Reklama
Reklama

Przekąska do podjadania, gdy jesteś na diecie. Ma dużo białka i dba o tarczycę

Suszona wieprzowina to produkt, który cieszy się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych. Niestety nie gości on zbyt często w polskich kuchniach, ale trend ten zaczyna się powoli zmieniać. Jak zrobić suszoną wieprzowinę w domu? Poznaj sprawdzony przepis krok po kroku.

Suszona wieprzowina to idealny przysmak nie tylko dla fanów mięsa. Mogą sięgać po nią także osoby szukające zdrowszej alternatywy dla słonych przekąsek. Jej atutem jest nie tylko atrakcyjny smak i wyjątkowy aromat, ale również wysoka zawartość substancji odżywczych oraz mnogość zastosowań w kuchni. Do czego używać suszoną wieprzowinę i jak przygotować ją krok po kroku? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule! 

Suszona wieprzowina - wartości odżywcze  

Co kryje w sobie suszona wieprzowina? Wartości odżywcze tego składnika są bardzo liczne. Przede wszystkim jest on obfitym źródłem pełnowartościowego białka, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Nie brakuje w nim również witamin i minerałów, które usprawniają szereg procesów zachodzących w ludzkim ciele. Na długiej liście znajdują się m.in. witaminy z grupy B oraz wapń, cynk, selen i żelazo. 

Reklama

Wieprzowina - korzyści zdrowotne 

Jakie działanie na organizm wykazuje suszona wieprzowina? Korzyści zdrowotne tego produktu to oczywiście zasługa zawartych w nim substancji. Stanowi on doskonały wybór dla osób aktywnych fizycznie, a to wszystko za sprawą białka, które sprzyja budowaniu masy mięśniowej. Obecne w nim witaminy z grupy B poprawiają pracę układu nerwowego i przeciwdziałają anemii, natomiast selen wspomaga funkcjonowanie gruczołu tarczowego. Co więcej, specjał ten zapewnia długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu skutecznie chroni przed nagłymi napadami głodu.  

Czy suszona wieprzowina tuczy?  

Czy suszona wieprzowina tuczy? Jeśli chodzi o jej wartość energetyczną, wynosi ona ok. 200-400 kcal na 100 g, w zależności od sposobu przygotowania. Wiele osób uważa ją za wysokokaloryczną, ale zdecydowanie nie warto z niej rezygnować, choćby ze względu na wysoki indeks sytości. Mięso w tym wydaniu może z powodzeniem zastąpić wysokoprzetworzone przekąski, dlatego sprawdza się nawet na diecie odchudzającej.  

Jak zrobić suszoną wieprzowinę w domu? Przepis krok po kroku 

Aby przyrządzić smaczną wieprzowinę we własnej kuchni, poza mięsem musisz zaopatrzyć się w sowitą ilość soli, rozmaryn, tymianek, kolendrę, pieprz oraz liście laurowe. Realizację przepisu rozpocznij od opłukania wieprzowiny i osuszenia jej ręcznikiem papierowym. Po wykonaniu tej czynności usuń z niej nadmiar tłuszczu i natrzyj wybranymi przyprawami. Przełóż ją do pojemnika, pamiętając o jednej ważnej zasadzie - powinna być ona pokryta z każdej strony solą. 

Wstaw naczynie do lodówki i przechowuj je w warunkach chłodniczych przez dwa dni, co jakiś czas obracając jego zawartość. Po upływie tego czasu ponownie opłucz mięso pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Natrzyj je mieszanką tych samych przypraw, pomijając sól. Na koniec owiń je gazą, obwiąż sznurkiem i trzymaj w lodówce przez 14 dni, regularnie je obracając. 

Innym sposobem na przyrządzenie suszonej wieprzowiny jest umieszczenie jej w suszarce do grzybów lub piekarniku. Najpierw należy wstawić ją na dwie doby do lodówki, a następnie pokroić na kawałki, np. w paski o grubości pół centymetra. Jeśli planujesz skorzystać z pierwszej opcji, susz mięso do momentu, aż będzie się przełamywać. W przypadku drugiego rozwiązania obróbka termiczna powinna trwać co najmniej kilka godzin (60 stopni, funkcja termoobiegu).  

