właściwości prozdrowotnych. Bogata w witaminę C, ma niewiele kalorii - jeden owoc to zaledwie 12 kcal. Każdy z nich to także zawartość potasu, żelaza, fosforu, niacyny i taminy. Kalamondyna jest bogata również w wapń.
Jedząc kalamondynę, wspierasz swój układ odpornościowy. Ten niepozorny owoc może także obniżać cholesterol LDL, poprawiać metabolizm, działać moczopędnie i łagodzić objawy ukąszeń owadów. Ponadto mieszanka soku z kalamondyny z pieprzem, podawana w małej ilości, pomaga zwalczyć flegmę oskrzelową.
Jedzenie owoców kalamondyny to bardzo dobry pomysł, jeżeli chodzi o cukrzyków - pomagają one obniżyć poziom glukozy we krwi i regulują wydzielanie insuliny. Jedz także, aby zredukować uczucie zmęczenia i senność - jeden mały owoc może dodać energii. Dodatkowo kalamondyny działają przeciwutleniająco, rozjaśniają przebarwienia skórne i pobudzają tworzenie kolagenu.
Jak jeść kalamondynę? Przede wszystkim można jeść ją na surowo - wystarczy owoc umyć, przekroić na pół i zjeść wraz ze skórką lub wycisnąć sok. Jeżeli masz ochotę przygotować orzeźwiający napój z kalamondyny, potrzebujesz 12 owoców, z których wyciśniesz sok. Następnie dodaj 2 szklanki wody i 3/4 szklanki miodu.
Owoc ten świetnie sprawdzi się również do deserów, koktajli, marynat czy dressingów - jako zastępstwo dla bardziej "tradycyjnych", lepiej nam znanych cytrusów.
Źródła: wylecz.to, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie doceniamy ani kwiatów, ani owoców. Doskonała dla cukrzyków i dbających o linię
Na serce działają jak balsam, a sok oczyszcza organizm. Najlepsze owoce dla seniorów