Reklama
Reklama

Owsianka ją wyparła, a szkoda, bo na śniadanie jest idealna. Sycąca, świetna dla jelit, pomaga odkwasić organizm

Wielbiciele śniadań na słodko zazwyczaj sięgają po owsianki. Jeżeli jednak masz ochotę na urozmaicenie swojego jadłospisu i chcesz znaleźć wysoko odżywczy zamiennik, postaw na jaglankę. W poniższym artykule podpowiemy ci, dlaczego warto jeść kaszę jaglaną na śniadanie, oraz jak ją przygotować, aby smakowała najlepiej.

Kasza jaglana znana także jako jagła oraz krup to produkt, który powstaje z prosa. Łatwo poznać ją po drobnych, kulistych ziarenkach w żółtym kolorze z charakterystyczną czarną plamką. Produkt ten ze względu na szereg właściwości odżywczych polecany jest przez dietetyków. Można przygotować go zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Kasza jaglana na śniadanie zamiast owsianki to doskonały pomysł na posiłek na zdrowy początek dnia. Jakie ma właściwości, oraz jak przygotować jaglankę? Podpowiadamy.

Kasza jaglana na śniadanie zamiast owsianki

Co wybrać na śniadanie, owsiankę, czy też jaglankę? Oba produkty są zdrowe i jak najbardziej mogą znaleźć się w codziennym jadłospisie, jednak ta druga wybierana jest stosunkowo rzadko. A szkoda. Kasza jaglana powstaje w procesie usuwania twardych łusek z ziaren prosa, które następnie są oczyszczane. Tak przygotowane ziarna mogą być następnie przetworzone na mąkę lub płatki jaglane.

Reklama

W kaszy jaglanej znajduje się również sporo cennych wartości odżywczych, takich jak witamina E, która między innymi ma właściwości przeciwutleniające, oraz wspiera kondycję skóry. Obecne są tu także witaminy z grupy B, które uczestniczą w procesach metabolicznych, korzystnie działają na układ krążenia, nerwowy i mięśniowy. Zawartość magnezu pomaga dbać o serce i pracę mózgu, natomiast krzem wpływa na stawy, wzmacnia włosy i paznokcie, oraz podkręca przemianę materii. W kaszy jaglanej obecne jest również żelazo, które pomaga zapobiegać anemii.

Kasza jaglana ma dosyć wysoki indeks glikemiczny - 71, dla porównania płatki owsiane mają tylko 40. Według niektórych badań ma jednak właściwości pomagające obniżyć poziom insuliny. Warto pamiętać jednak, aby jej nie przegotowywać. Dodatkowo należy zadbać o to, aby podawać ją w towarzystwie produktów białkowych i tłuszczowych, co obniży ogólny ładunek glikemiczny posiłku.

Sprawdź także: Amerykanie jedzą na potęgę, żeby schudnąć. U nas choć tania, nie jest bardzo popularna

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną na śniadanie?

Spożywanie kaszy jaglanej korzystnie wpływa na układ trawienny, przede wszystkim ze względu na zawartość błonnika pokarmowego. Regularne spożywanie błonnika poprawia perystaltykę jelit, zapobiegając wzdęciom i gazom. Dodatkowo podkręca metabolizm, wpływa na sytość po posiłku, a także pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Jaglanka jest lekkostrawna, dlatego będzie dobrym wyborem dla osób, które mają problem z dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym. Mogą zajadać ją także osoby, które skarżą się z powodu nawracającej zgagi, ponieważ jaglanka ma właściwości alkalizujące, dzięki czemu neutralizuje kwasy żołądkowe, które podrażniają błonę śluzową przewodu pokarmowego. Kasza jaglana to produkt bezglutenowy, dlatego polecana jest przede wszystkim osobom chorującym na celiakię lub unikającym spożycia glutenu.

Dodatkowo dzięki zawartości lecytyny i witaminy E, jaglanka idealnie sprawdzi się na śniadanie dla seniorów, ponieważ składniki te poprawiają pamięć. Co ciekawe, jaglanka może pomóc także w walce z przeziębieniami, ponieważ przypisuje się jej właściwości przeciwwirusowe.

Jak przygotować jaglankę na śniadanie?

Zanim zabierzesz się za gotowanie kaszy jaglanej, pamiętaj, aby kilkukrotnie przepłukać ją na sitku pod bieżącą wodą. Do gotowania możesz użyć zarówno wody, mleka, jak i napoju roślinnego.

Do przygotowania dwóch porcji, będziesz potrzebować: 100 g kaszy jaglanej, 400 ml wody lub mleka, odrobinę soli. Opcjonalnie: łyżka wybranego słodziku, np. erytrytolu, ksyliotlu, miodu, lub syropu klonowego.

Do garnka wlej wodę lub mleko, chwilę podgrzej. Wsyp przepłukaną kaszę. Gotuj przez około 20 minut na małym ogniu. Co jakiś czas mieszaj. Na koniec możesz ją dosłodzić. Tak przygotowaną kaszę możesz także zblendować, dzięki temu otrzymasz kremowy budyń jaglany. Gotową kaszę podawaj z jogurtem, ulubionymi owocami, orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Źródła: terazgotuje.pl, wapteka.pl

Zobacz też:

Napój mocy na wiosenne przesilenie. Wymieszaj ocet jabłkowy, miód i młode liście, które już są w każdym ogrodzie

Jest chyba w każdej lodówce, przerabiany na wiele sposób. Seniorzy powinni jeść codziennie

To prawdziwy superfood - mają mniej cholesterolu i ogrom witamin. Jaja od tej kury są najzdrowsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kasze