Sprawdź także: Energetyczna przekąska pełna witamin. Wspiera pracę jelit, chroni serce i wątrobę

Do czego używać suszoną wieprzowinę?  

Zastanawiasz się, do czego używać suszoną wieprzowinę? Jej zastosowanie w kuchni jest dość szerokie. Większość osób spożywa ją solo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać ją do innych potraw, np. zapiekanek, makaronów, tostów czy sałatek. Można również oprószyć ją przyprawami i podawać z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami. Inną możliwością jest zaserwowanie jej w formie przekąski, w towarzystwie różnych dipów. Niektórzy chętnie łączą ją z innymi rodzajami mięsa, zwłaszcza z wołowiną. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, dzięki którym wdrożysz ją do swoich posiłków. 

Sałatka  

Trudno jest znaleźć bardziej uniwersalne danie niż sałatka. Można uwzględnić w niej niemal wszystkie składniki, w tym kawałki suszonej wieprzowiny. Po jakie inne komponenty warto sięgnąć? Świetnie sprawdzą się tutaj mieszanki sałat, awokado, cukinia, pomidory, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek, sezam oraz mango. 

Umyj i osusz cukinię, a następnie pokrój ją w plasterki, skrop oliwą z oliwek, oprósz ziołami prowansalskimi i podsmaż na patelni grillowej. Podziel mango, awokado oraz pomidory na mniejsze kawałki i przełóż je wraz z cukinią do salaterki z sałatą. Polej całość oliwą z oliwek i posyp sezamem - możesz wcześniej uprażyć go na suchej patelni.  

Makaron 

Do czego używać suszoną wieprzowinę, jeśli nie do sałatek? Chociażby do makaronów. Wystarczy przyrządzić je na bazie kilku podstawowych produktów, w tym czosnku, pomidorków koktajlowych, oliwy z oliwek oraz ulubionych przypraw, np. tymianku.  

Ugotuj makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. W międzyczasie podsmaż na oliwie pokrojony w plastry czosnek wraz z tymiankiem. Po upływie kilku minut dorzuć kawałki wieprzowiny oraz ugotowany makaron - kontynuuj obróbkę termiczną jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając zawartość patelni. Przed podaniem polej danie dodatkową porcją oliwy.  

Zapiekanki  

Przygotowanie zapiekanek to idealny sposób na wykorzystanie warzyw, serów oraz mięs zalegających ci w lodówce. Jeśli zależy ci na wyczarowaniu sycącego i aromatycznego przysmaku, możesz sięgnąć po pieczarki, ser żółty oraz przecier pomidorowy. Ponadto przyda ci się kawałek schabu lub kurczaka, masło klarowane, bagietka oraz różnorodne przyprawy, np. bazylia, oregano, chili, sól oraz słodka papryka. 

Pierwszym krokiem w realizacji przepisu jest pokrojenie, doprawienie i usmażenie surowego mięsa. Przekrój bagietkę wzdłuż, posmaruj każdą połówkę przecierem pomiarowym, a następnie ułóż kolejno wszystkie składniki - jeśli chodzi o suszoną wieprzowinę, warto ją wcześniej posiekać. Wstaw zapiekanki do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 30 minut. Gotową zapiekankę polej dobrej jakości ketchupem. Smacznego.

Źródła: terazgtouje.pl 

Zobacz też:

Zdrowszy od oleju i oliwy z oliwek. W lodówce mam na okrągło, robię ze starego przepisu dziadka

Błonnik, żelazo, białko. Jedz, gdy masz wysoki cukier, kłopoty z jelitami i odchudzasz się

Francuzi uwielbiają, my podchodzimy z rezerwą. Jest delikatny, wyrazisty i ma dużo białka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki