Co kurkuma robi z ciałem? Stosuj ją codziennie, efekty są spektakularne
Wśród azjatyckich przypraw, jedną z najczęściej używanych zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej, jest kurkuma. Ten pomarańczowo-żółty korzeń ma mnóstwo właściwości, które genialnie wpływają na organizm. Podpowiadamy ci, w jaki sposób najprościej włączyć ją do codziennej rutyny. Okazuje się, że skutki picia herbaty z kurkumy mogą cię pozytywnie zaskoczyć. Dowiedz się, jakich efektów możesz się spodziewać.
Kurkuma to przyprawa, której aromat nie jest nam oczywiście znajomy. Pomimo tego warto się do niej przekonać. Okazuje się, że ten cenny proszek pochodzący głównie z Indii może mieć niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.
Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina, czyli cenny polifenol, który odpowiada za charakterystyczny żółty kolor przyprawy. To właśnie on wykazuje silne działanie przeciwutleniające, dzięki któremu kurkuma jest tak korzystna dla naszego zdrowia. Jego właściwości zatrzymują działanie szkodliwych wolnych rodników, a przez to spowalniają proces starzenia się w naszym organizmie oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.
Oprócz kurkuminy w składzie kurkumy znajdziemy również ważne witaminy, minerały, a nawet błonnik. Zawiera m.in. witaminy z grupy B oraz witaminy E i K, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i sód. Dzięki temu przyprawa działa przeciwzapalnie, wspomaga działanie układu odpornościowego, a nawet poprawia funkcjonowanie mózgu i wspiera pracę serca. Kurkuma może również pomóc w regulacji glukozy we krwi, przez co polecana jest osobom cierpiącym na cukrzycę.
Kurkuma polecana jest również w przypadku problemów z układem pokarmowym. Zawarta w niej kurkumina może stymulować wydzielanie żółci, jednocześnie wspierając procesy trawienne. Dodatkowo działa przeciwbakteryjnie, przez co pomoże nam utrzymać mikroflorę jelitową w odpowiedniej równowadze.
Zobacz także: Wypijam szklankę dziennie. Talia robi się jak u osy, pamięć mam lepszą
Jednym z najprostszych sposobów na włączenie kurkumy do swojej diety, jest przygotowanie naparu z jej dodatkiem. Przez to, że doskonale komponuje się z cytryną, latem może stanowić rewelacyjny napój na upały. Herbatę można podawać na zimno z kostkami lodu.
W wersji na ciepło stanowić będzie rozgrzewający napar o właściwościach przeciwbakteryjnych i wzmacniających nasza odporność. Do jego przygotowania będziemy potrzebować:
- 2 łyżeczki kurkumy w proszku lub 2 cm świeżej kurkumy,
- 3 szklanki wody,
- 2 goździki,
- pół łyżeczki mielonego kardamonu,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- plasterek świeżego imbiru,
- szczyptę pieprzu.
Wszystkie przyprawy umieszczamy w małym garnuszku. Imbir i kurkumę, jeśli jest świeża, trzemy na tarce o drobnych oczkach. Zalewamy je wodą i gotujemy na małym ogniu od 8 do 10 minut. Następnie przelewamy bezpośrednio do szklanek lub do dzbanka. Możemy pić napar na gorąco lub na zimno. Jeśli przeszkadza nam jego intensywny smak, możemy dodać odrobinę miodu lub cukru, aby go złagodzić.
Placuszek jak od babuni. Znani youtuberzy zrobili placki ziemniaczane
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia
Słodkości na początek zimy. Jak zrobić urocze ciasteczka bałwanki?