Reklama
Reklama

Przepyszny polski owoc. Rzadko jemy, a mają dużo witaminy C, dobrze działają na serce i skórę

Soczysta, słodka gruszka – kiedy ostatnio po nią sięgnąłeś? Czy wiesz, że to nie tylko niesamowity przysmak, ale także prawdziwa bomba witaminowa, którą warto uwzględnić w codziennej diecie? Sprawdź, dlaczego warto jeść gruszki i jak możesz wykorzystać je w kuchni na co dzień.

Kiedy szukamy owoców w sklepie czy na targu, rzadko to właśnie gruszki są pierwszym wyborem. A szkoda, ponieważ te owoce są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Doskonale znane już w starożytności, zachwycające słodkim smakiem i wspaniałymi właściwościami odżywczymi. Gdy dowiesz się, jak wiele korzyści dla zdrowia ma ich spożywanie, na pewno od razu pójdziesz do sklepu i tym razem wybierzesz właśnie gruszki.

Dlaczego warto jeść gruszki?

Gruszki są niskokaloryczne, składają się głównie z wody, doskonale sprawdzają się więc w przypadku osób chcących zadbać o swoją wagę. Są nie tylko pyszne, ale także mają ogrom właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim jest to źródło błonnika pokarmowego – ten z kolei wspiera układ trawienny i zapobiega zaparciom, reguluje rytm wypróżnień. Dzięki jego zawartości owoc ten pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Jest odpowiednia dla cukrzyków, wspiera łagodzenie dolegliwości skórnych.

Gruszka ma mnóstwo odmian, takich jak m.in. Anjou, Comice, Forelle czy Concorde. Jednak, niezależnie od tego, po którą z nich sięgniesz, wszystkie gruszki są bardzo zdrowym wyborem. Ważne jest to, że najwięcej właściwości odżywczych znajduje się w skórce i tuż pod nią - dlatego właśnie zaleca się przede wszystkim jedzenie gruszek ze skórką. 

Jakie witaminy mają gruszki?

Gruszki to również bogate źródło antyoksydantów. Zawarta w nich witamina C wspomaga produkcję kolagenu, a także wzmacnia układ odpornościowy i pomaga organizmowi w walce z chorobami. Są również źródłem witaminy K biorącej udział w procesie prawidłowego krzepnięcia krwi. Gruszka zawiera też witaminy z grupy B.

Regularne spożywanie gruszek dostarcza także minerałów istotnych dla zdrowia kości, takich jak magnez, mangan i bor. 

Gruszki w kuchni – zastosowanie

W kuchni gruszki mają wiele zastosowań. Można jeść je po prostu na surowo, jako słodki dodatek do sałatek, koktajli czy jako pyszną przekąskę między posiłkami. Chętnie są stosowane także jako składnik dla urozmaicenia owsianek.  

Bardzo często są używane również przy przygotowywaniu różnych ciast i deserów, również jako element dodający słodyczy i wilgoci do pieczywa.  

Grillowanie i pieczenie gruszek to także bardzo dobry pomysł, ponieważ uwydatnia naturalną słodkość owoców, co z kolei doskonale pasuje do mięs i serów. Nie każdy wie, że gruszki idealnie nadają się do kiszenia

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czerwony owoc na wysoki cukier i ciśnienie. Działa jak miód na serce seniorów

Stosuj zamiast cukru lub słodzików. Ma mało kalorii, zmniejsza apetyt

Zdrowy napój na odchudzanie, ma tylko trzy składniki. Pij codziennie, metabolizm przyspieszy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: gruszki