Reklama
Reklama

Rzadko jemy, a uważane są za zdrowsze od kurzych. Mają dużo żelaza, przyspieszają metabolizm i dbają o kości

Jajka przepiórcze dosyć rzadko pojawiają się na naszych talerzach. Nic dziwnego, nie są tak łatwo dostępne, jak kurze, a w dodatku przez niewielki rozmiar, trudniej się nimi najeść. Są jednak bardzo zdrowe, dlatego warto znaleźć dla nich miejsce w jadłospisie. Sprawdź, jakie mają właściwości, oraz jak wykorzystać jajka przepiórcze w kuchni.

Cętkowane, malutkie jajka przepiórcze dosyć rzadko lądują w naszych koszykach podczas zakupów. A szkoda, ponieważ mają wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Czi wiesz jednak, ile dziennie można zjeść jajek przepiórczych, oraz w jakich daniach sprawdzają się najlepiej? Podpowiadamy.  

Małe jajko o wielkiej mocy  

Jajka przepiórcze najczęściej mają beżową lub szarawą skorupkę w charakterystyczne brązowo-czarne cętki. Mają nieco intensywniejszy smak niż klasyczne jajka, niektórzy wyczuwają w nich nieco pikantne nuty. W jajkach przepiórczych jest większy stosunek żółtka do białka niż w kurzych. Przepiórki są znacznie mniejsze niż kury, przeważnie dorastają do 20 cm i mają ok. 200 g wagi, natomiast kury mają przeciętnie ok. 30-50 cm wysokości i 1,2 do 3 kg wagi.   

Reklama

Ile kosztują jajka przepiórcze? Ceny będą wahać się w zależności od sklepu, jednak przeważnie za 18 sztuk trzeba zapłacić ok. 11-12 zł. Warto mieć jednak na uwadzę, że jedno jajko kurze to w przeliczeniu 4-6 jaj przepiórczych. 

Zastanawiasz się, ile dziennie można zjeść jaj przepiórczych? Osoby, które nie borykają się z dolegliwościami zdrowotnymi, mogą zjeść od 5 do nawet 12 jajek przepiórczych w ciągu dnia. Jednak przeważnie nie zaleca się, aby spożywać więcej niż 6.  

Sprawdź także: Chrupiąca przekąska, która redukuje stres. Oczyszcza jelita, dba o serce i pomaga lepiej spać

Jakie właściwości mają jajka przepiórcze? 

Podobnie jak jajka kurze, jaja przepiórcze zawierają białko, które jest podstawową substancją budulcową organizmu. Wspiera prawidłową pracę mięśni, a także kondycję skóry, włosów i paznokci. Dietetycy zachęcają, aby dbać o odpowiednią podaż białka w diecie, ponieważ świetnie wpływa na sytość posiłków. Jak podaje Angelika Nęcka z portalu zdrowie.interia.pl: "Zawierają większe ilości aminokwasów, w tym tych niezbędnych dla organizmu, a jednocześnie cechują się niższą zawartością tłuszczu."  

W jajkach przepiórczych znajduje się więcej żelaza niż w jajkach kurzych. Odpowiednia ilość żelaza w diecie zapobiega anemii, wpływa na odporność i pracę układu nerwowego. Jajka przepiórek mają natomiast więcej cholesterolu. Warto dodać, że włączenie do jadłospisu jajek przepiórczych możemy obniżyć poziom "złego" cholesterolu, podnieść stężenie "dobrego" cholesterolu we krwi, a także pozytywnie wpłynąć na serca i stan naczyń krwionośnych.  

Natomiast jajka kurze wypadają lepiej pod względem zawartości witaminy D, która dba o odporność, mocne kości i zęby, oraz choliny, która jest ważna dla pracy układu nerwowego i wątroby. Jednak substancje te również można znaleźć w jajach przepiórczych. Obecne są tu również: 

  • wapń i fosfor, które wzmacniają kości i zęby, co przyczynia się do mniejszego ryzyka próchnicy i osteoporozy,  
  • potas, który reguluje ciśnienie krwi oraz gospodarkę wodno-elektrolitową,  
  • magnez, wspierający pracę mózgu, serca, mięśni i kości,  
  • witaminy z grupy B, mają korzystny wpływ na pracę układu krążenia, nerwowego, mięśniowego, oraz wiele procesów metabolicznych zachodzących w organizmie, 
  • witamina A, ma działanie przeciwutleniające, wspiera zdrowie oczu.  

Jajka przepiórcze są tu również źródłem antyoksydantów, które wspierają neutralizowanie szkodliwego działania wolnych rodników, a także wykazują właściowści przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe. Ponadto mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy we krwi, dzięki czemu będą odpowiednie dla cukrzyków i osób z insulinoopornością. Jajka te są również wartościowym produktem na diecie odchudzającej, w 100 g mają ok. 158 kcal, oraz mają działanie przyspieszające metabolizm. 

Jak wykorzystać jajka przepiórcze w kuchni? 

Jajka przepiórcze mogą posłużyć ci jako zamiennik jaj kurzych. Jednak ze względu na mały rozmiar, wypadają mniej korzystnie cenowo. Warto jednak raz na jakiś czas się na nie zdecydować. Możesz podać je na kanapkach, na przykład tych z chleba razowego z dodatkiem awokado i pomidorów.  

Świetnie sprawdzą się w daniach, w których liczy się estetyka. Możesz na przykład wykorzystać je do imprezowych sałatek, koreczków, czy przekąsek. Będą świetnie prezentować się na stole. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do żurku.  

Źródła: terazgotuje.pl, żywienie.medonet.pl 

Zobacz też:

W jadłospisie osób starszych powinna być obowiązkowa. Ma zbawienny wpływ na oczy, stawy i jelita

Niedoceniany kuzyn karpia to jedna z najzdrowszych ryb na świecie. Nietłusta, z dużą ilością białka

Turcy uwielbiają tę szkarłatną przyprawę, my raczej omijamy. Dla wątroby jest jak miód, pomaga trawić i obniżyć cukier

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jaja