Podkręca metabolizm, oczyszcza organizm. Robię jak tylko zaczyna się sezon na te owoce
Nie ma to jak owoce z własnego ogrodu. Już niebawem rozpocznie się sezon na zbieranie winogron, te najładniejsze z pewnością będą od razu zjedzone, reszta prawdopodobnie zostanie przeznaczona na przetwory. Obok dżemów, galaretek i domowych win, popularnym sposobem na przetworzenie tych słodkich owoców, jest przygotowanie octu winogronowego.
Domowe octy nadają się nie tylko do sałatki, można wykorzystać je także jako suplement diety. Jak ocet winogronowy działa na organizm, oraz co będzie potrzebne do realizacji przepisu na ten prozdrowotny specyfik? Podpowiadamy.
Z octu winogronowego można przygotowywać napój, który będzie wspierał prawidłowe trawienie, a także pomoże przyspieszyć metabolizm. Przypisuje się mu także działanie oczyszczające, wspomagające spalanie tłuszczu, oraz odchudzanie. Należy jednak pamiętać, że picie octu nie spowoduje, że waga magicznie zacznie spadać. Zadziała on tylko w połączeniu z deficytem kalorycznym oraz aktywnością fizyczną.
Ocet winogronowy ma korzystny wpływ na odporność organizmu, działa przeciwbakteryjnie i grzybobójczo, dlatego pomaga chronić organizm przed infekcjami. W jego składzie znajdują się polifenole należące do przeciwutleniaczy, które wspierają walkę ze stresem oksydacyjnym, mają działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.
W occie winogronowym znajduje się także sporo potasu, który między innymi pomaga regulować ciśnienie krwi, oraz pomaga utrzymać równowagę sodowo-potasową. Dodatkowo regularne spożywanie octu winogronowego może pomóc zbić zbyt wysoki poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Wspiera także oczyszczanie organizmu z toksyn, oraz ma korzystne działanie na pracę wątroby.
Może być także stosowany zewnętrznie na skórę, na przykład na obrzęki i stłuczenia.
Ocet winogronowy powstaje w procesie fermentacji owoców. Przygotuj: 2 kilogramy winogron, 220 g cukru, 2,5 litra wody, ocet jabłkowy, czyste i wyparzone słoiki, ręczniki papierowe i gumki recepturki.
Zacznij od umycia owoców. Następnie w garnku ugotuj wodę, dodaj cukier, mieszaj, aż się rozpuści. Pozostaw do wystygnięcia. Winogrona rozgnieć, włóż do słoików i zalej wodą z cukrem. Do każdego słoika dodaj po dwie łyżki octu jabłkowego. Na słoiki nałóż ręczniki papierowe i zabezpiecz gumką recepturką. Odstaw na mniej więcej sześć tygodni, codziennie mieszaj zawartość słoika za pomocą drewnianej łyżki. Po tym czasie przecedź ocet i przelej do czystych butelek, przechowuj w chłodnym miejscu.
Do przygotowania napoju z octu winogronowego, będziesz potrzebować jedynie: szklankę wody niegazowanej oraz jedną lub dwie łyżki octu. Opcjonalnie możesz całość dosłodzić łyżeczką miodu. Po taki napój warto sięgnąć na czczo o poranku. Wyjątkiem są osoby zmagające się z problemami żołądkowymi, takimi jak wrzody, zgaga, czy nadkwaśność, ponieważ może on dodatkowo podrażniać błonę śluzową żołądka i przełyku.
Octu winogronowego można używać jako zamiennik innych octów. Sprawdzi się w przeróżnych sałatkach, surówkach, czy dressingach. Można także wykorzystać go do marynowania mięsa, np. karkówki lub pieczeni, dzięki niemu będzie kruche i delikatne.
Źródła: zywienie.medonet.pl, smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki