Polski superowoc, strażnik serca. Oczyszcza organizm, działa przeciwzapalnie i obniża cukier
Ten owoc nie cieszy się w naszym kraju zbyt dużą popularnością, a szkoda - dereń jadalny to naturalny sposób na wzmocnienie organizmu. Jeżeli zależy ci na lepszej odporności i zdrowiu serca, na pewno warto dodać do swojej diety ten niepozorny polski superowoc z ogromnym potencjałem.
Dereń jadalny to niewątpliwy skarb wśród rodzimych owoców. Jest mało znany, przez co niedoceniany, a to błąd, bo jego prozdrowotne właściwości zadziwiają. Niezależnie od tego, w jakiej formie go zjesz, twoje serce ci za to podziękuje.
Dereń jadalny - polski superowoc? Zdecydowanie tak właśnie jest, choć wciąż wie o tym zbyt mało osób. Owoce derenia są niewielkie i mają intensywnie czerwony kolor. Dojrzewają pod koniec lata, a na szczególną uwagę zasługuje ich smak, perfekcyjnie słodko-kwaśny, wyjątkowy.
Od setek lat był wykorzystywany w medycynie ludowej, nie bez powodu. To prawdziwy polski superfood z bogatym składem, który jest nie tylko smaczny, ale także może wspierać organizm, dlatego warto wiedzieć o nim jak najwięcej i korzystać z tego dobrodziejstwa.
Odpowiedzmy więc sobie na pytanie, czy dereń jadalny jest zdrowy? Jak najbardziej - i to pod wieloma względami.
Przede wszystkim, jego owoce są doskonałym źródłem polifenoli, co sprawia, że mają zdolności antyoksydacyjne dzięki czemu neutralizują działanie wolnych rodników w organizmie. Oznacza to, że sięgając po dereń, zmniejszasz ryzyko wielu chorób, a także spowalniasz proces starzenia.
Dereń jadalny chroni naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi, ma on także działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Ponadto dereń ma działanie moczopędne, jest więc wsparciem przy niektórych infekcjach.
Nie bez znaczenia jest także fakt, jak dobry wpływ dereń ma na wątrobę i detoksykację organizmu.
No dobrze, ale co zrobić z derenia jadalnego? Można spożywać go w różnych formach - nawet na surowo, ale najlepiej poczekać z tym, aż owoce w pełni dojrzeją, wtedy są łagodniejsze w smaku.
Najczęściej z derenia przygotowuje się różne przetwory. Pyszne soki, dżemy czy konfitury z użyciem tego owocu to prawdziwy rarytas. Latem warto spróbować orzeźwiającego kompotu. Dobrym pomysłem jest także zrobienie nalewki - dereniówki. Jej charakterystyczny, słodko-kwaśny smak jest nie do podrobienia.
Owoce derenia nadają się także do kiszenia oraz suszenia, dobrze będą smakować nawet w zestawieniu z mięsem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
To paliwo dla mózgu, a my tak rzadko jemy. Do tego chroni wzrok i dodaje energii