Reklama
Reklama

Przewyższają siemię lniane. Dzięki tym nasionom nie podjadasz i szybciej tracisz kilogramy

Choć nasiona babki płesznik są niewielkie, mogą usprawnić funkcjonowanie organizmu. Składniki odżywcze w nich zawarte wpływają korzystnie między innymi na pracę układu trawiennego czy odpornościowego. Nasiona warto wykorzystać w swojej kuchni, na przykład do zrobienia pysznego chleba.

Mają niewielki rozmiar, brązową łupinę i pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego. Nasiona babki płesznik, zwane też "pchlim ziarnem", są źródłem wielu wartości odżywczych. Dowiedz się, jakie są właściwości babki płesznik i odkryj, jak wykorzystać ją w kuchni.

Nasiona babki płesznik lepsze od siemienia

Każdy wie, że siemię lniane to superfood, czyli produkt, który dostarcza mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z tego, że nasiona babki płesznik również mają całą masę substancji korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Ziarna często są ze sobą porównywane, właśnie ze względu na zbliżone właściwości.

100 gramów babki płesznik to ok. 85 kalorii. Do najważniejszych mikroelementów, które znajdują się w nasionach, należy błonnik pokarmowy. W 100 gramach siemienia jest go 27 gramów, a w tej samej porcji babki - aż 68 gramów. Właśnie dlatego niektórzy uważają, że babka jest nawet lepsza od siemienia.

Kiedy warto jeść babkę płesznik? Stosuje się ją, aby poprawić pracę układu pokarmowego. Nasiona wspierają procesy trawienne i poprawiają perystaltykę jelit, przez co zapobiegają zaparciom. Działają osłonowo, dlatego są polecane w diecie osób chorujących na wrzody, nadkwasotę czy refluks. Do jadłospisu mogą dołączyć je też osoby będące na diecie - świetnie przyspiesza przemianę materii, zapewnia sytość i ogranicza wchłanianie tłuszczów

Do właściwości babki płesznik zalicza się też wzmacnianie odporności. Szczególnie jesienią i zimą - w sezonie grypowym - pomoże zwalczyć wirusy i uporać się z kaszlem. Małe nasionka odżywiają skórę, działają przeciwzapalnie i kojąco.

Zrób chleb albo koktajl z babki płesznik

Jak jeść nasiona babki płesznik? Możesz z nich zrobić kleik - wystarczy, że połączysz dwie łyżki ziaren z ciepłą wodą. Po 15 minutach będzie gotowy. Pamiętaj, że przy takiej kuracji, która usprawni działanie jelit i wzmocni twoją odporność, musisz pić odpowiednią ilość wody, czyli co najmniej osiem szklanek. Inny sposób to po prostu dorzucenie ich do zajadanych potraw. Możesz wsypać je do koktajlu, albo dodać do wypieków. Poznaj proste przepisy, które podpowiedzą, jak stosować babkę płesznik w kuchni.

Chleb zmieniający życie

Składniki:

  • 135 g ziaren słonecznika, 
  • 145 g płatków owsianych, 
  • 90 g siemienia lnianego, 
  • 40 g nasion babki płesznik, 
  • łyżeczka soli, 
  • łyżka miodu, 
  • 3 łyżki masła klarowanego, 
  • 350 ml wody.

Wykonanie:Wszystkie nasiona oraz orzechy umieść w misce, wsyp sól i wymieszaj. Do drugiej miski wlej wodę, dołóż masło klarowane i miód. Połącz składniki, dodaj do ziaren. Dokładnie wymieszaj masę. Przełóż ją do silikonowej keksówki wysmarowanej masłem. Uklep łyżką, zawiń folią i odstaw na dwie godziny. Po tym czasie piecz w 180 stopniach przez 20 minut, następnie wyjmij chleb, ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez kolejne 30 do 40 minut.


Koktajl z babką płesznik
Składniki:

  • 130 g mrożonych owoców (truskawek, malin, borówek),
  • mały banan,
  • 150 g jogurtu wysokobiałkowego,
  • 2 łyżeczki nasion babki płesznik,
  • ewentualnie łyżeczka miodu,
  • ewentualnie napój roślinny lub mleko (do rozrzedzenia koktajlu).

Wykonanie:

Banana, mrożone owoce, jogurt oraz nasiona babki płesznik zmiksuj na gładką masę. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, dodaj mleko lub napój roślinny. Przygotowane smoothie możesz także dosłodzić miodem.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie doceniamy tego mięsa, tymczasem jest zdrowsze od kurczaka. Robię z nich rewelacyjne kotlety

Takich chipsów już nie zjesz, Unia zakazuje sprzedaży. Mamy przepis na domową wersję, są supersmaczne

Babcie zawsze miały józefka w kuchni. Dodawały do fasolki, pasztetu i robiły herbatkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: chleb | pieczywo