Przysmak z Karpat i Sudetów. Odkryj nieznane przepisy z czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi, w przeciwieństwie do tego tradycyjnego, jest łagodny i słodkawy w smaku. Co niezwykle cenne dla organizmu, charakteryzuje się wieloma leczniczymi właściwościami, które warto poznać. Koniecznie sprawdź najlepsze przepisy z czosnku niedźwiedziego i dowiedz się, jakie jest jego zastosowanie w kuchni.
Szukasz zdrowej i pysznej przyprawy? Sprawdź czosnek niedźwiedzi, ponieważ właściwości prozdrowotne tej rośliny są nieocenione. Wykorzystaj go w swojej kuchni, a nie pożałujesz - nie tylko wzmacnia organizm, ale też pysznie smakuje. Dowiedz się więcej o tej przyprawie i wypróbuj nieznane przepisy z czosnku niedźwiedziego.
Czosnek niedźwiedzi to przedstawiciel roślin z podrodziny czosnkowych. Rosną dziko na terenie Europy, Kaukazu i Azji Mniejszej. Czosnek niedźwiedzi uprawiany jest też w wielu innych regionach. Występuje również w Polsce. Możemy go spotkać przede wszystkim w Karpatach i Sudetach.
Czosnek niedźwiedzi lubi zacienione, wilgotne miejsca. Można go bardzo często znaleźć także w skupiskach wzdłuż strumieni. Lancetowate, zielone liście wyrastają z cebulki, na której znajdują się białe, przezroczyste łuski. Pęd z kwiatostanem może sięgać nawet 30 cm wysokości. Czosnek niedźwiedzi rośnie od połowy kwietnia do połowy maja.
Nikt nie ma wątpliwości, jak bardzo zdrowy jest czosnek niedźwiedzi. Właściwości tej wyjątkowej rośliny są nieocenione. O jakie dokładnie chodzi? Warto pamiętać przede wszystkim, że najbardziej wartościowe są młode zielone liście niedźwiedziego czosnku. Chodzi o te, które zbierane są przed kwitnieniem.
To właśnie w nich znajduje się najwięcej witamin C, A i E. Czosnkowe listki zawierają także mnóstwo aminokwasów oraz mikro i makroelementów, głównie siarki i, żelaza, selenu czy manganu. W liściach czosnku niedźwiedziego znajdują się także olejki eteryczne i flawonoidy. Dlatego bez najmniejszych wątpliwości możemy powiedzieć, że czosnek niedźwiedzi jest bardzo wartościowy dla naszego organizmu i warto o nim pamiętać w codziennej diecie.
Składniki zawarte w czosnku niedźwiedzim mają działanie antyutleniające. Doskonale zatem wspierają mechanizmy organizmu. Dzięki temu osoby regularnie spożywające czosnek niedźwiedzi chronią się przed wieloma chorobami, na przykład nowotworami czy chorobom niedokrwiennym serca. W czosnku niedźwiedzim nie brakuje także jonów metalu na przykład manganu, selenu czy cynku. Spożywając zatem tę wyjątkową roślinę, wspiera się pracę układu sercowo-naczyniowego. Czosnek niedźwiedzi, tak samo, jak czosnek pospolity, zmniejsza ryzyko zakrzepów, wyrównuje poziom ciśnienia tętniczego czy obniża stężenie cholesterolu.
Już wiesz, jak bardzo zdrowy jest czosnek niedźwiedzi. Zastosowanie tej rośliny również pozytywnie cię zaskoczy. Czosnek niedźwiedzi wykorzystywany może być tak samo, jak pospolity czosnek. Trzeba jednak pamiętać, że jego smak jest łagodniejszy i słodkawy. Zawiera również czosnkowy aromat, przez co potrawy wydają się świeże i przyjemnie aromatyczne.
Młode listki czosnku niedźwiedziego doskonale nadadzą się do sałatek. Z czasem liście mogą stawać się nieco łykowate i twarde. Nie warto jednak rezygnować z ich zastosowania. W takiej formie doskonale sprawdzą się m.in. w zupach czy domowym pesto.
