Reklama
Reklama

Przypomina pędy szparagów zakończone fioletowa różą. Ma ogrom witaminy C, żelaza i potasu

Brokuł gałązkowy dość rzadko gości w naszych kuchniach. Warto to zmienić, nie tylko ze względu na jego walory smakowe, ale także prozdrowotne właściwości. Ta roślina, pełna m.in. witaminy C, doskonale wspiera odporność, co jest istotne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy o przeziębienie nie trudno.

Brokuł gałązkowy - ta nazwa dla wielu osób brzmi dość tajemniczo. Chociaż klasyczna odmiana tego warzywa jest doskonale znana, po tę opcję sięgamy znacznie rzadziej. Warto to zmienić, ponieważ brokuł gałązkowy może być cennym składnikiem w twojej kuchni. 

Co to jest brokuł gałązkowy?

Brokuł gałązkowy, inaczej szparagowy, to dość nowa odmiana tej rośliny, wyprodukowana w Holandii. Różni się od klasycznej odmiany tym, że rozwija się w inny sposób - nie z zwartą zieloną "różę". W tym przypadku z łodygi głównej wyrasta wiele pędów z listkami i niewielkimi "różyczkami" w kolorze fioletowym. 

Roślina prezentuje się intrygująco, a swoim delikatnym smakiem przypomina szparagi. Nie bez znaczenia jest także to, jak spożywanie jej może poprawić nasze zdrowie.

Jakie właściwości ma brokuł gałązkowy?

Jakie właściwości ma brokuł gałązkowy? To warzywo przepełnione cennymi witaminami: C, B1, B2, B6, A, K czy P. Poprzez spożywanie brokułu gałązkowego możemy więc wspierać nasz układ odpornościowy, a także zdrowie kości czy zębów. Warto sięgać po niego także aby zadbać o prawidłowe krzepnięcie krwi.

Dostarcza on także kwas foliowy i pantotenowy. Jadalne pędy brokułu gałązkowego są również źródłem wapnia, magnezu, potasu czy żelaza. Co ciekawe, w różach brokułu wykryto również sulforafan - substancję o silnym działaniu antynowotworowym. 

Jak przyrządzić brokuł gałązkowy?

Zastanawiasz się, jak przyrządzić brokuł gałązkowy? Opcji jest wiele. Warzywo może być gotowane tak jak tradycyjna odmiana i podawane jako warzywo do obiadu, świetnie sprawdza się również jako składnik różnorodnych sałatek z mięsem, serem czy warzywami. Doskonale smakuje również z dodatkiem masła i przypraw.

Dobrym pomysłem jest także komponowanie zdrowych śniadań z użyciem brokuła gałązkowego - doskonale współgra on chociażby z jajkami, pieczywem, szynką czy twarogiem. Tak przygotowany posiłek to prawdziwa witaminowa bomba na początek dnia.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Niepozorny owoc kryje pokłady zdrowia. Jedz dla ochrony serca, wątroby i dobrego cholesterolu

Mniej znany gatunek daktyli. Hamują apetyt, przyspieszają metabolizm, poprawią pracę jelit

Znany jako ozdoba ogrodu, tymczasem jego nasiona to kopalnia witamin. Zdrowsze od owsianki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa