Już można kupić na bazarkach. Wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają wzrok, wspierają jelita
Nie wszyscy wiedzą, że leśne jagody to jedynie nazwa zwyczajowa. W rzeczywistości gatunek ten nazywany jest borówką czernicą. Chociaż środek sezonu jagodowego przypada na lipiec i sierpień, już w czerwcu u przydrożnych sprzedawców, na straganach i targowiskach pojawiają się pierwsze jagody. Sprawdzimy, ile trzeba zapłacić za litrowy słoik tych pysznych owoców.
Sezon na jagody trwa stosunkowo krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. Świetnie smakują jako przekąska, czy dodatek do ciast i słodkich wypieków, na przykład jagodzianek. Co więcej, w owocach tych kryje się szereg substancji korzystnie wpływających na zdrowie. Zastanawiasz się, jakie właściwości mają jagody leśne, oraz co z nich zrobić? Podpowiadamy.
W wielu regionach Polski można znaleźć już pierwsze czarne jagody. Ich ceny różnią się w zależności od województwa i miejsca, w którym postanowimy je kupić. Zazwyczaj za litrowy słoik będzie trzeba zapłacić od 20 do 30 złotych. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać się na samodzielne poszukiwanie leśnych jadów. Warto pamiętać, aby przed zjedzeniem dokładnie je umyć. Co pozwoli uchronić się przed chorobami przenoszonymi przez dzikie zwierzęta, np. bąblowicą. Należy dokładnie przepłukać je bardzo ciepłą wodą. Można zalać je wodą z sodą oczyszczoną i octem, a następnie wypłukać na sitku.
Słodkie jagody zawierają cenne antyoksydanty (m.in. antocyjany), które pomagają neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Co więcej, antyoksydanty zawarte w jagodach pomagają chronić organizm przed chorobami układu krążenia. Antocyjany wraz z witaminą A, które są obecne w leśnych jagodach, korzystnie wpływają na zdrowie oczu, wspierają naczynia krwionośne w oku i pomagają chronić je przed chorobami, m.in. jaskrą, kurzą ślepotą, czy zaćmą.
Obecne są tu również witaminy z grupy B, które między innymi wspierają układ nerwowy i krążenia, a także witamina C, która wykazuje działanie przeciwutleniające, oraz wspiera odporność organizmu. W składzie jagód można znaleźć również składniki mineralne, np. magnez, wspierający pracę serca, mózgu i mięśni; wapń i fosfor, które wzmacniają kości i zęby, oraz potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi.
Jagody mają również pozytywne działanie na pracę układu pokarmowego. Dzięki obecności błonnika wspierają trawienie, poprawiają pracę jelit, zapobiegając takim dolegliwościom jak gazy czy wzdęcia, wykazują także działanie podkręcające metabolizm. Ponadto zawartość błonnika sprawia, że po ich zjedzeniu dłużej czujemy się syci. Co więcej, błonnik pomaga zadbać o prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. Ponadto jagody wykazują działanie bakteriobójcze, dzięki czemu pomagają chronić organizm przed infekcjami. Warto dodać, że czarne jagody dawniej powszechnie wykorzystywano jako sposób na biegunkę.
Owoce te są także niskokaloryczne, w 100 g znajdziemy ok. 50 kcal, dlatego bez obaw można jeść je nawet na diecie. Mają również niski indeks glikemniczny, dlatego mogą znaleźć się w diecie diabetyków oraz osób z insulinoopornością.
Jagody można jeść jako pyszną i zdrową przekąskę, na przykład na drugie śniadanie lub podwieczorek. Warto jednak zrezygnować z dodawania do nich cukru, czy bitej śmietany, lepszą opcją będzie na przykład jogurt naturalny. Owoce te świetnie smakują także w słodkich śniadaniach, np. owsiankach, koktajlach, musli z owocami, plackach, czy naleśnikach.
Możesz również wykorzystać je w przeróżnych wypiekach. Od drożdżowych jagodzianek nadzianych po brzegi owocami, po delikatne muffinki, czy domowy placek jagodowy jak u babci.
Jeżeli uda ci się zdobyć większą ilość jagód, koniecznie zrób z nich przetwory. Smakują pysznie w formie soków i dżemów. Można również umyte owoce osuszyć, wrzucić do słoika, zasypać cukrem i odstawić, w tej formie też smakują pysznie. Jeśli unikasz spożywania cukru, a chcesz zakonserwować jagody, możesz po prostu je zamrozić. Umyte i osuszone owoce wsyp do odpowiedniego pojemniczka i wstaw do zamrażarki. Bez obaw możesz przechowywać je przez ponad sześć miesięcy.
Źródła: terazgotuje.pl, doz.pl
Zobacz też:
Napój, który robi porządek w jelitach i przynosi ulgę. Pij rano, gdy chcesz zrzucić wagę
Zastąpisz tym chrzan w ogórkach kiszonych. Wypróbuj patent dobrej gospodyni
Ceny już spadają, warto jeść, póki są. Dbają o serce, stan skóry i oczyszczają organizm