Szukasz zdrowych i pysznych dodatków do potraw? Odpowiedzią na to zapotrzebowanie na pewno będzie czosnek niedźwiedzi. Przepisy na pewno bardzo pozytywnie cię zaskoczą. Wszystkie są łatwe w realizacji i dzięki nim stworzysz zdrowe i naprawdę pyszne dania. Sprawdź koniecznie:
1) Pesto z czosnku niedźwiedziego
Doskonały dodatek do wielu dań, przede wszystkich tych z makaronem. Pesto z czosnku niedźwiedziego jest banalnie proste w przygotowaniu i zawsze smakuje wybitnie. Jeżeli chcesz zrobić ogromne wrażenie na gościach, a nie masz czasu na długie gotowanie, to podaj makaron z pesto. Do tego lampka białego wina i wyśmienita kolacja gotowa.
Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego? Wystarczy w dowolnych proporcjach zmiksować liście czosnku niedźwiedziego, podprażone orzeszki pinii (albo orzeszki ziemne), z ząbkiem czosnku pospolitego, oliwą i parmezanem. Testuj proporcje tak, by uzyskać pożądaną konsystencję. Takie pesto sprawdzi się nie tylko do makaronu, ale także na kanapki, do mięsa, czy jako dip do surowych warzyw.
2) Masło z czosnku niedźwiedziego
Masło czosnkowe jest uwielbiane przez Polaków, nie tylko podczas majówkowego grillowania. Co powiesz na masło z czosnku niedźwiedziego? Będzie bardziej delikatne, ale równie aromatyczne i pyszne. Do jego przygotowania potrzebujesz połowę kostki masła, około 20 listków czosnku niedźwiedziego, łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko rozdrobnij blenderem lub mikserem na puszystą masę. Przechowuj w lodówce i stosuj tak, jak lubisz. Takie masełko będzie dobrze smakować, np. do pieczonych ziemniaczków.
3) Marynata z czosnku niedźwiedziego
Aromatyczna i pyszna marynata z czosnku niedźwiedziego sprawdzi się między innymi do mięs, drobiu, ryb, ale także warzyw. Doskonale nada się do pieczenia, grillowania czy smażenia. Wystarczy liście czosnku niedźwiedziego zmiksować z oliwą lub olejem, szczypiorkiem, kurkumą, chili, i solą. Możesz oczywiście użyć innych, ulubionych przypraw.
4) Nalewka z czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie takiej nalewki jest banalnie prosta. Potrzebne ci będą świeże liście, które musisz dokładnie posiekać i luźno wypełnić nimi butelkę. Listki zalej zwykłą wódką. Zakręć butelkę i odstaw w ciepłe miejsce na dwa tygodnie. Pamiętaj, aby codziennie nią wstrząsać. Po tym czasie wystarczy odcedzić napój i nalewka z czosnku niedźwiedziego gotowa.
5) Herbatka z czosnkiem niedźwiedzim
Liście czosnku niedźwiedziego możesz dodawać także do różnego rodzaju naparów. Możesz też przygotować herbatkę z samych liści czosnku niedźwiedziego. Taki napój będzie nie tylko pyszny, ale także bardzo zdrowy. Herbatka z czosnkiem niedźwiedzim może brzmieć bardzo niespotykanie, ale to nie oznacza, że nie powinieneś jej spróbować.
6) Zupa z czosnku niedźwiedziego
Lubisz zupy? To świetnie się składa, zupa z czosnku niedźwiedziego to prawdziwy, kulinarny majstersztyk. Do jego przygotowania potrzebne ci będą: litr bulionu, 100 g liści czosnku niedźwiedziego, jedna cebula, dwie łyżki masła, 700 g ziemniaków, ząbek czosnku, kilka łyżek słodkiej śmietany, oraz ulubione przyprawy, w tym na pewno pieprz i sól.
Liście musisz dokładnie umyć i poszatkować, a cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklij te dwa składniki na patelni na maśle i w międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Cebulę i czosnek niedźwiedzi przełóż do garnka, zalej bulionem i zagotuj razem z ziemniakami. Ziemniaki gotuj do miękkości. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksuj. Na koniec wystarczy tylko dodać śmietanę i przyprawić solą i pieprzem.
Źródło: Smaker.pl
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki