Reklama
Reklama

Popularny owoc wpływa na działanie leków. Jest szansa, że będziemy mogli go jeść, nawet gdy chorujemy

Grejpfrut to owoc znany z bogatej wartości odżywczej. Mimo niewielkiej kaloryczności dostarcza dużo witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Choć jest zdrowy, to nie wszyscy mogą go spożywać. Cytrus wpływa na działanie leków, dlatego dla niektórych jest niebezpieczny. Naukowcy odkryli jednak, co zrobić, żeby owoc mogli jeść wszyscy.

Grejpfrut jest niskokalorycznym owocem, który zawiera ok. 104 kcal. Często używa się go w dietetycznych przepisach, bo pomimo małej liczby kalorii, dostarcza organizmowi mnóstwa składników odżywczych. Jest źródłem witamin A, C, E, PP i tych z grupy B oraz minerałów, w tym wapnia, żelaza, fosforu, cynku, magnezu, manganu, fluoru i potasu. Co ciekawe, zjedzenie jednego owocu zaspokaja dzienną potrzebę na witaminę C i 1/3 zapotrzebowania na witaminę A. Grejpfrut to również skarbnica antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Choć cytrus ma wiele prozdrowotnych właściwości, to dla wielu osób jest szkodliwy. Wszystko przez to, że wchodzi w interakcję z lekarstwami.

Z jakimi lekami nie wolno łączyć grejpfruta?

Grejpfrut zawiera furanokumarynę, która działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Niestety ten związek chemiczny hamuje również metabolizowanie leków. W związku z tym dochodzi do zablokowania enzymu odpowiedzialnego za rozkład lekarstwa we krwi - działanie lekarstwa mocno się osłabi, bo jego stężenie będzie zbyt niskie. Z drugiej strony cytrus może też wpłynąć na metabolizowanie medykamentów w wątrobie i jelicie cienkim, zwiększając dawkę preparatu we krwi (nawet dziesięciokrotnie). To oznacza, że lek znacznie wzmocni ich działanie - może dojść do przedawkowania i zatrucia organizmu. 

W związku z dużym wpływem grejpfruta na farmakoterapię lekarze sugerują, aby powstrzymać się od jedzenia tego owocu lub picia soku z niego. Z jakimi lekami nie wolno łączyć grejpfruta? Lista jest naprawdę długa i obejmuje ponad 100 specyfików. Owoc wchodzi w interakcję z antybiotykami, syropami na kaszel zawierającymi dekstrometorfan, lekami przeciwbólowymi zawierającymi fentanyl i oksykodon, opioidami, lekami przeciwzakrzepowymi, immunosupresyjnymi, przeciwalergicznymi, antynowotworowymi, tabletkami antykoncepcyjnymi, specyfikami regulującymi pracę serca, obniżającymi ciśnienie i poziom cholesterolu oraz lekami stosowanymi przy chorobach psychicznych i chorobach dróg moczowych.

Grejpfrut przyjazny dla leków

Przełomowe może okazać się nowe odkrycie naukowców, którzy badali syntezę furanokumaryny w cytrusach. Wyniki ich prac, opublikowane w czasopiśmie "New Phytologist", wskazują informacje genetyczne dotyczące produkcji problematycznego związku chemicznego w owocach. 

Badania ujawniają różnice genetyczne pomiędzy owocami cytrusowymi produkującymi furanokumaryny (grejpfruty i pomelo) a owocami, które ich nie wytwarzają (mandarynki i pomarańcze). Okazuje się, że powstawanie furanokumaryn w cytrusach jest zależne od integralności pojedynczego genu w klastrze wielu genów, który koduje enzymy z rodziny dioksygenaz zależnych od 2-oksoglutaranu. 

Ta analiza naukowców wskazuje, dlaczego niektóre gatunki cytrusów wytwarzają furanokumaryny i w jaki sposób można byłoby powstrzymać proces ich powstawania. Jak twierdzi współautor badania, dr Yoram Eyal z Volcani Center w Izrealu, nowe obserwacje zespołu badawczego mogą posłużyć do wyhodowania grejpfrutów pozbawionych furanokumaryn. Nowe owoce nie wpływałyby już na działanie leków i byłyby całkowicie bezpieczne dla zdrowia.

Źródło: terazgotuje.pl, phys.org

Zobacz też:

Niesłusznie omijamy w sklepie. Ma mnóstwa białka, wapnia i dobrych tłuszczy, dobrze działa na krążenie

Niedoceniana, bo mało znana. Chroni wątrobę, serce i kości dla seniorów powinna być obowiązkowa

Zapominamy o tej kaszy. Wzmacnia odporność, kontroluje poziom cukru i dobrze działa na serce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | zdrowie