Potrawy świąteczne, które można mrozić. Zrób teraz, oszczędzisz dużo czasu
Święta to wiele radości, ale także mnóstwo pracy. Wie o tym dobrze każdy, kto organizował u siebie wigilijne spotkanie. Co zrobić, żeby zyskać nieco więcej czasu i spokoju podczas tych dni? To proste - sprawdź, które potrawy można przygotować wcześniej i zamrozić.
Organizacja świąt Bożego Narodzenia wielu osobom sprawia mnóstwo radości, jednak jasne jest, że wymaga to także wiele pracy. Wtedy do świątecznych przygotowań mogą wkraść się stres i nerwy, ale możesz przecież tego uniknąć. Jak? To bardzo proste.
Wiele czasochłonnych wigilijnych potraw możesz przygotować wcześniej i zamrozić. Dzięki temu święta będą znacznie spokojniejsze i przyjemniejsze. Jeśli raz skorzystasz z tej porady, prawdopodobnie zawsze będziesz już tak robić.
Zastanawiasz się nad tym, jakie potrawy świąteczne można mrozić? Okazuje się, że jest ich naprawdę sporo – zdziwisz się, jak bardzo możesz oszczędzić czas, gdy przygotujesz je wcześniej. Pierogi, uszka, bigos, wędlina, pasztet, pierniczki czy masa makowa – wszystko to możesz przygotować nawet kilka tygodni przed Wigilią.
Pierogi oraz uszka do barszczu są przepyszne, ale ich przygotowanie zajmuje sporo czasu. Trudno jednak z nich zrezygnować - to zdecydowanie element obowiązkowy wigilijnego stołu. Pierogi i uszka można mrozić surowe – tak robi wiele osób. Bez obaw można mrozić je także już po ugotowaniu, co pozwoli na jeszcze większą oszczędność czasu podczas świąt. Co jest najważniejsze, gdy chcesz mrozić ugotowane pierogi? Przede wszystkim pamiętaj, żeby były one całkowicie wystudzone. Gdy je osuszysz, delikatnie przełóż je do worków na mrożonki ze szczelnym zamknięciem. Podobnie zrób z uszkami do barszczu.
Bigos także przed mrożeniem powinien być całkowicie ostudzony. Możesz mrozić go w plastikowych pojemnikach, woreczkach strunowych, a nawet w szklanych słoikach. W tym ostatnim przypadku pamiętaj jednak, aby napełnić słoik jedynie do ¾ jego wysokości - pozwoli to uniknąć pęknięcia.
Bez obaw mrozić możesz także masę makową - pod warunkiem, że nie zawiera ona jajek lub mąki. Czysta masa makowa z bakaliami spokojnie może poczekać na święta w zamrażarce, zapakowana do plastikowego pojemnika z pokrywką lub szczelnie zamykanego woreczka.
Źródło: Terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jak pozbyć się mulistego smaku karpia? Jest na to prosty sposób
Nie płać 10 zł za kostkę. Pyszne masło możesz zrobić w domu, wystarczy jeden składnik
Najlepsze mięso na świąteczny obiad. Jest zdrowsze i ma mniej tłuszczu niż schab