Polacy pili regularnie, zanim pojawiła się herbata. Babcie leczyły tym przeziębienie i niestrawność
Niegdyś był powszechnym „lekarstwem” stosowanym w medycynie ludowej przez nasze babki. Dziś wiele osób wraca do korzeni, sięgając po naturalne metody wspierania organizmu podczas przeziębienia. Napar z lipy, bo właśnie o tym mowa, to nieco zapomniany sposób na infekcje górnych dróg układu oddechowego. W jaki sposób go pić oraz jak parzyć napar z lipy? Podpowiadamy.
Okres przejściowy pomiędzy zimą a wiosną to czas, kiedy sporo osób choruje. Co rusz można usłyszeć od rodziny czy znajomych o szalejących przeziębieniach i grypie. Jeśli dostrzeżesz u siebie lub twoich najbliższych pierwsze objawy, takie jak katar, kaszel, czy ogólne osłabienie, koniecznie przygotuj napar z lipy. W poniższym artykule podpowiemy ci, na co jeszcze pomaga ten naturalny specyfik.
Sprawdź także: Herbata najlepsza na kaszel i stany zapalne. Przy okazji ułatwia trawienie
Lipa to jedno z najpopularniejszych drzew w Polsce, jej kwiaty od lat wykorzystywane są do przygotowywania leczniczych naparów. W lipowej herbatce obecne są cenne garbniki, które działają ściągająco i zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze, olejki eteryczne, które pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, a także substancje śluzowe, wykazujące właściwości powlekające. Obecne są tu również flawonoidy, które działają antyoksydacyjnie, wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. W kwiatach lipy znajduje się także witamina PP, która ma wpływ na funkcje krwiotwórcze, wspiera układ nerwowy, łagodzi stany zapalne, a także wpływa na stan skóry. Znajdziemy tu również witaminę C, która jest naturalnym antyoksydantem, wspiera odporność, a także uszczelnia naczynia krwionośne.
Napar z lipy ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu świetnie radzi sobie z infekcjami. Polecany jest do stosowania przede wszystkim w stanach przeziębienia i grypy, może być pomocny także podczas anginy czy zapalenia oskrzeli.
Wykazuje działanie antyseptyczne, dzięki czemu odkaża i hamuje wzrost i namnażanie się bakterii, zmniejsza stany zapalne gardła. Pomaga pozbyć się kaszlu, chrypki i kataru. Napar z kwiatów lipy warto stosować, kiedy pojawi się gorączka, ponieważ ma właściwości napotne, dzięki czemu pomaga zbić wysoką temperaturę. Napój ma również właściwości uspokajające, dzięki czemu ułatwia zasypianie.
Lipową herbatkę warto mieć pod ręką także, gdy pojawią się dolegliwości trawienne, pomaga przy niestrawności i nudnościach. Ze względu na obecność garbników, może pomóc także w przypadku biegunki. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwskurczowe, dlatego może pomóc przy bólach brzucha. Ze względu na właściwości ściągające, dlatego lipowy napar może być stosowany zewnętrznie na skórę, jako tonik. Można zrobić z niego okład na powieki, gdy dopadnie cię zapalenie spojówek.
Chociaż napar z lipy dobrze wpływa na organizm, istnieją pewne przeciwwskazania do jego stosowania. Takiej herbatki nie poleca się kobietom w ciąży, tym, które karmią piersią, oraz osobom, które chorują na nerki.
Do przygotowania naparu z lipy, będziesz potrzebować jedynie suszu (zazwyczaj składającego się z lipowych kwiatów i listków) oraz gorącej wody. Łyżeczkę suszu wsyp do kubka, zalej go 200 ml wody, przykryj i odstaw do zaparzenia na około osiem minut. Gotowy napar przecedź. Możesz dodać do niej łyżeczkę miodu, domowy sok z malin lub kwiatów czarnego bzu, a także plaster cytryny. Jak pić napar z lipy? Podczas przeziębienie możesz pić go trzy razy dziennie.
Oczywiście prozdrowotny napój można zrobić także ze świeżych kwiatów i listków lipy. Najczęściej zbiera się je w czerwcu i lipcu.
Źródła: terazgotuje.pl, apteline.pl
Zobacz też:
Mięso zdrowsze i smaczniejsze od wieprzowiny. Dobre dla serca, na wzrok i odporność
Stulatkowie jedzą na śniadanie. Proste dania, które dodają energii, dbają o serce i stawy
Przyprawa, od której można się uzależnić. Idealna do makaronu, sałatek, a zwłaszcza jajecznicy