Powstaje z biblijnego drzewa, zapobiega osteoporozie, obniża cholesterol. Doskonały do ciast i dla alergików
Choć o kakao słyszeli wszyscy, to karob - jego najczęstszy zamiennik - dla wielu pozostaje tajemniczym produktem na sklepowej półce. Tymczasem brązowy proszek wpływa świetnie na serce, jelita, kości i odporność. W kuchni również znajdzie wiele ciekawych zastosowań. Przekonaj się, dlaczego warto włączyć go do diety.
Pierwsze wzmianki o karobie można znaleźć w Piśmie Świętym, dlatego drzewo karobowe nazywa się biblijnym. Roślina wykazuje szereg właściwości, które mogą korzystnie wpłynąć na zdrowie. Co to jest karob i dlaczego porównuje się go do kakao?
Karob to gatunek drzewa, który występuje dziko i na uprawach w rejonie śródziemnomorskim, Indiach i Australii. Roślina wytwarza charakterystyczne strąki z jadalnym, miękkim miąższem i nasionami. Twarde nasiona drzewa karobowego mieli się na jasnobrązowy proszek, nazywany też mączką chleba świętojańskiego.
Karob uznaje się za najlepszy zamiennik kakao, szczególnie dla osób, które są na niego uczulone. Drzewo karobowe nie jest tak podatne na infekcje jak kakaowiec, a jego uprawa nie jest bardzo wymagająca. Co więcej, proszek ma słodki smak, podczas gdy kakao jest gorzkie. Pozyskiwanie nasion karobu jest bardziej opłacalne niż kakao.
Z karobu, oprócz słodkiego proszku o czekoladowym zapachu, wytwarza się także gumę karbową (biało-żółty zagęstnik pod oznaczeniem E410) oraz melasę karbową (substytut miodu, syropów i polew).
Choć mączka chleba świętojańskiego przypomina w smaku słodkie kakao, to warto skupić się przede wszystkim na jego wpływie na zdrowie. Jakie właściwości ma karob? Uzupełni niedobory witamin i minerałów, których w składzie posiada całkiem sporo. Można w nim znaleźć m.in. magnez, wapń, potas, żelazo, sód, fosfor, bar, selen, nikiel i mangan. Dostarcza również sporo witamin: A, C, D, E i tych z grupy B.
100 gramów karobu to ok. 280 kcal (jest mniej kaloryczny niż kakao). Wśród wartości odżywczych wymienić można m.in. białko, kwasy tłuszczowe, węglowodany, błonnik pokarmowy i antyoksydanty. Jasnobrązowy proszek wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwutleniające, czyli opóźnia procesy starzenia się tkanek i chroni przed chorobami cywilizacyjnymi (jak nowotwory i miażdżyca). Pomaga zwalczyć przeziębienia i infekcje dróg oddechowych, zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy oraz anemii, obniża poziom cholesterolu we krwi. Bardzo korzystnie wpływa także na układ trawienny - działa przeciwbiegunkowo, poprawia trawienie i pracę jelit, zapobiega uciążliwym zaparciom.
Karob to produkt hipoalergiczny, więc mogą go bez obaw jeść alergicy, uczuleni na ziarna kakowca. Jest też bezpieczny dla małych dzieci, seniorów oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią. Dodatkowo karob to wspaniały produkt dla osób chorujących na celiakię - nie zawiera glutenu.
Karob występuje w formie proszku, a zapachem i smakiem przypomina słodkie kakao. Można go znaleźć na półkach ze zdrową żywnością. Choć najczęściej jest wykorzystywany jako alternatywa dla kakao, ma zdecydowanie więcej zastosowań w kuchni.
Mączkę chleba świętojańskiego warto użyć jako zagęszczacz. To rewelacyjny zamiennik jajek w słodkich i słonych wypiekach lub dodatek do sosów, który poprawi ich zbyt rzadką konsystencję. Karob dodany do ciasta zmienia jego smak, ale też nadaje piękny, ciemny kolor, zupełnie jak kakao.
Palone nasiona drzewa karobowego można również wykorzystać jako kawę. Dobrze wiedzieć, że w składzie tych ziaren nie ma kofeiny, dlatego napój będzie idealny dla osób, które nie mogą jej przyjmować. Zmielone ziarna warto dodać też do koktajli, aby przemycić witaminy i minerały w diecie.
Kakao z karobu - przepis krok po kroku
Składniki:
- łyżka karobu,
- szklanka mleka lub napoju roślinnego,
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Sposób wykonania:
- Na palnik ustaw garnuszek z mlekiem i zacznij podgrzewać. Dodaj karob i mieszaj, żeby nie było żadnych grudek. Podgrzewaj.
- Po całkowitym rozmieszaniu napoju wlej ekstrakt waniliowy. Przemieszaj i podgrzej napój do średniej temperatury (żeby był ciepły, ale nie wrzący).
- Przelej do kubka, dodaj miód i ponownie przemieszaj, do rozpuszczenia. Wypij.
Źródło: terazgotuje.pl, biozdrowy.pl
Zobacz też:
Kawa z tym dodatkiem pomaga walczyć z wysoką wagą. Przy okazji łagodzi bóle głowy
W kuchni stosuję olej z najzdrowszej przyprawy. Koi nerwy, poprawia trawienie i wzmacnia odporność
Znalazła się na liście śmieciowego jedzenia. Tymczasem to najpopularniejsze polskie śniadanie