Reklama
Reklama

Pomaga w odchudzaniu, lepszym trawieniu i podnosi odporność. Zacznij używać nie tylko do ryb

Pieprz cytrynowy nadaje potrawom ostrego i orzeźwiającego smaku. Jest źródłem cennych przeciwutleniaczy. Jego dodatek nie tylko wzbogaci smak potraw z drobiu i ryb, ale także pomoże ci przyspieszyć przemianę materii.

Ma ostry, ale zarazem orzeźwiający smak. Pieprz cytrynowy wprowadzi do twoich dań intrygującą nutę, która zachwyci domowników. Najczęściej używany jest do ryb, jednak jego zastosowanie w kuchni jest znacznie szersze. Podpowiadamy, do czego wykorzystać pieprz cytrynowy.

Co to jest pieprz cytrynowy?

W sklepie możemy znaleźć pieprz czarny, czerwony, kolorowy, ziołowy i cytrynowy. W rzeczywistości istnieje tylko jeden gatunek pieprzu - pieprz czarny. W zależności od momentu zbioru owoców i dalszej obróbki możemy uzyskać pieprz czarny, biały i zielony. Pieprz czerwony jest zupełnie inną rośliną, a pieprz cytrynowy mieszanką przyprawową, podobnie jak ziołowy.  

Reklama

Pieprz cytrynowy to połączenie zmielonych ziaren pieprzu czarnego i suszonej skórki cytrynowej. Mieszanka ta ma ostry i zarazem orzeźwiający smak. Nie do końca wiadomo, gdzie zrodził się pomysł na takie połączenie, ale ludzie korzystali z niego już od wieków. Być może kolebką pieprzu cytrynowego były Indie znane z bogatej historii produkcji przypraw, w której zrodziły się inne popularne mieszanki jak choćby curry. 

Jakie właściwości ma pieprz cytrynowy?

Pieprz cytrynowy oprócz doskonałego smaku wykazuje cenne właściwości zdrowotne. Jest źródłem m.in. witaminy C pochodzącej ze skórki cytrynowej i piperyny znajdującej się w pieprzu czarnym. Substancje te wpływają m.in. na: 

  • poprawę trawienia tłuszczów, 
  • przyspieszenie metabolizmu, 
  • pracę wątroby, 
  • odporność organizmu,  
  • układ krążenia. 

Warto jednak pamiętać, że jest to dalej przyprawa. Szczypta dodana do potrawy nie dostarczy odpowiedniej ilości wspomnianych substancji, aby odczuć ich pozytywne działanie na organizm. Jednakże jako dodatek do dobrze zbilansowanej diety, spożywany regularnie z pewnością nie zaszkodzi, a jedynie pomoże.  

Przeczytaj także: Koreańczycy dodają do zup, mięs i kapusty. Mocniejsze od chilli, obniża poziom kortyzolu i zmniejsza stres

W sklepach znajdziesz gotowe mieszanki pieprzu cytrynowego. Warto jednak zerknąć na ich skład i wybierać produkty, które zawierają jedynie naturalne składniki. W gotowych mieszankach obok cytryny i pieprzu znajduje się często cebula, kurkuma, czosnek, pasternak, ale także sól, cukier i kwas cytrynowy. Działanie takiej mieszanki na organizm może być zgoła odmienne. Aby mieć pewność co do składu pieprzu cytrynowego, lepiej wykonać go samodzielnie w domu, co jest banalnie proste. 

Jak zrobić pieprz cytrynowy? Wystarczy świeżo zmielony pieprz wraz ze startą skórką cytryny rozłożyć cienko na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Następnie susz składniki w piekarniku rozgrzanym do 80-100 st. Celsjusza przez godzinę.  

Proporcje składników możesz dopasować do swoich preferencji. Większy dodatek cytryny sprawi, że przyprawa będzie bardziej orzeźwiająca.  

Do czego używać pieprzu cytrynowego?

Pieprz cytrynowy najczęściej stosuje się do dań rybnych i drobiowych. Można dodać go przed smażeniem lub gotowaniem w formie marynaty, w czasie obróbki cieplnej lub na sam koniec, posypując nim gotowe danie.  

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić zwykły pieprz na pieprz cytrynowy w innych daniach np. spaghetti, zapiekankach warzywnych czy risotto. Jego dodatek może miło cię zaskoczyć w zupach krem z marchwi, dyni czy pomidorów. Pieprz cytrynowy doskonale współgra z oliwą i może stać się podstawą dressingu do sałatki. Wzbogacisz nim również smak domowych wędlin, kiełbas i pasztetów. Warto eksperymentować i odkrywać nowe zestawienia smaków, które mogą dać wyśmienite rezultaty.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jest bardzo popularne, bo nie ma laktozy. Smaczne, ale trzeba z nim uważać

Te ziarna do menu powinni wprowadzić seniorzy. Pomagają lepiej trawić, nie powodują wyrzutów glukozy, dobre dla serca

Pij codziennie dwie łyżki lub dodawaj do sałatek. Przestaniesz podjadać, cholesterol będzie idealny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieprz | przyprawy