Reklama
Reklama

Pasta z orzechów włoskich nie wychodzi u nas z menu. Wszystko przez jeden nieoczywisty składnik

Orzechowe pasty czy kremy zwykle kojarzą się nam z daniami podawanymi na słodko. Klasyczne masło orzechowe chętnie zajadane jest z dżemem, a popularne kremy orzechowo-kakaowe to klasyka naleśników czy gofrów. Ostatnio wypróbowałam domową pastę orzechową na słono. Jest tak pyszna, że nie wychodzi z naszego domowego menu.

Pasta z orzechów włoskich to coś zupełnie nowego. Jej smak jest wyjątkowy i różni się od orzechowych kremów, które znamy ze sklepów, a to wszystko za sprawą jednego nietypowego składnika. Można ją jednak cenić nie tylko za to, jak pyszna jest, ale także za jej właściwości dla zdrowia.

Sprawdź także: Aromatyczne chutney z cukinii. To dodatki sprawiają, że pasta smakuje wyjątkowo

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Orzechy włoskie to bogate źródło cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Dodatkowo jedzenie ich uzupełnia witaminy z grupy B, witaminę A, C, E, K oraz minerały takie jak potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk.

Orzechy włoskie warto jeść ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-6 i omega-3. Składniki te pomogą obniżyć wysoki poziom cholesterolu, a tym samym ureguluje ciśnienie tętnicze krwi. Jedzenie tego rodzaju orzechów ochroni więc przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego, czyli m.in. miażdżycy, zawału, niewydolność serca.

Regularne jedzenie orzechów włoskich pozytywnie zadziała na funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu. Mogą one zredukować objawy wysokiego stresu i wyciszyć organizm. W efekcie pozwolą na unormowanie rytmu dobowego i walkę z bezsennością. Poprawią samopoczucie i zmniejszą ryzyko pojawienia się stanów lękowych i depresyjnych.

Dodatkowo orzechy włoskie wspomogą procesy myślowe. Pomogą w przyswajaniu i uczeniu się nowych rzeczy. Z tego powodu polecane są uczniom, pracownikom umysłowym czy osobom żyjących w przewlekłym stresie.

Orzechy włoskie cechują się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwbakteryjnymi i przeciwgrzybicznymi. Dzięki temu mogą one sprawdzić się jako remedium na problemy żołądkowe, szczególnie na zatrucia. Działanie przeciwzapalne może wesprzeć leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów.

Pasta z orzechów włoskich i parmezanu

Pasta z orzechów włoskich jest naprawdę wyjątkowa. Jej smak zawdzięczamy nie tylko pysznym orzechom, ale także nietypowemu składnikowi, jakim jest tarty parmezan. Ser dodaje całości ciekawego aromatu. Jest zdrowa, pyszna i idealnie sprawdza się jako dodatek do nachosów, krakersów czy nawet makaronu. Do naszego rodzinnego menu weszła na stałe.

Składniki:

  • 150 g łuskanych orzechów włoskich,
  • 1/4 szklanki startego parmezanu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 cytryny,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Do misy blendera włóż orzechy, parmezan, czosnek, sok wyciśnięty z połowy cytryny i oliwę z oliwek. Całość zmiksuj do momentu uzyskania gładkiej pasty. Jeśli będzie zbyt zbita, dodaj więcej oliwy i ponownie zblenduj.

Następnie pastę przypraw papryką, solą, pieprzem i wymieszaj. Gotową pastę z orzechów włoskich podawaj zaraz po przygotowaniu. Przechowuj ją w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 7 dni.

Źródło: terazgotuje.pl, wapteka.pl

Zobacz też:

Żadne serki czy wędliny. Teraz z menu nie wychodzi u mnie pasta do chleba z pieczonych buraków

Zapomnieliśmy o tym warzywie. Poprawia pamięć, na stłuszczoną wątrobę działa jak balsam

Codziennie piję szklankę soku z "cytryny dla ubogich". Nie łapię infekcji, mam dużo energii, wygląd skóry się poprawił

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki